SVETINJA OPET NA METI: Priština kopa oko hrama Hrista Spasa
Foto: Print

Nova provokacija

SVETINJA OPET NA METI: Priština kopa oko hrama Hrista Spasa

Politika -

Vlasti u Prištini mogle bi da započnu pretragu lokacije pored hrama Hrista Spasa u Prištini za koju, kako tvrde sumnjaju da je masovna grobnica.

Kao argument da se započne prekopavanje porte ove srpske svetinje su izjave triju svedoka koji su, s prilične udaljenosti, iz pravca Rektorata, koji se nalazi u blizini Hrama, navodno "tokom rata videli bager da kopa tokom noći", navode Večernje novosti.

Hram Hrista Spasa već dugo je "na meti" Prištine, koja vodi kampanju da se on sruši. Crkva i više od četiri hektara zemljišta, koji pripadaju SPC, nalaze se u samom srcu Prištine, u krugu univerzitetskog kompleksa.

Postoje i tumačenja da je namera da se dvorište prekopa, deo šire akcije Prištine, koja u poslednje vreme pokušava da ospori mnogobrojnu crkvenu imovinu, poput one u Dečanima.

Bez obzira na sve to, zvanični Beograd želi da izbegne politizaciju slučaja i da stvari do kraja istera na čistac, kaže za Veljko Odalović, predsednik Vladine komisije za nestala lica.

“Želimo da se sve sumnje, ma o kojoj lokaciji je reč, pa i o ovoj, istraže. To je prostor koji je još 1991. dodeljen SPC za izgradnju hrama, koji je dovršen 1996-97, ima sve dozvole i upisan je u katastar. Očekujemo da se provere izjave svedoka i da se prikupe svi mogući dokazi“, navodi Odalović.

Odalović kaže da je uputio pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta tražeći da u sve budu uključeni i predstavnici Srbije, kao i da se SPC obavesti ukoliko bude doneta odluka o pretrazi njihove imovine. Iz Prištine je stigla informacija da će predstavnici Komisije moći da budu prisutni ukoliko počnu radovi na lokaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track