TAČI PROVOCIRA: Svoj 47. rođendan proslaviću 24. aprila u Beogradu!

rešio da dođe

TAČI PROVOCIRA: Svoj 47. rođendan proslaviću 24. aprila u Beogradu!

Politika -
Iako se spekulisalo da EU uveliko pritiska srpske vlasti da omoguće Tačiju dolazak, pa da je čak angažovano „4.000 policajaca“ koji će ga čuvati, u Vladi Srbije je rečeno da nisu imali pojma da je pomenuta NVO uputila poziv

Društvene mreže na Kosovu zapalila je informacija da će Hašim Tači svoj 47. rođendan 24. aprila proslaviti u Beogradu.

Beogradska NVO „Omladinski odbor za obrazovanje“ uputila je poziv zameniku kosovskog premijera i ministru spoljnih poslova, koga Srbija tereti za terorizam i genocid, da prisustvuje konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

- Tači je načelno prihvatio poziv da dođe na ovaj skup, a zadatak srpskih vlasti je da mu garantuju bezbedan boravak. Kosovska vlada i policija su bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost i predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću, pa se nadamo da su srpske vlasti voljne da urade isto - rekao je Petrit Seljimi, Tačijev zamenik.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je, međutim, da nema potrebe da Tači dolazi i izrazio sumnju u to da će Tači „bez dogovora sa srpskom vladom“ uopšte doći u Beograd. Dačić i Tači, inače, danas će učestvovati na konferenciji o sajberprostoru u Hagu.

Iako se spekulisalo da EU uveliko pritiska srpske vlasti da omoguće Tačiju dolazak, pa da je čak angažovano „4.000 policajaca“ koji će ga čuvati, u Vladi Srbije nam je rečeno da nisu imali pojma ni da je pomenuta NVO uputila poziv Prištini, niti da ih je bilo ko kontaktirao.

- Imajući u vidu kontekst i goste, to govori ili o neiskustvu organizatora ili o nečemu drugom. Kada dolaze kosovski zvaničnici, neophodno je razmatrati bezbednost, pa je teško očekivati da će doći bez koordinacije sa državom -kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja