Tadić: SDS neće biti deo vladajuće koalicije
Foto: Aleksandar Jovanović

Sastanak sa članovima Glavnog odbora

Tadić: SDS neće biti deo vladajuće koalicije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da ta stranka neće biti deo vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, jer se, kako je istakao, "demokratija bez obzira na to koju većinu neko imao ne može osvajati uz pomoć fantomki i bejzbol palica".

On je rekao novinarima uoči sednice Glavnog odbora SDS i da tu stranku, "hvala, Bogu", i ne zovu na razgovore. "To je moja poruka za koalicione partnere, ali i za gradjane Srbije i hoću da se jasno zna šta su crvene linije našeg ponašanja u politici", rekao je Tadić.

Na proteklim izborima Socijaldemokratska stranka nastupila je u koaliciji s Liberalno demokratskom partijom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

On je najavio da će sa članovima Glavnog odbora, koji će prekinuti zasedanje, prisustvovati protestu u Savamali zakazanom za 13 časova zbog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Tadić je optužio opštinsku izbornu komisiju u Beloj Palanci, kao i Republičku izbornu komisiju da sprečavaju ponovno održavanje izbora u Beloj Palanci gde je SDS pobedio.

On je kazao da SDS traži da se izbori ponove, a da će podneti krivične prijave protiv svih koji to sprečavaju. Lider SDS-a je najavio da će o svemu tome biti obaveštena medjunarodna javnost, ali i gradjani Srbije koji treba da znaju da izbori nisu završeni.

"Aktiviraćemo sve medjunarodne istance, a upozoravamo našu javnost da izbori nisu završeni i da je pokušaj izborne kradje u toku", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da SDS koji je suorganizator protesta u Savamali učešćem na protestu želi da izrazi solidarnost sa svim gradjanima koji se protive takvoj vrsti kršenja zakona. "To je važan trenutak u novijoj istoriji Srbije... Za mene najopasnija činjenica je to što su gradjani bespravno lišeni prava slobode kretanja, što su privodjeni u centru Beograda pod okriljem noći od strane ljudi sa fantomkama, nasilnika i siledžija...", rekao je Tadić.

On je dodao da je to što se dogodilo bilo "u očiglednoj sinhronizaciji sa strankama vlasti sa namerom da se raščisti prostor za 'Beograd na vodi' u budućnosi".

Upitan o stavu lidera LDP-a Čedomira Jovanovića o saradnji sa SNS, Tadić je odgovorio da je svako odgovoran za svoje ponašanje. "Svako je odgovoran za svoje ponašanje, a imamo politički sistem i zakone koji omogućavajau da ne samo stranke nego i poslanici odluče da li će biti deo vladajuće koalicije ili opozicije", rekao je Tadić.

On je naveo da nijedan sporazum izborne liste SDS-LDP-LSV ne sprečava poslanike da postanu deo vladajuće koalicije ukoliko to hoće.

Tadić je napomenuo i da javnost to treba da zna, a da je on ostao pri stavovima koje je zastupao u predizbornoj kampanji u vezi saradnje sa SNS.

"Ukoliko glavni odbor SDS bude imao drugačije mišljenje, ja više neću biti predsednik stranke", zaključio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track