TITOVA OBMANA VEKA I LAŽNI BRAK: Nikad nije oženio Jovanku, evo ko je upisan u matičnim knjigama!
Foto: Reuters

Kurir prvi otvorio lični arhiv maršala

TITOVA OBMANA VEKA I LAŽNI BRAK: Nikad nije oženio Jovanku, evo ko je upisan u matičnim knjigama!

Politika -

Nigde u matičnim knjigama nije zavedeno da su Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević sklopili brak

Više od 65 godina, do danas, ceo svet je bio u zabludi - venčanje prvog sina naroda i narodnosti Jugoslavije Josipa Broza Tita i ličke čobanice Jovanke Budisavljević je lažirano, ekskluzivno otkriva Kurir.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Reporter Kurira imao je tu sreću da među prvima otvori Titov lični arhiv pohranjen u zgradi Arhiva Jugoslavije u Beogradu. Među milionima dokumenata našao se i izvod iz matične knjige venčanih od 15. aprila 1952. godine, zaveden pod tekućim brojem 126 i pečatom Narodne Republike Srbije, Narodnog odbora VII rejona, u koji su tada spadale beogradske opštine Čukarica i Savski venac, gde, pored godina rođenja, porekla i nacionalnosti stoji i:Ženik: Josip Broz TitoNevesta: Jovanka BudisavljevićKumovi: Aleksandar Ranković i Ivan GošnjakSvedok: Slobodan EmrekovićMatičar: Momir JovanovićI to bi nekima bilo dovoljno da poveruju da je brak Tita i Jovanke bio zakonski. Međutim, njihov brak nikada nije uveden u matične knjige venčanih!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nijednog traga o njihovom venčanju - nema, u šta su se u toku jučerašnjeg dana uverile matičarske službe na teritoriji Savskog venca i Čukarice. Pod tekućim brojem 126 iz 1952. godine navedeni su sasvim drugi bračni drugovi, koji nemaju ama baš nikakve veze sa Maršalom i njegovom dugogodišnjom pratiljom Jovankom.Baza podatakaKako saznajemo, obavljen je uvid u knjige svih matičnih područja i otkriveno je da brak Josipa Broza Tita i Jovanke Broz nije nigde zaveden u matičnim knjigama.Nadležni su prošli kroz celu bazu poda bazu podataka venčanih od 1911. godine i kroz uvid u pohranjene matične knjige.Prilikom uvida došlo se i do saznanja da izvesni Momir Jovanović, koji je navodno venčao Tita i Jovanku i izdao original izvoda iz matične knjige venčanih, nigde nije zaveden da je ikada radio kao matičar u opštinama Savski venac i Čukarica, koje su 1952. godine pripadale VII rejonu za grad Beograd.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Upućeni veruju da je jedan od bračnih drugova u svemu ovome bio obmanut, pre svega misleći na Jovanku Broz.Ranković, kao tadašnji drugi čovek Jugoslavije i kum Titov, brinuo je da se u javnosti Maršal što bolje prikaže. Još tada se znalo da je Maršal bio ženskaroš, sa tri braka iza sebe i nekoliko vanbračnih veza. Zbog ugleda u svetu moralo je da se brine i o njegovom privatnom životu. Zato je pao dogovor još ranije da se Titu nađe devojka koja bi mu bila supruga.Postoji nekoliko verzija kako je tačno mlada partizanka iz Like postala žena jugoslovenskog vođe. Prema jednoj verziji, Josipa Broza Tita je upoznala tokom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine. Druga kaže da je odmah nakon završetka Drugog svetskog rata ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Ranković zatražio od svojih podsekretara da mu pošalju grupu devojaka za rad u kabinetu Josipa Broza Tita. Doveli su 50 kandidatkinja, a Ranković je navodno odabrao pet i lično ih predstavio Titu. Odmah mu se svidela Jovanka Budisavljević, koja je tada imala 24 godine. Sledeća verzija, ovog puta od bivšeg generala JNA Marjana Kranjca, kaže da je Jovanka dodeljena Maršalu već 1945. godine kao higijeničarka zadužena za kontrolisanje hrane, čistoće i zdravlja osoblja. Posle smrti velike Titove ljubavi Davorjanke Paunović 1946. godine, Jovanka je postala Titova lična sekretarica.

Pocrvenela u licuPrema biografu Milovanu Đilasu, situacija je postala jasna 1951, kada je Jovanka jecala tokom Titovih napada žuči i kada se, neposredno pre operacije, pridružila zabrinutim članovima Politbiroa. Jedan živopisan detalj iz tog perioda potekao je od anonimne žene iz nekadašnje Titove posluge. Navodno, ljubav je započela tokom jedne filmske projekcije u Titovim ličnim odajama, a pomenuta služavka videla je Jovanku kada je izletela iz bioskopske sale „crvena kao da je neko našminkao“ i zatražila „malo vode“.

Nigde jugoslovenstvaHRVAT I SRPKINJAIako su se oboje u Narodnooslobodilačkoj borbi zalagali za jugoslovenstvo, bilo je očekivano da će se pred matičarem izjasniti kao Jugosloveni. Međutim, u izvodu iz knjige venčanih kod Tita je navedeno da je po nacionalnosti Hrvat, a polje za zanimanje ostalo je prazno. Kod Jovanke je navedeno da je Srpkinja, a da je po zanimanju kapetan, službenik. Moguće i da ovi podaci potvrđuju da u pitanju nije autentičan dokument, već da ga je tadašnja tajna služba podmetnula.

Ko je zapravo bio Tito?

Ivan Čorbić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Od Beograda do Čačka putem od pepela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track