TOMA SE KANDIDUJE, NE ČEKA SNS: Predsednik odlučan da ostane na Andrićevom vencu
Foto: Fonet / Antonio Ahel

Očekuje podršku stranke

TOMA SE KANDIDUJE, NE ČEKA SNS: Predsednik odlučan da ostane na Andrićevom vencu

Politika -

BEOGRAD - Tomislav Nikolić namerava da istakne kandidaturu za predstojeće predsedničke izbore pre nego što Srpska napredna stranka odluči koga će podržati. Aktuelni šef države odlučan je u nameri da ostane na Andrićevom vencu još jedan petogodišnji mandat i ući će u izbornu trku iduće godine, nezavisno od odluke SNS.

Sa druge strane, Nikolić očekuje da dobije podršku Aleksandra Vučića i svojih nekadašnjih stranačkih saboraca, pošto je i on njima dao politički "vetar u leđa" tokom kampanje za parlamentarne izbore, navode Večernje novosti.

Premijer i lider SNS tvrdi da će njegova stranka izaći sa imenom kandidata tek za nešto više od pet meseci, a do tada se, kako je rekao, neće baviti predsedničkim izborima. Ipak, Vučić je u sredu nastavio javnu polemiku sa Vukom Jeremićem za koga se spekuliše da je spreman da se uključi u predsedničku trku.

Foto: Beta
Foto: Beta

U opozicionom bloku i dalje je nepoznanica da li će na izbore izaći sa više kandidata ili sa jednim kandidatom i da li će to biti Jeremić ili Saša Janković, o čemu se spekulisalo.

Većina funkcionera i članstva DS traži da u trku uđe njihov lider Dragan Šutanovac, koji još ne otkriva karte u vezi sa predsedničkom kampanjom. On je poručio da je najbolje rešenje da opozicija ima zajedničkog kandidata, ali u ovom trenutku ne želi da licitira imenima.

U SDS, Borisa Tadića, i LDP Čedomira Jovanovića, ne izjašnjavaju se o mogućnosti da Šutanovac bude zajednički kandidat. Portparol SDS Konstantin Samofalov kaže nam da je neodgovorno izlaziti sa imenima, dok se ne postigne dogovor opozicije:

Foto: FoNet
Foto: FoNet

- Nažalost, i Šutanovac i drugi kandidati za predsednika DS su više napadali Tadića kao mogućeg predsedničkog kandidata, iako tu kandidaturu nije ni istakao, nego Vučića kao aktuelnog premijera.

Lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik DSS Miloš Jovanović trebalo bi uskoro da otvore razgovore o zajedničkom predsedničkom kandidatu nacionalne opozicije, a zasad se u tim krugovima najviše pominje akademik Kosta Čavoški.

Ukoliko ne nađu zajednički adut, Obradović će izaći na crtu ispred Dveri, a DSS će, najverovatnije, da kandiduje Aleksandra Popovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track