Tomislav Nikolić: Ne dirajte Dodika, inače ode Srpska!
Foto: Fonet

Ivanić optužio predsednika Srbije da se meša u BiH

Tomislav Nikolić: Ne dirajte Dodika, inače ode Srpska!

Politika -
Posle Makedonaca i Crnogoraca, koji su mu zamerili što se petlja u njihovu politiku, šef države zaratio s još jednim komšijom - Bosnom i Hercegovinom. Srpski član Predsedništva BiH poručio predsedniku da je neprimereno to što brani čelnika Republike Srpske

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovo je optužen da se meša u unutrašnje stvari jedne susedne zemlje - ovoga puta Bosne i Hercegovine! Po njemu je opleo srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kome je zasmetala Nikolićeva „otvorena podrška“ predsedniku RS Miloradu Dodiku.

- To je potpuno neprimereno jer znači svrstavanje na jednu stranu i neku vrstu arbitriranja u odnosima među političkim strankama u BiH - rekao je Ivanić i nastavio:- Moja poruka, kad se čujem s njim, biće: ne uplićite se u naše unutrašnje prilike, to je naša stvar, a mi se nećemo uplitati u vaše unutrašnje prilike jer to je vaša stvar.BiH ne funkcionišeIvanić je rekao da se još nije čuo s Nikolićem, ali da će mu, kad se čuju, reći da Dodik nije RS.- Ponajmanje je Dodik taj s kojim bi RS trebalo povezivati - rekao je Ivanić.Nikolić, koga je nedavno i predsednik Crne Gore Filip Vujanović optužio da se meša u unutrašnju politiku te zemlje, nije ćutao na prozivku Ivanića.- Nikad se nisam mešao u unutrašnje odnose drugih država, posebno ne susednih, i sve što sam u mandatu radio bilo je usmereno na to da mi iz bivše Jugoslavije imamo bolje odnose. I oni jesu bolji nego što su ikad bili, a nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet. Umesto da bude u direktnoj vezi s Miloradom Dodikom, on radi protiv njega. I to mi je strašno bolno, zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Republiku Srpsku - rekao je Nikolić za Kurir.Dodao je da ne radi ništa protiv Srpske niti želi da se svrsta na bilo čiju stranu.- Moja ustavna obaveza je da štitim srpski narod. Dejtonsko pravo i obaveza je da se sačuva srpski entitet koji se zove Republika Srpska. Ako to ne zna predstavnik RS u federaciji Mladen Ivanić, ja znam. Nema ništa protiv Ivanića, izabrao ga je narod, samo ne sme ni on da ima ništa protiv Milorada Dodika, koga je takođe izabrao narod - rekao je Nikolić. Na konstataciju da to što štiti Dodika može da se protumači kao mešanje, kazao je:- Ne štitim ja Dodika, već Republiku Srpsku. Dodik je predsednik RS. I tu se moja priča o njima završava. Ivanić ne radi dovoljno za Srpsku. Bio sam svedok kad je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, s teškim optužbama. Ivanić je govorio posle njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno.Nikolić se osvrnuo i na novu izjavu predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da „jedva čeka da se vidi s njim“.

U sukobu zbog njega... Milorad Dodik
U sukobu zbog njega... Milorad Dodik

Brine se za Srbe

- Ne znam šta mu toliko smeta u tome što sam govorio o lošem položaju Srba u Crnoj Gori. I pitao sam u kom statusu je srpski narod - jer tamo nije ni narod ni manjina. Tamo je srpski narod osnovao tu državu. Inače, nisam u takvom odnosu s njim da jedva čekam da vidim Filipa Vujanovića, ali uvek se rado viđam s predstavnicima svih država i uvek imam o čemu da razgovaram s njima. I sada kad se nađemo, obično govorim o onome što mislim, i tu bude stvari koje se njima ne sviđaju - rekao je Nikolić.Na pitanje zašto se stalno svađa s komšijama, jer je u poslednjih mesec i po došao u sukob s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, Vujanovićem i Ivanićem, Nikolić kaže:- Šta da radim što im se ne sviđa to što govorim i mislim. Uvek ću govoriti ono što mislim, makar se to njima ne svidelo!

I s njima se kačio

Odgovor ministarkiMOŽDA JE ZORANA PROTIV MENEPredsednik Nikolić je odgovorio i na izjavu ministarke Zorane Mihajlović da ne bi mogao da pobedi bez podrške premijera Aleksandra Vučića.- Ne mislim da pobeđujem bez Vučića i rekao sam to i otvoreno. A Zorana neka do kraja pročita moju izjavu. Možda misli da SNS ne treba da me podrži - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja