SVEČANOST U SANKT PETERBURGU: Tomislav Nikolić otvorio konzulat Srbije
Foto: Predsedništvo Srbi

Genadij Timčenko počasni konzul

SVEČANOST U SANKT PETERBURGU: Tomislav Nikolić otvorio konzulat Srbije

Politika -

SANKT PETERBURG - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je danas u Sankt Peterburgu Generalni konzulat Republike Srbije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što ste prihvatili da budete počasni konzul naše zemlje, siguran sam da se nećete pokajati“, rekao je predsednik Srbije na početku trodnevne posete drugom po veličini gradu u Rusiji.

Timčenko je zahvalio predsedniku Srbije na ukazanom poverenju i naglasio da mu je to čast i zadovoljstvo.

„Ta oblast je za mene potpuno nova, ja nikada nisam bio diplomata. Prihvatio sam, jer sa Srbijom imamo duge istorijske i prijateljske odnose. Inače, moj prvi boravak u inostranstvu bio je u Jugoslaviji. Posetio sam Beograd i Dubrovnik, videli smo Jugoslaviju pre najnovijeg rata“, istakao je Timčenko. On je dodao da su veze Srbije i Ruske Federacije mnogo jače nego što to na prvi pogled izgleda. „Upravo sada počinjem intenzivno da izučavam vašu istoriju, čitam knjigu ’Stara Srbija‘ ambasadora Slavenka Terzića, tako da postepeno ulazim u materiju i upoznajem se sa svojim novim obavezama“, rekao je Genadij Timčenko.Predsednik Nikolić je naglasio da su dve zemlje u međusobnim odnosima imale samo jedan kratak period zahlađenja i to 1948. godine posle rezolucije Informbiroa.

„Neposredno posle toga smo se pomirili, Nikita Hruščov je došao u Beograd i od tada nismo prekidali dobre odnose. Ipak, taj period zahlađenja u Jugoslaviji bio je jako težak za one koji su voleli Rusiju. Mnogi od njih su proveli godine na teškoj robiji, jer se bukvalno za noć promenila zvanična politika. Uveče se veličao Staljin, a ujutru ko bi rekao nešto dobro o njemu završio bi u zatvoru. Naša istorija je ispisana slavnom borbom za slobodu, uz pomoć Rusije“, istakao je predsednik Srbije.

(Sputnjik/Foto Predsedništvo Srbije)

KO ĆE BITI KONZUL SRBIJE U SANKT PETERBURGU: Jedan je od 5 najbogatijih Rusa i Putinova desna ruka

PREDSEDNIK U RADNOJ POSETI RUSIJI: Nikolić otvara konzulat u Sankt Peterburguova desna ruka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track