TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Makedonci, još biste bili pod Turcima da nije bilo Srbije!
Foto: Beta

Predsednik otkriva kako je očitao Ivanovu

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Makedonci, još biste bili pod Turcima da nije bilo Srbije!

Politika -
Rekao sam Ivanovu da govori gluposti i da je bolje da prekinemo raspravu o caru Dušanu da se ne bi dovelo u pitanje gde je uopšte njihova teritorija, prepričava Nikolić njihov okršaj

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokačio se sa svojim makedonskim kolegom Ðorđem Ivanovim u Briselu, pred početak zajedničkog sastanka s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Ivanov je prvi čačnuo Nikolića, kritikujući to što je na auto-putu kod Preševa tabla na kojoj piše „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“.Predsednik Nikolić otkriva za Kurir kako je ta rasprava, koja umalo da se pretvori u međunarodni incident, izgledala.- Ivanov je u jednom trenutku, čini mi se neplanirano, počeo da govori o odnosu Srbije prema Makedoniji, insistirajući isključivo na tabli na auto-putu, pa sam morao da mu kažem: „Pa dobro, zar vam se ne čini da smo mi prilično ljudski i korektno reagovali i kad ste vi priznali nezavisnost Kosova i kad ste glasali da takozvana država Kosovo postane član Uneska? A tu tablu je, kako sam ja saznao, postavio izvođač radova da bi se radovi priveli kraju. Izvođač je iz Grčke i naravno da ne priznaje to ime, cela EU vam ne priznaje to ime. Sve sam mu rekao“, prepričava Nikolić početak rasprave i dodaje:U svađi sa svima- Rekao sam mu: „Pa ne možete vi tako oštro da reagujete na jednu tablu, znate da mi ne razmišljamo o promeni imena pod kojim smo priznali Makedoniju. Makar bi trebalo da poštujete to da smo prihvatili ime koje za vas važi, a ne važi za EU, čiji član želimo da budemo i vi i mi.“ I onda je počelo malo i oko istorije. Rekao je da Srbija nije trebalo ni da oslobađa Makedoniju od Turaka. Kažem mu: „To što govorite je nonsens, velika glupost. Vi biste živeli pod Turcima i dan-danas i vama to ne bi bilo ništa čudno. Srbija je ispunila svoj dug, Srbija je vama priznala državnost. Vi imate loše odnose na istoku, zapadu i jugu, ajd pokvarite još i na severu sa Srbijom. Kvarite odnose sa SPC, držali ste vladiku u zatvoru toliko godina “ - prepričava Nikolić.Kako je rekao, Ivanov se pohvalio da je lično omogućio da Srbija proslavi 100 godina Prvog svetskog rata u Zebrnjaku.- Na tome sam mu zahvalio. A on se požalio i da Makedonci ne mogu da slave u manastiru Sveti Prohor Pčinjski. Kažem mu: „Ja tu ne mogu ništa da vam pomognem. Kad se budete dogovorili sa SPC, kad ne budete proganjali sveštenike u Makedoniji, možda vas puste.“ Tako da je to između nas bilo fino, lepo, čas posla - našalio se Nikolić.Umalo incidentDodao je i da nije hteo dublje da zalazi u raspravu.- Šta sad ja da mu pričam... Ja nisam više čovek koji može da kaže baš sve što misli, ali... Ako oni misle da je Aleksandar Makedonski isključivo Makedonac i da su zbog toga oni jedini Makedonci, onda je uloga cara Dušana i na teritoriji današnje Makedonije i velikog dela Grčke, tako gledano, u stvari srpska uloga. Ali ja nisam hteo da idem tako daleko. Rekao sam: „Ajde sada da stanemo da se ne bi dovelo u pitanje gde je uopšte vaša teritorija.“ To je već bilo malo i šaljivo. I prekinuli smo razgovor, rekao bih, na vreme - rekao je Nikolić.

O komšijskim odnosimaBOLJE DA KAŽEMO ŠTA MISLIMOPredsednik Nikolić kaže i da se s Ivanovim ipak rastao u miru, te da se s njim dugo poznaje.- Bio sam u poseti Makedoniji, predsednik Ðorđe Ivanov je dolazio ovde, poznajemo se iz vremena dok sam bio u opoziciji. Možda bismo pokvarili lične odnose da smo nastavili raspravu, a ja to ne želim. Ipak mislim da je bolje tako da jedni drugima kažemo šta mislimo - zaključio je predsednik Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track