TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Niko nema šanse da me pobedi na izborima!
Foto: Dragana Udovičić

Intervju, predsednik Srbije, o novoj trci za šefa države

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Niko nema šanse da me pobedi na izborima!

Politika -

Još sam predsednik Srbije, a ne kandidat, ali ako odlučim da se kandidujem, Dačić, Šešelj, Ljajić, Janković nemaju protiv mene nikakve šanse. Izvanredno obavljam svoj posao, nisam napravio nijednu grešku

Ne mogu, bre, da radim svoj posao, evo pet ambasadora sam od jutros primio, požalio nam se (ili pohvalio) predsednik Srbije Tomislav Nikolić kada smo od njega probali da „iščupamo“ konačan odgovor - da li će se još jednom kandidovati za šefa države. Iako to nikako otvoreno da izgovori, utisak je da je prelomio jer samouvereno tvrdi da niko od najavljenih kandidata ne može da ga pobedi. Nikolić je postao hit na društvenim mrežama zbog odgovora na pitanje da li će se kandidovati - „not jet“.Otkud to da na engleskom odgovorite? Je l‘ to „not jet“ bila neka skrivena poruka i kome je upućena?- Ma nije, to je znak koliko mi je važno.Jeste li to sarkastični?- Pa toliko mi je važan bio odgovor na to pitanje da sam im rekao „not jet“. Uopšte nisam u fazonu da razmišljam o predsedničkim izborima.Što niste u fazonu? Još je rano?- Naravno da je rano.Pa i nije rano, još svega osam meseci.- Pa znam, ali ja treba da radim kao predsednik, a ne kao kandidat za predsednika. Treba da imam međudržavne susrete, da obavljam svoj redovan posao kao predsednik. Ne želim nijednog trenutka da posao obavljam kao kandidat za predsednika.To znači da nećemo skoro od vas eksplicitno čuti - da, kandidovaću se?- Sigurno da nećete. Zato sam tad iskoristio tu reč. A i nekako mi palo, razgovarao sam s Korejcem pre toga, pa ostao trag od engleskog, pa sam ga baš iskoristio. Izašao pred novinare i rekao „not jet“.

A znate li kako se to tumači, ne bukvalno neću još, nego bliže odluci da se kandidujete?

- Možda je bolje što sam to rekao na engleskom, pošto engleski Srbi tumače svako na svoj način. Mada bi me oni i na srpskom tumačili, ne bojte se. Ni moj srpski im nije dovoljno jasan i svako ga tumači na svoj način.To je baš diglo prašinu, neki se sprdaju, nekima je simpatično. Zašto ljudi toliko imaju predrasude u vezi s vama i engleskim jezikom?- Pa zato što šire takve predrasude.Ko širi?- Ti novinari koji se danas sprdaju, oni neprekidno šire predrasude o meni.Nije reč samo o novinarima već o građanima po društvenim mrežama.- Na primer, ko? Analitičari, je li?Ne, govorim o ljudima koji nisu iz javne sfere.- A ko im je rekao da sam ja seljak, da ne znam engleski, da se ne služim jezikom?A što vladaju takve predrasude?- Pa treba stvoriti utisak da je predsednik Srbije seljak i da je to za republiku nezamislivo i ponižavajuće.Ko vam to pakuje?- Pa ko u Srbiji voli da budem predsednik, a ko ne voli? Svi oni koji ne vole trude se na svaki mogući način. Pa i vi koji se ne mešate, kad vam dođe da me ne volite, onda se i vi umešate na svoj način.Koji to mi?- Vi u Kuriru, na primer.Mi samo izveštavamo o vašim aktivnostima.- Ne, ne, taman posla.I šta vi poručujete svim tim „hejterima“? Hoćete li se kandidovati?- Nastaviću da radim svoj posao predsednika republike. Veoma sam strog prema svima, pa i prema sebi, ali ja izvanredno obavljam tu dužnost. Istovremeno, ne pravim nijednu grešku zbog kojih sam ranije napadao bivše predsednike. Posebno se ne služim autoritetom da bih uticao na politiku u Srbiji, isključivi zadatak mi je da predstavljam Srbiju u zemlji i inostranstvu i da pomognem Vladi u naporima da građanima obezbedi bolji život. Nađite jednu državu sa kojom smo zbog mene pokvarili odnose, jednog predsednik bilo koje države koji je posle razgovora samnom stekao loše mišljenje o Srbiji i ja ću se povući sa ove funkcije.Ko od ostalih predsedničkih kandidata može da vam parira?- Ma ajte, molim vas! Kad objave listu ko je predao kandidature...Ali neki su već rekli da će se kandidovati.- A šta su rekli? Pa mogli bi da kažu da će biti i predsednici.Kako vam sve to izgleda, jesu li vam neozbiljni kandidati Dačić, Ljajić, Šešelj, Janković...- U odnosu na to kad bih se ja kandidovao?Da.- Onda nemaju nikakve šanse!Da li i dalje ostajete pri tome da ćete se kandidovati samo ukoliko vas SNS podrži?- Ja sam još uvek predsednik republike, a ne kandidat za predsednika. Toliko.

O bivšem kumuDA SE PLAŠIM ŠEŠELJA, JOŠ BIH BIO RADIKALDa li je tačno to što je Šešelj objavio na Tviteru, da ste sinovima kupili dozvole za plovila?- Ma ajte, molim vas!Šta ajte? Je l‘ tačno ili nije?- Pa nećete valjda svaki dan da čekate šta će Šešelj da objavi, pa da me pitate da odgovorim. A šta bi on radio kad ne bi svaki dan nekoga napao? Šta bi? Kako bi mu prošao život? Je l1 on može nešto korisno da uradi za zemlju?Biće i on jedan od kandidata. Je l‘ se plašite?- Pa da se bojim Šešelja, i sada bih bio u SRS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track