TRI OPASNE PORUKE VUČIĆIMA: Zolja, eksploziv i dojava o bombi u razmaku od svega pet dana!
Foto: Fonet, Dado Đilas

Blokiran deo Beograda zbog pretnje po život premijera

TRI OPASNE PORUKE VUČIĆIMA: Zolja, eksploziv i dojava o bombi u razmaku od svega pet dana!

Politika -

Bezbednosne službe dobile dojavu da se sumnjiv paket nalazi u blizini zgrade u kojoj predsednik Vlade ima stan, nakon pretrage terena odnet automobil „pežo“ bez tablica

Za samo pet dana premijer Aleksandar Vučić i njegova porodica bili su najmanje tri puta izloženi ozbiljnim pretnjama po život. Službe bezbednosti juče su podignute na noge posle dojave o bombi postavljenoj u blizini zgrade u kojoj Vučić ima stan, u beogradskom naselju Belvil. Pre toga, u svega tri dana razmaka, najpre su u Jajincima u blizini kuće premijerovih roditelja pronađeni oružje i zolja, a potom eksploziv u garaži na Novom Beogradu, u blizini stana premijerovog brata Andreja Vučića.

Lažna uzbuna

Poslovna i stambena zgrada u Ulici Jurija Gagarina 122, koje se nalaze u blizini stana premijera Aleksandra Vučića, juče su četiri sata bile blokirane jakim policijskim snagama zbog dojave o bombi. Nakon detaljnog pregleda, iz garaže iznet je beli „pežo“, ali je utvrđeno da bombe nema.Tokom četvorosatnog opsadnog stanja pojavljivale su se različite informacije. Među pripadnicima vojnih službi i službi bezbednosti navodno su se nakratko pojavili i članovi obezbeđenja premijera Vučića.- Najpre se govorilo da je pronađen sumnjivi paket, pa bomba i arsenal oružja. Najvažnije je da se radilo o lažnoj dojavi i da životi zaposlenih i stanara nisu bili ni na koji način ugroženi - rekao nam je izvor blizak istrazi.

Evakuisali zaposlene

Drama u Belvilu počela je u 10 sati ujutru, kad su radnici „Er Srbije“, Unikredit banke i kompanije NCR evakuisani zbog telefonske dojave o bombi.- Odjednom se oglasio alarm i obezbeđenje nam je naredilo da hitno napustimo zgradu. Pomislili smo da se radi o vežbi, jer smo protekle nedelje imali pokaznu vežbu - ispričali su nam okupljeni službenici.- Poziv je primljen nešto pre 10 sati i kontradiverziona jedinica sa psima tragačima je odmah poslata u Ulicu Jurija Gagarina. Osim poslovne zgrade, proverena je i stambena zgrada Iris - objašnjava naš izvor.
Pregfledan svaki milimetar... Kontradiverzione ekipe na terenu
Pregfledan svaki milimetar... Kontradiverzione ekipe na terenu

Osim detaljne provere stambenih i poslovnih objekata, proveravani su i svi automobili na parkingu.- U tom delu postoje dve podzemne garaže, jedna pripada poslovnoj zgradi, a druga objektu Iris. Do garaža se dolazi preko rampi, a zaposleni mogu ući samo uz određenu karticu koja se elektronski očitava. Naravno, kompletan objekat pokriven je video-nadzorom - navodi naš sagovornik iz istrage.- Iz podzemne garaže namenjene stanarima vozilo „Parking servisa“ odvezlo je, uz pratnju policije, beli „pežo“. Inače, vozilo pripada starijem bračnom paru koji, pored ovog, ima i drugi automobil. Kola su veoma dugo stajala na parkingu i nisu bila pomerana, osim što su ih vlasnici čistili, a iza „pežoa“ je bio parkiran drugi automobil - ispričao je naš izvor.

Slabe tačke

Opsadi Belvila prethodila su dva događaja - u blizini porodične kuće Vučića u Jajincima u subotu je pronađena veća količina oružja, a u utorak je policija pronašla naoružanje, i to u garaži u novobeogradskim blokovima, u blizini stana premijerovog brata Andreja Vučića! Podsetimo, službe bezbednosti došle su do saznanja da je meta napadača u Jajincima zapravo bio premijerov brat Andrej Vučić, i to zato jer su njih dvojica veoma bliski i slaba tačka jedan drugom.
Štek... Garaže na Novom Beogradu
Štek... Garaže na Novom Beogradu

SAZNAJEMO Kako je otkriveno naoružanje na Novom Beogradu TRAG IZ JAJINACA DOVEO DO ORUŽJA U GARAŽI U GANDIJEVOJ Da policija sve više sumnja da su sve pretnje premijeru Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici povezane i da najverovatnije idu iz iste kuhinje, govori i sledeći detalj.- Mi smo upravo istražujući slučaj u Jajincima došli do garaže u Gandijevoj 122 u kojoj je pronađen ukradeni automobil „reno megan“ pun oružja - otkriva za Kurir izvor iz MUP.- Imali smo informaciju da je u subotu, istog dana kad je u Jajincima pronađeno oružje, neposredno oko kuće premijerovih roditelja uočen beli „reno megan“ sa crnogorskim tablicama, koji je kružio tokom popodneva. U okviru istrage između ostalog smo tražili beli „reno megan“ sa specifičnim detaljima, koje su nam opisali očevici. Imali smo takođe informaciju da je početkom godine ukraden takav auto i na osnovu operativnog rada i saznanja otišli smo u utorak oko 16 časova u tu garažu i tamo zatekli automobil istog tipa - kaže naš sagovornik.Prema njegovim rečima, tu su otkrili i veliku količinu oružja, i to arsenal koji može da sruši celu zgradu.- Na automobilu su bile lažne BG tablice, a u neposrednoj blizini smo pronašli i crnogorske, koje su takođe bile lažne. Rezultate balističkog veštačenja očekujemo vrlo brzo. Interesuje nas poreklo, otisci, DNK, da se vidi da li je naoružanje korišćeno ili nije - kaže naš izvor.

Procena stručnjakaNEMA USLOVA ZA VANREDNO STANJEPremijer Aleksandar Vučić je dan pošto je pronađeno oružje u Jajincima rekao da neće biti uvedeno vanredno stanje. Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti kaže da još nema elemenata za tu meru.- Ne postoje indicije da je država ugrožena. Policija pronalazi sredstva izvršenja, ali ne i izvršioce - smatra on.Vanredno stanje mogu da proglase predsednik Srbije ili Skupština, na predlog Vlade, i to u situacijama kad su ugroženi ustavni poredak, suverenost, nezavisnost i teritorijalna celokupnost zemlje. Poslednji takav slučaj desio se posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track