UĆUTAO SE: Edi Rama podvio rep pred Vučićem!
Foto: Tanjug

Albanski premijer ustuknuo u Briselu

UĆUTAO SE: Edi Rama podvio rep pred Vučićem!

Politika -
Iako je za nepunih mesec dana dva puta govorio o spajanju Prištine i Tirane, Edi Rama juče, u prisustvu srpskog premijera, nijednom nije pomenuo ovu temu

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama sastali su se juče u Briselu prvi put otkako je Rama digao ceo region na noge izjavom da će se Kosovo i Albanija ujediniti.Međutim, iako je Rama u proteklih mesec dana čak dva puta izašao s tezom o spajanju Tirane i Prištine, juče, kad se našao za istim stolom s Vučićem, nijednom nije pomenuo tu temu.Miran ton- Razgovor između Vučića i Rame protekao je bez provokacija, u mirnom tonu. Rama je bio kulturan i fin, nije potezao sporne ideje - kaže naš sagovornik iz vrha Vlade.- Razgovor Vučića s Ramom bio je bez diplomatskih rukavica i srpski premijer je još energičnije stavio do znanja šta misli o Raminim izjavama o ujedinjenju Kosova i Albanije - rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i dodao:- Ono što je premijer Vučić već rekao u svom saopštenju kad je Rama te čuvene svoje izjave dao, predsednik Vlade Srbije rekao je još mnogo energičnije i odlučnije na samom sastanku.Ðurić je rekao da je razgovor Vučića s Ramom bio razgovor u kome naša strana nije nastupila svađalački, već je bila usmerena ka rešavanju problema.- Srbima i Albancima u regionu u interesu je da imaju normalne odnose. Upravo takve Ramine izjave ono su što narušava naše odnose. To je bez dlake na jeziku Rami u lice preneto - rekao je Ðurić za B92.A Ramino reagovanje, naveo je Ðurić, bilo je „mnogo manje temperamentno nego u medijskim nastupima“.Dobrodošlicu dvojici premijera poželeo je komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a na stolu su bili zajednički infrastrukturni projekti.- Srbija će insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd-Podgorica-Skadar, kao i auto-puta Niš-Priština-Drač. Nadam se da će EU imati razumevanja za podršku zemljama u regionu - kaže on.Rama je naglasio da je albanska strana spremna za saradnju i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.- Kao što su nekad Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi zbog budućnosti zapadnog Balkana - zaključio je premijer Rama.Važan projekatInače, juče po podne održan je sastanak „zapadnobalkanske šestorke, a Han, pokrovitelj ovog skupa, naglasio je da je njegov cilj saobraćajno povezivanje zapadnog Balkana.- Srbija će učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju. To će pojačati ekonomsku i političku stabilnost celog regiona - rekao je Vučić.

SamitVUČIĆ U MAJU IDE U TIRANUVučić je juče u bilateralnom razgovoru s Ramom potvrdio posetu Tirani krajem sledećeg meseca, kada će otići na samit „Proces za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP)“, preneli su albanski mediji. Na sajtu predsedavajućeg SEECP Albanije piše da će samit biti održan 26. maja u Tirani.

Zaslužili smo otvaranje poglavljaU SRBIJI ZAMOR OD STRPLJENJAPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.Vučić je pre dijaloga izjavio da je Briselu preneo da „u Srbiji postoji zamor od strpljenja“. On je ukazao da će Johanes Han danas otputovati u Berlin, a 7. maja doći u Beograd, a da će Mogerinijeva imati bliske kontakte s Nemcima.

TEŠKI RAZGOVORI Neznatan pomak u Dijalogu Beograda i Prištine DOGOVORENA DVA NOVA PRELAZAAleksandar Vučić izjavio je da je nova runda dijaloga s predstavnicima Prištine protekla u konstruktivnoj atmosferi, da su razgovori bili teški i da je ostvaren skroman napredak.- Ovo je bio dobar dan za razgovor - rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatnih razgovora u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Federike Mogerini. Konkretan napredak ostvaren je samo kad je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji - prema Raškoj i u opštini Medveđa.- O formiranju Zajednice srpskih opština, nažalost, nije nađen zajednički jezik - rekao je Vučić i dodao da je dogovoreno da se zaustavi privatizacija firmi na severu Kosova, kao i da se nada konkretnim rezultatima u maju.Dijalogu su prisustvovali i Marko Đurić i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track