UMRO U ZATVORU: Kosovska ministarka traži pomoć Skotland jarda zbog smrti aktiviste Samoopredeljenja
Foto: AP

Nepoverenje u obdukciju

UMRO U ZATVORU: Kosovska ministarka traži pomoć Skotland jarda zbog smrti aktiviste Samoopredeljenja

Politika -

BEOGRAD - Ministarka pravde Kosova Durata Hodža zatražila je od Velike Britanije pomoć Skotland jarda u dodatnoj istrazi o smrti aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija u prizrenskom zatvoru, kako bi se isključila mogućnost eventualnih sumnji, piše danas portal dnevnika Zeri.info.

U pismu upućenom ambasadoru Velike Britanije na Kosovu, u koje je portal imao uvid, Hodža traži da Skotland jard vodi odvojenu istragu u vezi sa smrću aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija koji je umro u pritvoru u Prizrenu 5. novembra.

"Kao što znate, kosovske vlasti obavljaju detaljnu istragu o tom slučaju i potvrdjujem Vam da su institucije Kosova koje su uključene u istragu zainteresovane da obave stručnu, nepristrasnu i široku istragu", navodi se u pismu ministarke Hodža britanskom ambasadoru.

Foto:AP
Foto:AP

Takodje se ističe da su odredjeni delovi javnosti izrazili sumnju u vezi sa integritetom i nepristrasnošću procesa istrage što može da izazove velike štete promociji vladavine reda i zakona i poštovanju za institucije Kosova.Pismo je dostavljeno pre jučerašnjeg objavljivanja rezultata autopsije prema kojima je aktivista pokreta Samoopredeljenje Astrid Dehari umro od povreda koje je naneo sam sebi.

Dehari je bio jedan od osumnjičenih za napad ručnim bacačem na zgradu Skupštine Kosova i posle 68 dana u pritvoru, 5. novembra je pronadjen mrtav u ćeliji.Advokat porodice Dehari Tama Gaši rekao je da Samoopredeljenje i porodica ne veruju u izveštaj obdukcije i da ga ne prihvataju.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Sulj Hodža koji je predstavio izveštaj Instituta za sudsku medicinu, rekao je da "svi dokazi i analize tokom istražnog postupka dokazuju da je to slučaj samoubistva".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja