UOČI RAZGOVORA U BRISELU Marić: Dijalog nema zamenu
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Koordinator Zajednice srpskih opština

UOČI RAZGOVORA U BRISELU Marić: Dijalog nema zamenu

Politika -
BEOGRAD - Koordinator Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić izjavio je danas uoči nastavka razgovora u Briselu da dijalog nema zamenu, jer proces dijaloga rezultira dogovorima.

"Dve strane su se obavezale da sprovode te dogovore i dosad smo videli da je Vlada Srbije svojom posvećenošću procesu dijaloga sprovela sve što je dogovoreno", rekao je Marić.

Beograd, prema njegovim rečima, očekuje sprovođenje tih dogovora od strane političkih predstavnika Prištine, donošenje dekreta o ZSO i konačno početak procesa u sistemu na Kosovu, dakle, uspostavaljnje ZSO.

"Dijalog nema zamenu, prvih šest tačaka stoji i dalje kao obaveza Prištine iz prvog Briselskog sporazuma. Taj dekret je trebao da se donese još 26. avgusta", kaže Marić. Marić je rekao da proces protiv lidera Građanskih inicijativa SDP Olivera Ivanovića nije proces koji se vodi protiv njega, jer Srbi na KiM to doživaljavaju kao proces protiv srpskog naroda.

"Ovde vidimo jedan politički proces koji šalje vrlo negativnu poruku svim Srbima. Međutim, ono što više puta ponavaljamo na sastancima međunarodnoj zajednici je da Srbi imaju inat i tvrdoglavost, svaki put kada se pokušava sa ovakvim političkim procesima, postiže se kontraefekat - mi smo još uporniji i namereniji da ostanemo", rekao je Marić.

Rekao je i da se nada da će se u žalbenom postupku ovaj proces vratiti u okivrima prava i pravde."Ovo što se dešava sa Ivanovićem otežaće sastanke koji počinju u Briselu i sastanke koje mi kao politički predstavnici Srba svaki dan započinjemo otkad je izrečena ova presuda, oni počinju na temu prava i vladavine prava i on je primer kako se politički proces izmešta u neke druge okivre", ističe Marić.

Prema njegovim rečima, to je ono što je poruka i što međunarodna zajednica mora da uzme u obzir, jer ukoliko se ovako nešto nastavi možemo da se vratimo u neke druge tokove koje niko ne želi i dijalog.Beograd je, prema njegovim rečima, posvećen dijalogu i vladavini prava.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track