UPOZORENJE! NATO preti Putinu preko Balkana! TAJNI SPISI severnoatlantskog pakta!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Specijalni rat

UPOZORENJE! NATO preti Putinu preko Balkana! TAJNI SPISI severnoatlantskog pakta!

Politika -

U dokumentu se navode razlozi zbog kojih bi Alijansa intervenisala - destabilizirajuće ponašanje Rusije i radikalizacija zbog povratnika iz Sirije i Iraka

NATO je spreman da „operativno interveniše“ na Balkanu i u Srbiji, i to zbog uticaja Rusije i Vladimira Putina! Ovo je odluka koju su ministri spoljnih poslova zemalja članica Severnoatlantske alijanse usvojili početkom decembra u sklopu zaključaka na Samitu NATO, prenosi hrvatski Večernji list, koji je imao uvid u dokument.Tu se opisuju dve vrste pretnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susedstvu: destabilizirajuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posledica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.Uticaj- Uočava se porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uključuju destabilizirajuće ponašanje. Zemlje NATO saveza izražavaju zabrinutost zbog pristupa Rusije, koji je najčešće usmeren prema srpskom stanovništvu. U regionu, ruske poruke imaju najveći odjek među Srbima - piše u dokumentu.U delu odluke koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu veoma niska, što je, naravno, posledica NATO bombardovanja SRJ pred kraj vladavine Slobodana Miloševića. Ali NATO prepoznaje potrebu da podstiče dodatnu, snažniju nego ikad pre političku saradnju sa Srbijom.

Nepopularni među Srbima

Aleksandar VučićNISAM PRIMETIO NEPRIJATELJSTVO U NATOPremijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je nedavno bio na sednici Saveta NATO i da nije osetio nikakvo neprijateljstvo prema Srbiji. On je dodao da mu neće oprostiti rečenicu u Gradini kod Jasenovca - da, ako neko misli da sprovodi akcije protiv našeg naroda na teritoriji Srbije ili, po Dejtonskom sporazumu, Republike Srpske, novog „Bljeska“ i „Oluje“ neće biti.- Nikada nikoga nećemo napasti - rekao je Vučić i dodao da nama ne trebaju nikakve teritorije, ničija zemlja..., kao i da „ima onih koji bi fašističkim porukama da destabilizuju region“.

O susedimaU IS 260 LJUDI IZ BIHU dokumentu se navodi da je „približno 260 stranih boraca“ koji su iz BiH otišli u borbu na strani teroristista IS i Al Kaide u Iraku i Siriji. Takođe, naglašava se da to nije samo problem BiH i zapadnog Balkana nego da se države u tom regionu sa ostalom Evropom suočavaju s ekstremizmom.

O Republici SrpskojDODIK PRST U OKUDokument sadrži i odeljak o Republici Srpskoj, gde se ističe da Rusija pruža političku i privrednu podršku kako bi podsticala ometanje evroatlantskog puta BiH. Predsednik RS Milorad Dodik, prema oceni NATO, nastoji da potkopa evroatlantske integracije BiH, što se vidi i u nedavnom raspisivanju nelegalnog referenduma o Danu RS, ali i u tome da njegov entitet odbija da registruje vojne nekretnine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja