UŽASNI ZLOČINI NA KOSMETU: Pod Tačijem ubijeno 660 Srba!
Foto: AP

Otkrivamo: Šokantni podaci o zločinima nad Srbima na Kosovu

UŽASNI ZLOČINI NA KOSMETU: Pod Tačijem ubijeno 660 Srba!

Politika -

Najviše zločina nad srpskim stanovništvom počinjeno je posle povlačenja naših snaga sa KiM, i za to niko ni do danas nije odgovarao, kaže Danica Marinković

Odluka kosovskog pravosuđa da obustavi istragu protiv počinilaca stravičnog ubistva 14 srpskih civila u selu Staro Gracko 1999. na Kosovu samo je još jedan dokaz da međunarodna zajednica i Evropa dozvoljavaju Albancima da zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni, ocenjuju sagovornici Kurira.Danica Marinković, koja je sve do povlačenja srpskih snaga za Kosovo radila kao sudija Okružnog suda u Prištini, otkriva šokantne podatke o stradanju Srba od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

Stravično

- Činjenica je da je više zločina nad Srbima počinjeno upravo posle povlačenja naših snaga, a po dolasku međunarodnih, koje su bile nadležne da sprovode Rezoluciju 1244. Pošto je prištinski sud bio izmešten u Niš posle njihovog dolaska, lično sam kao sudija sprovodila istragu za krivično delo genocid protiv Hašima Tačija, Agima Čekua, ali i predstavnika međunarodne zajednice Bernara Kušnera. Od 26. juna 1999. ubijen je 661 Srbin, 18 nealbanaca, više od 500 je povređeno, a oteto je 345 Srba. Niko do danas za to nije odgovarao, a veliku odgovornost mora da snosi i međunarodna zajednica, odnosno Evropa - kaže Marinkovićeva.
Potresne slike... Sa ispraćaja ubijenih srpskih civila u selu Staro Gracko
Potresne slike... Sa ispraćaja ubijenih srpskih civila u selu Staro Gracko

Saučesnici

Lider SDP Oliver Ivanović smatra da je međunarodna zajednica, samim tim što od dolaska njenih predstavnika na Kosovo nije rešila nijedan slučaj zločina nad Srbima, saučesnik u tome.- Međunarodna zajednica nikako ne može i ne sme da bude oslobođena odgovornosti jer ni u jednoj istrazi koju su vodili nisu došli do kraja. Što je najstrašnije, to su bili vrlo monstruozni zločini, posebno nad nedužnom decom. Bilo je tu i tamo nekih hapšenja tokom istrage, ali glavne ribe i nalogodavci ne samo da nikada nisu procesuirani nego nisu ni otkriveni. Ne mogu i neću da prihvatim njihove izgovore da nisu imali kapaciteta kada su upravo oni došli 1999. da kao uspostave red i pravdu. A evo šta se danas dešava pod njihovom odgovornošću, Srbi se i dalje ubijaju kao glineni golubovi! - komentariše Ivanović.
Ništa im nije sveto... Razrušena crkva u Prizrenu
Ništa im nije sveto... Razrušena crkva u Prizrenu

Slavica Popović o ubistvu u GrackomSRAMOTA, PONOVO MI SAHRANJUJU OCA, BRATA I STRIČEVE„Ponovo smo ih danas sahranili, za ceo svet ovo je bruka i sramota“, rekla je Slavica Janićijević Popović nakon što je Specijalno tužilaštvo u Prištini odlučilo da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine- Sada sam doživela još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Još majci nisam javila šta se dešava - rekla je Popovićeva, kojoj su ubijeni brat, otac i stričevi. - Ne znam kako su mogli da donesu takvu odluku bez porodice - kaže Slavica.

I OVO SU ZLOČINI BEZ KAZNE16. februar 2001.Aktiviranjem mine na magistralnom putu u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojim su raseljeni Srbi u pratnji Kfora išli u Gračanicu na Zadušnice. Poginulo je 12 Srba, a ranjeno ih je 43.Avgust 2003.Dok su se kupali u reci Bistrici, ubijeno je dvoje srpske dece - Pantelija Dakić (13) i Ivan Jovović (19), i ranjeni Bogdan Bukumirić, koji je tada imao 14 godina, Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i tada dvadesetogodišnji Đorđe Ugrenović, svi iz GoraždevcaMart 2004.U pogromu je ubijeno 12, a povređeno 150 Srba. Uništeno je 36 pravoslavnih objekata i oko 800 srpskih kuća.

KOLJAČI U PANICI 200 miliona evra plaćaju za slobodu!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track