UZBUNA: Ambasadori, svi ste mete
Foto: AP

Vanredno stanje u predstavništvima Srbije

UZBUNA: Ambasadori, svi ste mete

Politika -

Diplomate iz centrale u Beogradu dobile stroga upustva da zbog pretnji ekstremista promene putanju odlaska na posao i da kretanje svedu na minimum

Zbog pretnji albanskih ekstremista u celoj diplomatsko-konzularnoj mreži Srbije uvedene su vanredne mere bezbednosti, a na posebnom oprezu bilo je naše osoblje u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Švajcarskoj i Turskoj.Izvor Kurira iz diplomatskih krugova otkriva da su svi ambasadori dobili stroge instrukcije iz Beograda, uz obaveštenje da su službenici i objekti Srbije potencijalne mete određenih albanskih grupa nakon što je Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije za ratne zločine.- Dobili smo smernice kako da se ponašamo u situaciji kad postoje pouzdane informacije da možemo biti meta napada ekstremista. Službenicima naših ambasada sugerisano je da promene svoje rutine, da na posao ne idu istim putem kojim se inače kreću, da kretanje u zemlji domaćinu i gradu u kojem rade svedu na minimum. Ambasadori još nisu dobili strogu zabranu pojavljivanja na javnim skupovima, ali im je savetovano da velike izbegavaju i da se kreću sa izuzetnim oprezom - priča naš sagovornik.

Srpske ambasade, ali i rezidencijalni objekti dobili su od zemalja domaćina pojačano obezbeđenje. Prema našim saznanjima, u toku jučerašnjeg dana nije bilo nikakvih incidenata ni u jednom DKP Srbije.Ipak, najdramatičnije je bilo u Briselu, gde je, kako je Kurir i najavio, grupa albanskih ekstremista organizovala protest protiv hapšenja bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Stotinak demonstranata okupilo se ispred francuske ambasade, koja je od naše ambasade udaljena svega 200 metara. Belgijska policija je zbog ovog rizičnog skupa znatno pojačala obezbeđenje oko francuske, ali i srpske ambasade, a ozbiljne policijske snage obezbeđivale su i skup na kojem su se vijorile zastave Albanije, Velike Britanije i Amerike. Gradske vlasti Brisela nisu dozvolile šetnju protestanata, pa su se oni oko 16 časova razišli.Šefica Misije Srbije pri EU u Briselu Ana Hrustanović potvrdila je za Kurir da je i u ovom srpskom predstavništvu podignut nivo bezbednosti.- U saradnji s našom ambasadom i zemljom domaćinom preduzeli smo sve mere bezbednosti o kojima je govorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - izjavila je ambasadorka Hrustanović.

Proširena istraga o zločinima šefa OVKNOVI DOKAZI PROTIV HARADINAJATužilaštvo za ratne zločine dostavilo je Ministarstvu pravde naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja s novim dokazima. Kako kažu, do kraja ove nedelje naredba će biti prevedena i prosleđena Francuskoj, od koje se očekuje odluka o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja. Ovo proširenje istrage se odnosi na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom vođenom protiv vođe OVK od 2004. na osnovu koje je raspisana poternica. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je tokom devedesetih na KiM počinio zločine koji nisu bili u Haškoj optužnici.

Izvisili u ŠvajcarskojZABRANJEN PROTEST U BERNUAlbanci su juče planirali da održe protest u Bernu, glavnom gradu Švajcarske, ali su im tamonjše vlasti zabranile održavanje tog skupa, saznaje Kurir.Takođe, Albanci su nameravali da i u Berlinu dođu do naše ambasade, ali ih je u tome sprečila policija.

Milovan DrecunOVK SPREMA NAPADE NA SRBE NA KOSOVUPredsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun upozorio je da postoje nagoveštaji albanskih ekstremista i bivših pripadnika terorističke OVK i OVPBM da će preduzeti nasilne akcije na Kosovu.- Oni pozivaju stalno preko društvenih mreža i oglašavaju se preko medija da su spremni za izazivanje nasilja, tako da se ne mogu isključiti incidenti u narednom periodu, posebno imajući u vidu situaciju oko hapšenja Haradinaja - objasnio je Drecun.

I. Kljajić - S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track