RAMA PROVOCIRAO VUČIĆA, VUČIĆ MU OŠTRO ODGOVORIO: Ne dam da nas iko ponižava u BG, Kosovo je Srbija!
Foto: Tanjug

Albanski premijer zloupotrebio gostoprimstvo

RAMA PROVOCIRAO VUČIĆA, VUČIĆ MU OŠTRO ODGOVORIO: Ne dam da nas iko ponižava u BG, Kosovo je Srbija!

Politika -
Premijer je rekao da neće dozvoliti da iko ponižava Srbiju usred Beograda, a potom objasnio i da je Rama izazvao incident pomenuvši Kosovo u toku razgovora što inače nije bilo navedeno u planu posete čime je izigrao poverenje domaćina i postupio suprotno strogim pravilima protokola
1 / 13 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Kosovo je deo Srbije i nikada neće biti u Albaniji i neću da dozvolim da Srbiju iko ponižava usred Beograda, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u živom obraćanju iz Palate Srbija koje je usledilo posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom u četiri oka.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Premijer je potom objasnio i da je Rama izazvao težak incident pomenuvši Kosovo u toku razgovora što inače nije bilo navedeno u planu posete čime je izigrao poverenje domaćina i postupio suprotno strogim pravilima protokola.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

13.02 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, u prisustvu premijera Albanije Edija Rame, da od njega "nije očekivao provokaciju" i to da albanski premijer pominje Kosovo. "Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da govori o temi o kojoj se nismo dogovorili, ali moja je obaveza da ne dozvolim da Srbiju iko ponižava", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa albanskim premijerom. Želeo sam, dodao je Vučić, da ne govorimo o prošlosti, već da govorimo o budućnosti. Vučić je kao "incident" nazvao to što je albanski premijer pominjao Kosovo, dodajući da ne zna kakve veze ima albanski premijer sa Kosovom.

13.01 - Rama je zloupotrebio srpsku gostoljubivost i oštro isprovocirao domaćina Vučića kada je danas u Beogradu izjavio da je Kosovo nezavisna država i da je to realnost koja se ne može menjati. "Možemo govoriti o različitim pristupima ali ne mislim da bilo šta treba da nas spreči da kažemo istinu", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

http://www.youtube.com/watch?v=e62IwcmXALw

O dronu

Premijer Srbije je rekao akcija sa letelicom je bila dobro organizovana, i nimalo slučajna, i da će počinioce goniti nadležni organi. - Žao mi je što je Rama iskoristio priliku da govori o tome - rekao je Vučić, i dodao da je njegova dužnost da nikome ne dozvoli da ponižava Srbiju.

Vučić: I u Tirani ću reći da je Kosovo deo Srbije

Rama je u obraćanju novinarima rekao i da će Vučić biti dobrodošao da dođe u Tiranu, a na pitanje novinara da li će do toga i doći, Vučić je odgovorio: "Naravno, da ću otići u Tiranu, trudiću se da budem gost koji neće provocirati svog domaćina, ali ću svakako doći sa istom porukom, a to je da je Kosovo deo Srbije - rekao je Vučić.

Na reakciju premijera Srbije da je pominjanje Kosova provokacija koju nije očekivao, Rama je ponovio da je nezavisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je veliki broj zemalja to već učinio. Konferenciju za novinare direktno je prenosila RTS, ali obraćanje albanskog premijera Edija Rame bilo je bez prevoda pa je premijer Vučić prevod slušao putem mobilnog telefona.

13.01 - Vučić je izjavio da poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji obeležava novi početak i napredak ne samo u odnosu te dve zemlje već i napredak odnosa u celom regionu. "Ovo je važna vest ne samo za Srbiju i Albaniju da se posle 68 godina sreću čelnici dve države na ovakav način i moram da kažem da naši razgovori u četiri oka koji su bili duži od predviđenih nisu ni malo laki, ali sam uveren da zajedničke probleme možemo da rešavamo razgovorom", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Ramom.

Naime, srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa albanskim kolegom Edijem Ramom da njihovi razgovori u četiri oka, koji su trajali duže od predviđenog vremena, nisu bili nimalo laki ali da je uveren da zajednički problemi mogu da budu rešavani.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija zahvalio Rami na tome što je prihvatio njegov poziv i došao u Beograd. "Ova poseta obeležava novi početak i zašta se nadam da će pragamatičan odnos Srbije i Albanije biti fokusiran na napredak ne samo naših međusobnih političkih i ekonomskih odnosa već za napredak odnosa u celom regionu", rekao je Vučić. Ocenjujući posetu albanskog premijera, prvu posle 68 godina, kao dobru vest ne samo za Srbiju i Albaniju, premijer je rekao da problemi ne mogu da se rešavaju drugačije sem razgovorima.

http://www.youtube.com/watch?v=iIsit-9h7_A

Vučić je rekao i da zna da je danas i u Srbiji i Albaniji neuporedivo lakše izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže moguće reči jer to donosi političke poene, ali da on nije izabran da donosi demagoške i populističke mere već da brine o ekonomskom razvitku zemlje i boljem životu građana.

"Bez ozbiljne politike i stabilnosti u regionu ne može biti", istakao je Vučić. "Ja sam ponosan što okrećemo novu stranicu u budućnosti odnosa Srbije i Albanije i našem zajedničkom putu ka EU", rekao je Vučić. On je kazao da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji kao i nekoliko sporazuma. Vučić je rekao da su se on i Rama dogovorili da bude donet sporazum o tome da građani Srbije i Albanije mogu samo sa ličnim kartama da putuju u Albaniju, odnosno Srbiju, kao i da će Vlada Srbije danas o tome doneti odluku.

http://www.youtube.com/watch?v=iIsit-9h7_A

Premijer Srbije je kazao i da su se dogovorili da se potpiše sporazum o razmeni i saradnji mladih iz obe zemlje. Vučić je rekao da želi da investitori iz Srbije posećuju Albaniju i da se poveća trgovinska razmenu. Vučić je kazao da srpska manjina u Albaniji i albanska manjina u Srbiji treba da budu most sradnje i da dve zemlje treba zajednički da izađu pred EU sa vaznim infratrukturnim objektima.

Podsetimo, albanski premijer Edi Rama doputovao je u zvaničnu posetu Beogradu, što je prva poseta albanskog državnika nakon 68 godina, kada je u u poseti tadašnjoj Jugoslaviji bio Enver Hodža.

Rama se poklonio srpskoj zastavi

Njega je ispred Palate Srbija dočekao predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić... Posle intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Rama se poklonio srpskoj zastavi, a potom otišao na sastanak s Vučićem u četiri oka, posle kojeg, prema planu posete, sledi plenarna sednica dveju zemalja.

Za današnju posetu albanskog premijera, koja je prva zvanična poseta na najvišem nivou jednog albanskog državnika posle 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija.

Vučić i Rama složili su se 19. oktobra u telefonskom razgovoru da zvanična poseta albanskog premijera Srbiji čija je poseta, prvobitno predviđena za 22. oktobar, bude odložena za 10. novembar. Do odlaganja je došlo zbog incidenta na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije, 15. septembra u Beogradu.

U zajedničkom saopštenju dvojice premijera bilo je navedeno da su se saglasili da su incidenti na stadionu tokom utakmice po svojoj suštini bili veoma nesrećni."I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici. Vreme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima izmedu Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.

11.08 - Albanski premijer Edi Rama sleteo na aerodrom u Beogradu, dočekala ga je srpska delegacija na čelu sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Dačićem.

08.20 - Na više mesta na Kosovu i Metohiji, od Jarinja duž magistrale, Kosovske Mitrovice i drugih, jutros je osvanuo veliki broj bilborda sa likom Aleksandra Vučića i porukom dobrodošlice predsedniku Vlade Srbije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na dan posete Beogradu predsednika Vlade Albanije Edija Rame, ovo se tumači kao poruka kosovskih Srba koga smatraju svojim premijerom. Bilbordi bi mogli da budu i reakcija na najave nekih političkih vođa Albanaca iz opština juga centralne Srbije, koje će Rama posetiti u utorak, da će ga dočekati kao svog premijera.

06.55 - Premijer Albanije Edi Rama doputovaće danas u posetu Beogradu, a iz Srbije će otići bez ključeva Beograda, koje je tražio prilikom planiranja posete, saznaje Kurir.

S Vučićem u četiri oka

Prema programu posete, Vučić i Rama razgovaraće u četiri oka od 11.10 do 11.30 sati. Inače, Rama je trebalo da dođe u Beograd 22. oktobra, ali je poseta odložena zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, koja je prekinuta.

Satnica posete: Stiže u 11 sati

Rami će, inače, biti priređen doček ispred Palate Srbija u 11 časova, nakon čega će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem. Zatim će biti održana plenarna sednice delegacije dve zemlje nakon čega sledi potpisivanje sporazuma da bi na kraju dva premijera dali izjae novinarima.

Čuva ga nekoliko hiljada policajaca

Rama će, kako je Kurir već pisao, prespavati u prestonici, i to u hotelu u „Hajat“. Obezbeđivaće ga nekoliko hiljada policajaca, kao i uvek kad premijer neke zemlje dolazi u posetu Srbiji.

Incident sa dronom

Incident zbog koga je odložena Ramina poseta izazvan je pojavom bespilotne letelice na stadionu, o koju je bio okačen transparent sa mapom "velike Albanije". Nakon toga, deo publike je provalio na teren i došlo je do prekida utakmice. UEFA je kasnije taj meč službeno registrovala rezultatom 3:0 za Srbiju, ali je domaćinu istovremeno oduzela te bodove zbog upada navijača nateren.

Rama će u Preševu održati govor u Domu kulture

Rama će otići i u Preševo, ali tamo neće održati miting, već kratak govor u Domu kulture. Albanskog premijera će, kako je protokolom predviđeno, na aerodromu sačekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a svečanu večeru u njegovu čast organizuje Ambasada Albanije u Beogradu.- U okviru posete Rama će se sastati i s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, ali mu neće biti poklonjeni ključevi Beograda - navodi izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track