(KURIR TV) VUČIĆ: Imamo dokaze da su pratili Đukanovića, ali uhapšeni nemaju veze sa tim
Foto: Printskrin

(KURIR TV) VUČIĆ: Imamo dokaze da su pratili Đukanovića, ali uhapšeni nemaju veze sa tim

Politika -

Srpski bezbednosni organi došli su do nepobitnih dokaza, uključujući i materijalne, da su između ostalog i na teritoriji Srbije pripremane različite ilegalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore - rekao je premijer posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koja je održana večeras.

Premijer je na sednici upoznat sa svim važnim informacijama do kojih su srpske službe bezbednosti došle u nekoliko prethodnih nedelja.

Imamo dokaze o praćenju Djukanovića

Premijer je naveo da srpske službe imaju nepobitne dokaze da su određena lica, a to nisu "ovi koji su uhapššeni dole, pratila putanju kretanja predsednika vlade Crne Gore iz dana u dan, iz minuta u minut, i obaveštavala druga lica o tome".

On je dodao da je Srbija došla do čvrstih materijalnih dokaza da su i na teritoriji Srbije pripremane različite ilegalne aktivnosti protiv Crne Gore. Između ostalog došli su i do iznosa od 125.000 evra, da bi određena lica, svakodnevno pratila putanju premijera Crne Gore i obaveštavali druga lica, koja su radila po instrukcijama.

Među dokazima su i uniforme i novac i direktna priznanja - sve to poseduju naše službe u vezi sa planiranim aktivnostima u Crnoj Gori, rekao je.

U tim aktivnostima ima učešća "elemenata inostranosti", rekao je i precizirao da nije rekao stranih službi.

Premijer je istakao da je dobra vest što u svemu tome službe nisu naišle na umešanost bilo kog političara iz Srbije ili Crne Gore.

On je dodao da grupa ljudi uhapšena na dan izbora u Crnoj Gori nema veze sa tim.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Udarićemo bandu po gubici

Premijer je rekao da zadovoljan rezultatima koji su postignuti u borbi protiv organizovanog kriminala i najavio da će "žestoko udariti bandu po gubici".

- Zadovoljni smo rezultatima, a to je najvidljivije na ulici. Kad cena droge na ulici raste, to znači da su kriminalci pod pritiskom, kad cena pada znači da im niko ne smeta u aktivnostima i da imaju svoje različite vidove dogovora sa našim bezbednosnim strukturama - rekao je premijer.

On je dodao da je država zadvoljna borbom protiv šverca cigareta, koja stižu sa teritorije Crne Gore, Makedonije i Kosova i Metohije čime su veoma zadovoljni i legalni proizvođači duvana.

Povećano dejstvo stranih obaveštajaca, neke smo uspeli da neutrališemo

Vučić je rekao da su nadležni državni organi ustanovili povećano dejstvo različtitih obaveštajnih agencija, "i sa Istoka i sa Zapada", i poručio da je Srbija, svojom aktivnošću, uspela da "neutrališe" neka od tih lica.

- Nadležni organi, u skladu sa posebnim zakonom o BIA, uspešno su edvidentirali niz obaveštajnih aktivnosti uperenih protiv interesa Srbije, kao i počinioce i preksršioce tih dela - rekao je Vučić.

Premijer je najavio da će uskoro biti procesuirani oni koji su se bavili špijunažom i da nije bitna cena koju će Srbija platiti kako bi "isterala stvar do kraja".

Visoki funkcioner odavao informacije stranim službama

Premijer je rekao da su bezbednosne službe došle do saznanja da je jedan od visokih funkcionera Uprave kriminalističke policije odavao informacije stranim službama i da se povodom tih navoda trenutno vodi postupak.

- Upravo se vodi postupak povodom tih navoda, a tužilac će proceniti da li je predmet pritvorski ili ne - rekao je Vučić i dodao da ne misli da je pritvor važan već da mu je bitno okončanje postupka.

Besan na domaće izdajnike

Vučić ne rekao da bi se narod smejao kada bi znao kako i gde su sve hvatani strani obaveštajci i njihovi ovdašnji pomagači. - Sramota je kako se presvlače u haustorima, kako skidaju kapuljače i navlače odela, kako se sastaju po parkovima - rekao je premijer i dodao da mu je zadovoljstvo što znaju da se on večeras stidi u njihovo ime.

On je naglasio da nije ljut na strane obaveštajne službe jer one misle da im je ugrožavanje nečijeg suvereniteta posao, ali da oseća ogroman bes prema Srbima koji rade za njih.

- Očekujem svakakva čuda narednih dana - rekao je premijer dodavši da će sa tom borbom nastaviti.

Na pitanje šta misli kada kaže da će platiti visoku cenu odgovorio je da male zemlje to ne rade i da je suština da neki ne poštuju male slobodarske narode i da će se naći na crnoj listi onih koji misle da to malim zemljama nije dozvoljeno.

"Prekinite, bre, sa licemerjem, ma koliko da ste veliki"

Na pitanje da li je Srbija nailazila na pritiske zbog slanja humanitarne pomoći Siriji, premijer je rekao da ne trpi pritiske jer njega ne smeju ništa da pitaju ali da je čuo da se "pojedinci raspituju sa strane". - Raspituju se, ali ja nemam pojma šta oni hoće. Strašan zločin je učinila Srbija što je poslala ćebad, lekove, brašno i šećer, i baš je divno što nam uzimate operativne obrade UKP i ne umete da kažete izvini - rekao je Vučić i poručio da ma koliko bili veliki treba da prekinu sa licemerjem.

"JUL-ovac sedi! Nađi banku, a pre toga obasni odakle tebi pare i kako"

Premijer Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše tekst Zorana Čička, u kojem se navodi da ima račune u Švajcarskoj od nekoliko stotina miliona evra rekao je:

- JUL-ovac sedi! Nađi banku, a pre toga obasni odakle tebi pare i kako! Je li to onaj što se ponosi da radi za britansku službu, a JUL-ovac. Kažite mi u kojoj banci imam te račune, ne bežim od teme, dinar mi pokažite - rekao je Vučić.

- Nemam ni dukat više nego 2012. godine, od kad sam ušao u vladu. Prekinite da lažete i da izmišljate. Dosta više s tim. Problem je što ne mogu ništa da mi nađu, jer ja ne kradem, već se protiv lopova borim. Mnogi će glavu na tacnu da stave nekima da bi se izborili za poštovanje zakona u zemlji, a lopovi bi dali 14 puta operativne obrade UKP, jer to se radi za pare - dodao je.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track