NIKOLIĆ: Zaista sam razmišljao da se kandidujem za predsednika Republike

Budućnost vidi u SNS

NIKOLIĆ: Zaista sam razmišljao da se kandidujem za predsednika Republike

Politika -

BEOGRAD - Ja sam zaista razmišljao da se kandidujem i o tome razgovarao sa Aleksandrom. Ali SNS je organizam. Sve dok stranka nije donela odluku ja sam predlagao Aleksandru da razgovaramo o tome, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji Upitnik RTS-a.

- Bilo je bespredmetno očekivati da se obratim stranci da kažem "hajde da razgovaramo o mojoj kandidaturi", rekao je Nikolić i rekao da i dalje veruje da je mogao da pobedi, ali da nije želeo da insistira na kandidaturi nakon odluke SNS jer bi to moglo da ide u korist onih koje ne želi da vidi na čelu Srbije.

- Postalo mi je jasno da ako insistiram mogu da preokrenem sitauciju u korist onih za koje nikada ne bi poželeo da budu na čelu Srbije, jer ne bi mogli da učine onoliko koliko i ja, ili koliko bi Aleksandar učinio na mom mestu", rekao je Nikolić.

- Shvatio sam da treba da zajedno izađemo pred Srbiju. Uvek smo imali isti cilj. Juče smo se dogovorili da nastavimo zajednički rad da Srbiju podignemo sa kolena, rekao je Nikolić.

On je potvrdio da su bila dva predloga koje je predložio - da ga podrži Vučić za drugi mandat, a drugi da mu pruži podršku i da se vrati na funkciju predsednika stranke i Vucičh dodeli mandat za sastav vlade, ali i dodao da prvi predlog više ne dolazi u obzir.

- Prvi deo mog predloga više ne dolazi u obzir, a o drugom, trećem i četvrtom delu ćemo razgovarat. Ubeđen sam da će Vučić biti predsedik Srbije. Mi ćemo nastaviti dalje i on će imati moju potpunu podršku, rekao je Nikolić.

On je dodao i da mu je bilo zanimljivo i mučno da gleda kako mu se prijatelji, kada je objavljena vest da se ponovo kandiduje za predsednika, svrstavaju na jednu ili drugu stranu, odnosno kako je rekao, "kako se moji prijatelji pretvaraju u ljude koji bi Srbiju da zaštite od mene". Predsednik je objasnio da je shvatio da ne bi valjalo za Srbiju da takva situacija traje dugo i dodao da je zato juče postignut dogovor.

- Nije se postavljalo pitanje da li će neko biti lojalan Vučiću. Zašto bi meni smetali ljudi koji sede u Glavnom odboru ili Predsedništvu stranke. Ja sam funkciju predsednika shvatio tako da je bilo imperativ da napustim stranku. Ja sam rekao da ću se vratiti u stranku ako joj budem potreban. Ne treba da shvatite moje razgovore sa Aleksandrom u smislu da je bilo ultimatuma, rekao je Nikolić dodajući da oni "nisu koalicioni partneri, nego jedna ideja u dva tela".

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- U poslednjih pet godina saziva Narodne skupštine sam možda razgovarao sa dvojicom-trojicom poslanika iz privatnih razloga ili u vezi moje funkcije. Uopšte se nisam mešao u rad SNS, ili razmišljao o poslaničkom klubu.Tri četvrtine poslanika ja ni ne poznajam, a nema ni govora o tome da pravim poslanički klub.

Trebalo je da prođe ta euforija u medijima. Moje su ambicije sada da pomažem novom predsedniku Srbije. Treba da sprečimo rizičnu situaciju, da pobedi neko ko ni ne zna šta je Srbija, a kamoli da bude predsednik. Sada je osnovni cilj da se spreči da neko ko i ne zna šta je Srbija pobedi na izborima, rekao je Nikolić.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- Ne oslanjam se na podršku medijima, ni sada. Neki se trude da budu realni, na tome im zahvaljujem. Nema medija koji se nije ogrešio o mene, iako sam predsednik Srbije u medijima sam bio sklonjen u stranu.Ta faza je iza mene, ostaje mi nekoliko velikih poslova da obavim u okviru mog mandata, najpre poseta Kini i Rusiji, i odlazak u Ameriku povodom ulaska SAD u Prvi svetski rat, rekao je Nikolić i dodao da ostaje da svede svoj rad i pomogne Vučiću.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- Što se tiče odnosa prema Kosovu, shvatio sam da smo izgubili mnoga prijateljstva, i da treba da ih obnovimo. Najbolji put ka EU je otvaranje i zatvaranje poglavlja. Vreme radi svoje, ali mi trenutno nismo u najboljem položaju prema Kosovu i Metohiji. Ja sam posle nekoliko godina dva puta bio na pregovorima u Briselu i shvatio sam atmosferu. Delegacija Prištine se nalazi pod potpunim pokroviteljstvom EU i mogu da rade šta žele. Mislim da su naši pregovarači do sada izvanredno radili u tim uslovima. Što se tiče voza, o tome sa obavešten tek kad je bio u Raški, a izlazak ROSU tamo gde nisu smeli da budu je znak da se sporazumi očigledno ne poštuju. U EU nisu shvatili dubinu značaja stvaranja Zajednici sprskih opština, koja je trebala da dobije sve što Albanci traže. EU treba da pokaže da li je u stanju da sprovodi pregovore, rekao je Nikolić.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- Dok je današnja opozicija bila na vlasti, imali smo pogrom na Kosovu i paljenje srpskih crkava. Kako se to desilo ako su otvoreno sarađivali sa Zapadom, rekao je Nikolić i dodao da bi ratovao na Kosovu kada bi morao da štiti srpski narod.

- Mi nikada nismo insistirali da vratimo 999 vojnika na Kosovo, što nam je omogućeno Rezolucijom 1244. Za to je sada kasno, a trebalo je da oni obezbede taj broj vojnika da to radi. Izabran sam za predsednika Srbije i moram da poštujem Ustav. Nisam čuo da postoji ideja o ustavnim promenama. Takvim ljudima ne smemo da ostavimo Srbiju, rekao je Nikolić.

- Glasanje u UNESKO je veoma teško izvojevana pobeda, i tu smo radili zajedno. Malo je falilo da zbog otvorenog pritiska SAD, EU, Turske, Katara, Saudijske Arabije Priština uđe u u UNESKO. To bi za nas bio kraj ikakvih pregovora. Predlagao sam da islamska baština pripadne Prištini, a Srbija ne može da se složi sa prijemom Pruištine. Tada su protiv glasale Japan, Južna Koreja, Poljska. Neke države koje nisu priznale Kosovo su izašle iz sale tokom glasanja da bi se dodvorile stranim silama, sa obrazloženjem da UNESKO nije bitan. Ja sam predlagao i da se SPC uključi u pregovore, jer je takva situacija na terenu, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je večeras da će svoj mandat završiti sa jednom radosnom vešću po Srbiju iz Kine, i da je sve uradio kako treba, te da je miran i spokojan, istakavši da će detalje o tome saopštiti premijer.

Kazao je da misli da ne pamti da je neko bio tolko osporavan u zemlji, a toliko poštovan u svetu od predsednika Srbije kao on.

- Milošević nije bio poštovan u svetu, a drugi ni u zemlji ni svetu, naglasio je Nikolić.

- Sve sam uradio kako treba, miran sam i spokojan. To što sam bio vrlo često sam je moja sudbina, rekao je on.

Nikolić je kazao da je razgovarao sa najvišim funkcionerima u svetu potpuno otvoreno, ne ravnopravno, ali kao čovek koji ima svoje mišljenje i brani svoju zemlju.Neki su, prema njegovim rečima bili iznenađeni, i brzo spuštali loptu jer su videli da razgovaraju sa osobom koja brine o svojoj zemlji.Na pitanje gde sebe vidi za pet godina kazao je da bi voleo da se vidi živog i zdravog, sposobnog da radi.

Nikolić je ponovio da je časno priveo kraju svoj mandat, i da, ako neko bude realno pisao o njemu, o tome šta je radio, da će imati o čemu da piše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track