NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Protesti u Srbiji su politički organizovani
Foto: Printscreen PINK

Konferencija za novinare

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Protesti u Srbiji su politički organizovani

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović u sedištu SNS održao vanrednu konferenciju za novinare posle obraćanja Saše Jankovića o nepravilnostima na izborima. Osim na Jankovićeve tvrdnje Stefanović se osvrnuo i na proteste koji se održavaju u većim gradovima Srbije.

Strefanović je na početku konferencije za novinare rekao da nikakvog prekrajanja izborne volje u Srbiji nije bilo umesto onog što je saopštio Saša Janković.

On je, u obraćanju medijima, ukazao da je Janković pokušao da falsifikuje rezultate izbora, iznoseći tvrdnju da na dva biračka mesta u Novom Pazaru postoji razlika od 793 glasova, koliko je Aleksandar Vučić navodno dobio manje, a u zapisnicima pisalo više.

Podsetio je da su predstavnici opozicionih kandidata glasali protiv odluke RIK-a da se javno prebroje vreće sa ta dva izborna mesta.Isto tako ukazao je da su na izbornim mestima bila po 30 kontrolora od kojih su većina bili predstavnici opozicionih kandidata, koji su potpisali zapisnik i svojim potpisom garantovali šta u njemu piše, da je to volja građana.

"Janković je lažno obavestio javnost čineći time nešto ozbiljno i nadam se da će nadležni organi razmotriti ovakva dela, da će neko reagovati. Čudi me što nisu već reagovali na takvu vrstu iznošenja lažnih informacija, jer je to uznemiravanje građana", zaključio je on.

Prema njegovim rečima Saša Janković bi pokazao kakav bi diktator bio kad bi došao na vlast. Da se Srbija podeli na građane koji glasaju za Sašu Jankovića koji su dobri i one koji ne glasaju, a koji su zli. Saša Janković deli novinare na podobne i nepodobne, rekao je Stefanović.

"Očigledno da je to sa Zoranom Živkovićem, sa takvim vedetama, novim neukaljanim ljudima od izuzetnog integriteta, to je očigledna politička platforma, koja oslikava budućnost Srbije kako je vidi Saša Janković i mi mu želimo da sa takvom politikom nastavi", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da je očigledno da Janković nekoliko dana posle izbora ne može više sa onima koji su ga podržavali kroz kampanju i na čijoj infrastrukturi je gradio kampanjske aktivnosti.

On je dodao da SNS čestita Jankoviću formiranju stranke.

- Koncept demokratije je da svi čuju sve i da građani odluče šta žele. Građani su odlučili. Drugog aprila 56 posto je reklo želimo Aleksandra Vučića za predsednika. Kad ima 56 prema 15 nekako je ljudski da kažete " čestitamo čoveku koji je dobio toliko ubedljivo glasova". Ne, nema mogućnosti, nego imate 2 nedelje besomučne kampanje i ponovljene izbore u 8 gradova gde Aleksandar Vučić dobija 72 posto. Građani Srbije su to prepoznali, njegov naproni rad. Izborna volja mora da se poštuje. Kao što smo mi priznavali kada smo gubili. Umeli smo da pružimo ruku i čestitamo i uvek će mo to uraditi. Kada ubedljivo pobedite to neko mora da poštuje. Jedini ko je brutalno zloupotrebljavao svoju funkciju bio je Saša Janković ,rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da Aleksandru Vučiću niko ne smeta. Da on ne deli ljude.

Na pitanje novinara u kom svojstvu nastupa Stefanović je rekao da je potpredsednik stranke. Da za razliku od Saše Jankovića on redovno dolazi i duže od planiranog ostaje na poslu.

- Video sam najnovija istraživanja i ne mogu da verujem da se Aleksandru Vučiću podrška odvostručila toliko u odnosu na one koji protestvuju. Ne bih govorio o brojevima. Prosto je podrška porasla, rekao je Stefanović.

On je dodao da će ako je bilo prospusta biti sve provereno.Takođe naglasio je i da na ulici ima minimalni broj policijaca. Kao i da je u skladu sa zakonom potrebno prijaviti skup i da policija to sa ovim protrestima ne zna.

- Moja molba je bila da sarađuju sa policijom u skladu sa tome, a oni to izbegavaju jer neko mora biti odgovoran i da okupljanje nije u skladu sa zakonom jer građani trepe. Nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje i da rušenje zida plača bude poslednji čin nasilja i da ga više neće biti, reako je Stefanović.

Stefanović je dodao da MUP zabrinjavaju samo pretnje i da uvek reaguje se. Što se tiče protesta on je rekao da je protest politički i zahtevi su politički, a akteri su članovi neki izbornih štabova.

- Ovo su protesti koji su politički organizovani i koji imaju političku agendu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je proveru navoda da je jedna policijska uprava tražila podatke o građanima koji se leče od bolesti ili devijacija duha ili svesti, negirajući da je centrala MUP-a do sada prikupljala takve podatke.

Stefanović je novinarima rekao da nema informacije o tim navodima i da je naložio proveru i istakao da to svakako nema veze sa centralom MUP-a, a da će, ukoliko je neko napravio prekršaj, biti preduzete odgovarajuće mere.Na pitanje da li je MUP do sada prikupljao takve podatke, Stefanović je rekao da MUP podatke prikuplja u skladu sa zakonom, koji jasno propisuje šta može, a šta ne.

"Videćemo o čemu se radi, ne bih da se izjašnjavam o onome o čemu ne znam ništa", rekao je Stefanović i istakao da će javnost biti obaveštena o rezultatima provere i o tome da li je bilo propusta.Ako je neko napravio prekršaj, biće preduzete sve odgovarajuće mere, istakao je Stefanović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“NEMOJ BABU DA MI LAŽEŠ” - najzanimljiviji transparenti sa protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track