(KURIR TV) UŽIVO BAJDEN POSLE SUSRETA SA VUČIĆEM: Liderstvo Srbije izuzetno važno za region

Politika -

BEOGRAD - Avion potpredsednika SAD Džozefa Bajdena sleteo je u Beograd oko 14 časova.

18.22 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.

"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuetno je vazno za ovaj deo Evrope", poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama."Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima, i predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

16.22 - Počeo sastanak Bajdena i Vučića u četiri oka. Obraćanje je planirano posle susreta, oko 18.30.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

14.12 - Bajden sa porodicom sa aerodroma krenuo put Palate Srbija.

14.16 - Bajden je izašao iz aviona u pratnji supruge Džil i unuke. Na samom izlazu iz aviona dočekao ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić, posle čega su se srdačno pozdravili.

Dočekan je po starom srpskom običaju solju i hlebom, kojim se poslužila i njegova supruga. Bajdena je na crvenom tepihu dočekao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat sa porodicom, posle čega su Bajdenovi seli u crnu limuzinu.

Na pisti je parkirana kolona crnih automobila koji će biti u njegovoj pratnji.

Ambasador Kajl Skat sa sinom, Bajden sa unukom Natali i suprugom Džil
Ambasador Kajl Skat sa sinom, Bajden sa unukom Natali i suprugom Džil

Svečani doček predviđen je u Palati Srbija, gde će se posle razgovora dveju delegacija i tet-a-tet sastanka Vučića i Bajdena, iza zatvorenih vrata, premijer i potpredsednik SAD obratiti novinarima. Bajden će u toku dana razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U odlazećoj američkoj administraciji Džozef Bajden zadužen je za Balkan, a u svoju drugu posetu Beogradu stiže neposredno po formiranju nove vlade.

Bajden, unuka Natali i supruga Džil (Foto: Tanjug/Rade Prelić)
Bajden, unuka Natali i supruga Džil (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Šta će biti teme njegovih razgovora nisu još saopštile ni američka, ni srpska strana, ali nema sumnje da će tema biti dijalog Beograda i Prištine, kao i još neka, otvorena, ali nezaključena pitanja, poput paljenja američke ambasade, slučaja Bitići, te, mimo bilateralnih odnosa, pitanja koja takođe manje-više nisu nova, uključujući odnose sa Rusijom, migrantsku krizu, terorističke napade...

Bajden će se danas po drugi put sastati sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine, kada su se sastali u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track