VIDEO PALATA SRBIJA Vučić: Mladene, Bakire, Dragane, Srbija je i vaša kuća!
Foto: RTS Printscreen

Ovde su uvek dobrodošli

VIDEO PALATA SRBIJA Vučić: Mladene, Bakire, Dragane, Srbija je i vaša kuća!

Politika -
Srpski premijer naglasio da poštuje BiH i da gleda samo u budućnost. Na kraju konferencije gostima poklonio korpe pune ponuda
1 / 14 Foto: Printskrin

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i trojica članova Predsedništva BiH razgovarali su danas u Palati Srbija posle čega su se, u 13.30 sati, obratili uživo javnosti. Prvi se okupljenim novinarima obratio Vučić rekavši da Srbija poštuje BiH.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Premijer je ocenio da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti. On je, na konferenciji za štampu istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, te da su takvi razgovori najbolji. "Verujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti", istakao je Vučić.

Razovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a, kako je naveo, postignut je dogovor da se održi zajednička sednica dve vlade u septembru. "Kao Srbija želimo najbolje moguće odnose sa BiH", naglasio je Vučić. Vučić je zatim reč dao predsedavajućem Predsedništva Draganu Čoviću koji je rekao da je Predsedništvo dolaskom u Beograd načinilo dobar potez.

Komentarišući događaje u Potočarima 11. jula, Vučić je podsetio da se takvi napadi u svetu jednostavno ne dešavaju.

- To se nigde ne dešava. Tako nešto se desilo samo predsedniku Burkine Faso kog su pogodili raketom zemlja-zemlja - rekao je Vučić dodavši da on gleda samo u budućnost i da je njegov pogled okrenut samo budućnosti jer "ako ljudi koji su izgubili nekog u ratu mogu da gledaju u budućnost onda mogu i ja".

"Bakiru nisam neprijatelj"

- Zahvalan sam Bakiru na tome... oseća i vidi da kod mene nema nikavog neprijateljstva, a ja njega svakako ne smatram ni lošim čovekom ni neprijateljem - naprotiv - rekao je Vucić. Ruka Srbije je pružena i biće uvek pružena, rekao je premijer dodajući da je suština u tome "šta imamo pravo da uradimo". "Da se ponovo bijemo, da Drina bude mutna od krvi - šta će biti rezultat", zapitao je Vučić dodajući da zato i jeste "naša obaveza da stvorimo mir i normalno razmišljanje". Beograd je, naveo je, otvoren, kosmopolitski grad, srpska prestonica i zaključio: "zato ne da neće biti problema već ćemo pozdraviti goste".

Vučić je rekao i da su mu u ratu u BiH stradale kuće, ali da mu niko nije ubijen za razliku od prethodnog rata kada su mu i ubijani.

- Moja poruka i Bakiru i Draganu, za Mladena se to podrazumeva, Srbin je, jeste da je ovo njihova kuća, da su uvek dobrodošli i da se uvek osećaju kao kod kuće. Mi ćemo svoju toplinu pokazati uvek... Ne radimo mi ovo danas zato što nam za nešto treba, što ćemo imati nekakvu korist - rekao je premijer Srbije predajući potom reč Bakiru Izetbegoviću.

UŽIVO OBRAĆANJE PREMIJERA VUČIĆA I ČLANOVA PREDSEDNIŠTVA BIH MOŽETE PRATITI OVDE

- Zatražio sam da se ne vidimo u Karađorđevu, negde mimo naroda, već u Beogradu da vidim kako reaguju na mene - rekao je bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od popodnevne šetnje Beogradom.

"Budala ima svuda"

Na Izetbegovićevu izjavu nadovezao se i Vučić poručivši novinarima iz BiH da danas u šetnji pitaju obične ljude na ulici šta stvarno misle o dolasku Predsedništva i vide šta će da im kažu.

- Uvek će se naći pet budala... Budala ima svuda... Ali većina će reći da je za mir i saradnju - rekao je Vučić na konferenciji.

Izetbegović je zatim kazao i da će se proces Naseru Oriću, optuženom za zločine nad Srbima, nastaviti, a potom podsetio novinare da se pre dva meseca u Sarajevu s Vučićem dogovorio da će učiniti sve da se odnosi između Srbije i BiH normalizuju. Vučić je u obraćanju javnosti rekao i da bi predsednik Tomislav Nikolić trebalo da poseti BiH u oktobru.

Foto: Printscreen RTS

Vučić je na kraju konferencije za novinare svim članovima Predsedništva BiH...

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

... poklonio korpe pune ponuda.

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja