VUČIĆ I HAN: Najteža poglavlja želimo da otvorimo na početku
Foto: Printskrin

Komesar za proširenje EU u Srbiji

VUČIĆ I HAN: Najteža poglavlja želimo da otvorimo na početku

Politika -
Evropski komesar je rekao da ćemo ga ubuduće češće viđati u Beogradu i naglasio da će se truditi da u Srbiju dovede investitore
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Komesar EU za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

UŽIVO OBRAĆANJE VUČIĆA I HANA MOŽETE PRATITI OVDE

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Premijer Srbije se u obraćanju medijima osvrnuo i na pitanje otvaranje poglavlja objasnivši da je želja naše vlade da se najteža otvore na početku, ali bez požurivanja. Vučić je dodao i da u razgovoru sa Hanom nije insistirao da to bude do kraja godine.

Evropski komesar za proširenje je na istu temu rekao da bi u narednih nekoliko nedelja ili meseci moglo doći i do formalnog otvaranja poglavlja, a Han je rekao da bi to mogla biti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i transparentnost. Han je u obraćanju rekao i da ćemo ga ubuduće češće viđati u Beogradu i naglasio da će se truditi da u Srbiju dovede investitore.

Vučić je rekao da je lično spreman da radi više i odgovornije kako bi Srbija ispunila svoj strateški cilj, a to je priključenje EU. "Za sve što misle da je potrebno da uradimo da bismo unapredili naš demokratski pravni i poltički sistem stojimo na raspolaganju", poručio je premijer podsetivši da je Srbija obavila veoma dobar posao na ekspertskom niovu, zašta je zahvalan ministarki Jadranki Joksimović i šefu pregovaračkog tima Tanji Miščević.

"Ne želimo milostinju"

Za Srbiju je važno da pokažemo da želimo da napredujemo, rekao je Vučić i dodao da ne želimo njihov novac i milostinju već da pokažemo da smo ponosan član koji želi da doprinosi EU, a ne samo da uzima od EU.

"Srbija je na evropskom putu, kao što sam rekao to je naš strateški cilj, kada biramo tip društva, onda je to taj tip jer hoćemo da budemo uređena zemlja", naveo je premijer. Izrazivši zadovoljstvo dolaskom Hana u Beograd, Vučić je dodao da je uveren da će imati dobru saradnju. "Od gospodina Hana možemo da očekujemo pomoć i podršku", kazao je premijer.

Han nije insistirao na pitanju Rusije

Premijer Vučić, u razgovoru sa komesarom EU Johanesom Hanom, ponovio je stav Srbije o odnosu prema ukrajinskoj krizi i Rusiji. Han nije insistirao na toj temi.

"Još jednom pred svima vama da kažem ono što ponavljam pred svima i na svakom mestu, isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici ili svakom drugom mestu. Sve to što sam govorio o politici Srbije, o našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji rekao sam i pred Vladimirom Putinim i pred Hanom. Mi nemamo tri politike niti dve politike", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Hanom. Ponovio je da Srbija vodi politiku u interesu građana, da je naš strateški cilj put u EU, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, te da poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet.

To je preneo i Hanu, koji je, kako je naveo, bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".

Komesar EU je potvrdio da nije insistirao na tom pitanju jer je pratio izjave i saopštenja premijera Vučića o ukrajinskog krizi i naveo da je to jedan od razloga i primera zašto bi Srbija konacno trebalo da postane deo EU. "Kada ste član EU učestvujete u svim savetima, formatima i u procesu donošenja odluka. Danas sam čuo njegov stav koji je bio kristalno jasan, a to jeste da je put Srbije put ka EU. Naravno potrebno je da se izvrše još neke promene u društvu ali upravo iz tog razloga proces pregovaranja i traje određeno vreme", kazao je Han.

O Šešelju

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija stub stabilnosti regiona i da će to i ostati, te da izjave lidera radikala Vojislava Šešelja ne mogu da destabilizuju zemlju. "Srbija je stub stabilnosti. Srbija je to bila, sada je i ostaće stub stabilnosti", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju Johanes Hanom ne želeći da komentariše izjave lidera SRS na koje je reagovao i državni vrh Hrvatske.Joint PC with #PM Vučic: Stressed the close cooperation with #Serbia, acknowledging the reforms already done. 1/2 pic.twitter.com/sWv8IbJBiX

Han je prethodno razgovarao sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem. Evropski komesar je jutros, po dolasku u Beograd, putem Tvitera poručio da želi da podrži put Srbije ka Evropskoj uniji. "Pozdrav Beogradu. Srećan sam što je Srbija prva koju posećujem na novoj funkciji. Želim da podržim put Srbije ka EU", napisao je on.

Kako je najavljeno, Hana će danas primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i šef diplomatije Ivica Dačić. "Verujem da će Srbija sa istim uspehom kao do sada nastaviti sa procesom evropskih integracija", poručio je Han novinarima u Briselu nakon susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u utorak.

http://www.youtube.com/watch?v=3A4546Gg1zs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track