VUČIĆ: Ima mnogo neozbiljnijih kandidata od Preletačevića
Foto: TV HAPPY Printscreen

Lider SNS

VUČIĆ: Ima mnogo neozbiljnijih kandidata od Preletačevića

Politika -

BEOGRAD - Lider SNS i predsednički kandidat Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija još daleko od ozbiljnosti u politici, kao što je slučaj u drugim evropskim zemljama.

"Nije za zabavu da se igrate na izborima. Glasajte za nekog ko je ozbiljan, ako nećete za mene", rekao je Vučić, komentarišući pojavu Ljubiše Preletačevića Belog, ali je dodao i da je ima mnogo neozbiljnijih kandidata od njega.

On je rekao da je velika čast za malu zemlju kao što je Srbija što nemačka kancelarka Angela Merkel nije otkazala susret, već insistira na njem", rekao je večeras premijer Vučić na TV Hepi.

"Kancelarka je trebalo sutra da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je zbog snežne oluje ta poseta pomerena na petak. Mislio sam da će odložiti naš susret, koji je trebalo da bude u petak, jer sam ja premijer jedne zemlje koja ne može da se meri sa Nemačkom, ali kancelarka Merkel i Kristof Hojzen su rekli da me isčekuju sutra posle podne", rekao je preneo je Vučić.

Nije tajna da svi vide Srbiju kao sledeću zemlju koja će ući u Evropsku uniju, ali nije poenta da mi nešto očekujemo preko reda, rekao je večeras premijer Aleksandar Vučić povodom ideje slovačkog premijera Roberta Fica da bi jednu zemlju Zapadnog Balkana trenalo ubrzano uvesti u Uniju kao pozitivan signal ostalima."Mi treba da vidimo šta možemo sami da uradimo, da nastavimo da radimo, da nastavimo reforme", rekao je Vučić na pitanje kako vidi Ficovu inicijativu.

Ne smatram da je Amerika danas direktno protiv formiranja vojske Kosova, već da ne misli da je pravi trenutak, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je reakcija generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga bila drugačija, i da je po pitanju formiranja kosovske vojske bio oštriji.

"To su nijanse, ali o njima moramo da vodimo računa. On je bio oštriji po tom pitanju i hvala mu na tome", rekao je Vučić.

Podsećajući da je Stoltenberg rekao da mu je iskreno žao zbog svih žrtava NATO u Srbiji, Vučić je rekao da, bez obzira na to, Srbija ne menja svoj odnos prema toj vojnoj alijansi.

"Ne želimo da budemo deo NATO, to sam rekao i njemu, ali i u sedištu NATO... Srbija je neutralna zemlja. Hoćemo da budemo neutralni, ali dovoljno snažni, i ekonomski i politički i vojno, da više nikome ne pada na pamet da nas ugrozi", rekao je Vučić.

Uslovljavanje nastavka dijaloga od strane Prištine puštanjem Ramuša Haradinaja nas dovodi u tešku poziciju, jer moramo da vodimo žestoku diplomatsku borbu.

"Da bismo zaštitili srpsko življe moramo da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije nego u martu 2004. ili pri proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. Srbija mora da bude mnogo ekonomski i politički snažnija da bi se suprotstavila, pa smo u težoj situaciji nego tada", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbiji potrebno da ima mir i stabilnost i da se ne vraća u prošlost.

"To je strašno važno. Neko je sebi dao za pravo da govori i učini šta želi, ali mi su iznenada ne dopada njegov odraz u ogledalu. A taj što mu je doneo ogledalo je strašan", rekao je Vučić komenarišući pojedini poruke u kojima se pozivalo na nasilje.

Foto: Printscreen TV Hepi
Foto: Printscreen TV Hepi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će u martu, posle mera fiskalnih konsolidacija, prosečna plata u Srbiji biti veća za 10 odsto u odnosu na 2012. godinu i izosiće "395, 400 evra".

Vučić je u emisiji "Ćirilica" na televiziji Hepi, rekao da je ove godine povećana minimalna cena rada na 130 dinara i naglasio da se očekuje povećanje plata za ceo javni sektor, čime će one "otići dramatično gore".

Kada sve to imate, rast od tri, 3,5 odsto, onda vam je zemlja u dobroj poziciji, istakao je Vučić.

Svi kao sledeću zemlju u Evropskoj uniji (EU) vide Srbiju ili Crnu Goru, svi ostali su značajno iza, naglasio je Vučić, koji mislim da bi trebalo da sredimo stvari u regionu.

Trebalo bi da živimo u regionu kojim se ponosimo i da ekonomski jače da ulazimo u region, rekao je Vučić, jer kada sebe promenimo bićemo pred vratima

Pogledajte bonus video: Vesti 13.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track