GODIŠNJICA REFORMI Vučić: Izbora neće biti, penzije i plate veće do kraja godine!
Foto: Tanjug Zoran žestić

Obraćanje premijera iz Vlade Srbije

GODIŠNJICA REFORMI Vučić: Izbora neće biti, penzije i plate veće do kraja godine!

Politika -
Govoreći da u budžetu imamo mali suficit, premijer je naglasio da on uvek predstavlja lošeg momka i da je gori MMF od MMF jer želi da štedi više nego oni. Najveće povećanje prosvetarima
1 / 4 Foto: Tanjug Zoran žestić

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas uživo iz Nemanjine 11 podsećajući javnost da je danas tačno godinu dana od početka teških reformi kao i donošenja Zakona o radu koji su mnogi osporavali.

UŽIVO OBRAĆANJE PREMIJERA MOŽETE PRATITI OVDE

Pozdravljajući činjenicu da u budžetu imamo mali suficit, Vučić je naglasio da on uvek predstavlja lošeg momka i da je on gori MMF od MMF-a. "Više želim ja da štedim nego oni", dodao je premijer.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ponovivši da sve ovo što se radi radi se zbog građana, a ne zbog političkog marketinga, predsednik vlade je naglasio: "O izborima ne razmišljamo, niti će ih biti".

- E, ne može više... Ne može više niko da muze državu. Svako je dosad gledao samo kako da se nakači na državnu sisu... Izvinite što to tako govorim, ali to je tako - rekao je premijer i dodao da bi ovo moglo da bude prva godina u istoriji moderne Srbije da nema rebalansa budžeta što je velika stvar i za Srbiju i za njene građane - rekao je predsednik vlade i dodao: Rezultati bi bili još bolji da nas državna preduzeća RTS, EPS... nisu varala, da nije bilo igre brojkama, koeficijentima za plate.

- Kada je reč o dugovanjima velikih državnih preduzeća, moram da pomenem Srbijagas i da je ovo prvi put u istoriji da ne dugujemo ni dolara, ni dinara - rekao je Vučić i dodao da što se tiče Aerodroma i Er Srbije kao državnih firmi da u 2015. "Nikola Tesla" beleži prihode čak 7 puta veće u odnosu na prethodnu godinu. On je dodao i da je došlo do dogovora sa velikim privatnim firmama poput paraćinske Staklare koje će izmiriti dug za struju kao i da Železnice imaju rok od 60 dana da izmire dug EPS-u za struju, a ovaj da plati njima šta duguje.

UŽIOV OBRAĆANJE PREMIJERA MOŽETE PRATITI I OVDE

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

- U Srbiji ćemo prvi put u istoriji tri meseca ranije na nekim deonicama završiti Koridor 10 tako da ćete i ka Makedoniji i Bugarskoj moći da putujete auto-putem. Sledi gradnja deonice puta Obrenovac-Surčin i obilaznica oko Beograda za koje će ugovori biti potpisani u septembru, kao i otvaranje radova na pruzi Beograd - Budimpešta.

"TELEKOM NEĆEMO PRODAVATI BEZ DOBRE CENE"

- Telekom Srbija ćemo prodati ako cena bude dobra, a ako ne bude nećemo ga ni prodavati - rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara.

- Mnogi su mi se smejali i mislili da govorim gluposti kada sam pričao o vaučerima za koje se prijavilo više od 7.000 građana, najviše penzionera, a najtraženije destinacije su banje - Vrnjačka, Prolom, Sokobanja, Lukovska, zatim, Tara, Divčibare, Kopaonik, Zlatibor i Stara planina. Najviše zainteresovanih građana dolazi iz naša četiri najveća grada, plus Sremska Mitrovica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najveće povećanje prosvetarima

- Kada je reč o povećanju plata, postoje planovi da se povećaju primanja za 360.000 ljudi. Mi smo to njima obećali i podsetiću vas na moje reči, došlo je vreme da svoja obećanja ispunimo. Najviše će biti povećana primanja prosveti profesorima, učiteljima, nastavnicima, a zatim lekarima, medicinskim sestrama, socijalnim radnicima, vojsci, policajcima ... Kad o tome govorim, govorim i o ljudima koji nisu imali smanjenje plata, sad će imati povećanje. Naša ideja je da i penzionerima, a imamo ih puno, to je 20 milijardi dinara mesečno, povećamo primanja. To neće biti puno, ali ni simbolično... Cilj je bio da pomognemo najsiromašnijima, da podignemo prag njihovih primanja - rekao je premijer.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Onima kojima su primanja smanjena, neće biti u potpunosti vraćena, ali će biti značajno veća - pojasnio je premijer. Vučić je rekao da rezultate koje smo postigli, postigli smo zahvaljujući trpeljivosti i strpljenju našeg naroda, a da ne ugrožavamo naše javne finansije - dodao je premijer.

Govoreći o otpuštanjima u javnom sektoru, premijer je rekao da kriterijumi još nisu utvrđeni i dodao da će svo đubre ostalo iz prethodnog perioda biti počišćeno.

"Zakon zbog kojeg se diglo najviše prašine"

Kada je reč o poreklu imovine, odnosno zakonu o građanskom oduzimanju imovine, Vučić je rekao da je oformljena Radna grupa na čijem čelu je ministar Nikola Selaković, a da će i on lično kao predsednik vlade nadzirati njen rad.

- Cilj tog zakona je da ljudi prijave imovinu, da se državi plati porez. Ne može tamo neko da ima 40 stanova, nekretnina, a prima platu 120.000 dinara. Kad odete u kafanu, tražite račun. Ljudi, mi od toga pravimo puteve, bolnice, škole, vrtiće... Kad smo kontrolisali pre neko veče devet splavova, svuda je bilo neprijavljenih radnika, ali zato tamo neki ima porše marera, karera... Ljudi, to su pare države... Kažu, u privatnom sektoru prosečna plata je 40.000 dinara, pa zar vi mislite da mi ne znamo da radnike prijavljujete na minimalac, a platu dajete na ruke da ne biste uplaćivali poreze i doprinose. A radnici ćute iako znaju da će im penzija biti manja jer strahuju da će izgubiti posao - naglasio je Vučić koji je rekao da su nešto bolji dani pred nama, ali i težak posao pred nama, kao i teške reforme. - Ne može više da se isisava krv i pare od države jer tamo neki prete štrajkovima - dodao je premijer.

Vučić je naglasio i da je ovo konzervativna vlada, a ne kao oni lezilebovići koji kažu sve ćemo da povećamo, a sunčaju se tamo 100 dana, kao i oni lezilebovići koji hoće da vladaju s mora, Ade, Štranda... da još malo zadrže foteljicu za još lepše brčkanje sledeće godine.

LOTO I DRŽAVNA LUTRIJA

- Stanje u Državnoj lutriji je loše, ali je za nijansu bolje od katastrofalnog. Vidim jutros da je Tužilaštvo reagovalo, da policija radi svoj posao... Takvo rušenje poverenja... A svi koji su u tome učestvovali, ako je bilo izvršenje krivičnog dela, zna se gde će da borave i da putuju... Put do zatvora je kratak - rekao je Vučić govoreći da je užasno ljut na sebe što i u Lutriju nije uvedeno nešto poput Er Srbije - 51 odsto državnog vlasništva ili 49 odsto našeg menadžmenta, kao i da je pogrešio što je godinu dana slušao one koji su mu tvrdili da će ko dođe sa strane krasti dok smo sve vreme potkradali smai sebe - državu.

Vučić: Referendum u RS mi je najteže pitanjeVučić je izjavio danas da Srbije ne može da učini ništa više povodom izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne odustaje od referenduma o sudu i tužilaštvu Bosne i Hercegovine, osim da ga još jednom zamoli da razmotri svoju odluku.

"Obaveza Srbije je da čuva regionalni mir i stabilnost, i ja bih zamolio Dodika da još jedanput svoju odluku razmotri, to je jedino što mogu da učinim", rekao je Vučić i naglasio da je to za njega najteže pitanje, teže od ekonomskih problema sa kojima je zemlja suočena. Govoreći o Danu žalosti povodom godišnjice Oluje, on je kazao da Srbija niko ne može da zabrani za žali za proteranim, prognanim i nastradalim Srbima iz Hrvatske, kao i da ga ne interesuje održavanje parade u Hrvatskoj. Upitan o platformi o Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Vučić je odgovorio da je platformu video, ali da još o njoj nije razgovarao. "Nismo razgovarali, nastavićemo razgovore da vidimo kako stvari stoje u ustavno pravnom pogledu", rekao je Vučić.

Konferencija je održana u Vladi Srbije. Počela je u 10, a završena je u 11.15 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track