VUČIĆ-MOGERINI: Srbiji se ne gleda kroz prste!
Foto: Printscreen RTS 1

Šefica evropske diplomatije u Beogradu

VUČIĆ-MOGERINI: Srbiji se ne gleda kroz prste!

Politika -
Premijer Srbije je u prisustvu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU naglasio u obraćanju uživo da Kosovo za Srbiju nije suverena država

BEOGRAD - Srbiji se ne gleda kroz prste, to je smešna tema! Sve se postiže teškim radom, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom evropske diplomatije Federeikom Mogerini koja je održana posle zajedničkih razgovora.

UŽIVO OBRAĆANJE VUČIĆA I MOGERINIJEVE MOŽETE PRATITI OVDE

Premijer je u zajedničkom i obraćanju uživo posle sastanka s Mogerinijevom istakao da Kosovo za Srbiju nije suverena država i kazao: "Sve moramo da postignemo težim putem, velikim i odgovornim radom. Gledanje kroz prste je smešna tema".

Šefica evropske diplomatije je navela da je Srbija inače prva zemlja u regionu koja doprinosi izvršenju evropskih misija. "Mislim da je Srbija sedma zemlja koja daje doprinos našim evropskim misijama, a prva u reginou. Više sam nego uverena da će nas ovo daleko odvesti, ova bliska saradnja. Govorili smo i o potrebi da zajedno radimo na pitanjima energetike", istakla je Mogerini.

Mogerini: Otvaranje poglavlja ove godine, hvala Vučiću na liderstvu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine."I moja glavna poruka ovde je ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji već i da je Unija spremna na otvaranju pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja", rekla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona se zahvalila Vučiću na liderstvu, posebno kada je reč o sprovođenju ekonomskih reformi , sprovođenja dogovora iz Brisela , kao i na napornom radu na polju evropskih inetegracija."Budite uvereni da sam ja lično spremna i da je EU spremna da pređemo kilometre koji su pred nama zajedno", naglasila je visoka predstavnica.Ona se zahvalila Srbiji na načinu na koji predsedava OEBS-u, kao i i na učešću u misijama EU širom sveta."Predsedavanje OEBS-u je veoma važno za EU, imamo dobru saradnju, a vlada je pokazala spremnost da pojača tu saradnju", rekla je Mogerini.

Vučić sa Mogerinijevom: Srbija želi da bude deo evropske porodice

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o, kako je rekao, svim važnim pitanjima za Srbiju koja je na evropskom putu.

"Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima, o dijalogu sa Albancima, ekonomskim reformama, reformama u oblasti vladavine prava, rekao bih, na iskren, otvoren i sadržajan način", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.Srbija želi da bude deo evropske porodice, rekao je premijer i istakao želju naše zemlje da ispuni brojne obaveze koje su pred njom."Istakao bih privrženost Srbije nastavku evropskog puta i zahvalan sam podršci koju dobijamo od gospođe Mogerini, ali i zahvalnost jer nismo uvek po svakom pitanju morali da se slažemo", rekao je Vučić.Srbija, dodao je, ne želi da bude teret Evropskoj uniji, već želi da bude deo porodice evropskih naroda i tako ćemo se "ponašati i ubuduće".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track