VUČIĆ GOSTOVAO NA TV: Srbijom danas ne upravljaju tajkuni, a Vučić nikada nije video Obamu
Foto: Printscreen

Premijer govorio o rezultatima 100 dana rada vlade

VUČIĆ GOSTOVAO NA TV: Srbijom danas ne upravljaju tajkuni, a Vučić nikada nije video Obamu

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros gostujući na televiziji da mnoge zemlje nisu srećne jer imao dobre odnose s Kinom, da Srbijom više ne upravljaju tajkuni, kao i da narod zna da prepozna marljivost i predstavio rezultate 100 dana rada vlade.

Vučić je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink naglasio da su rezultati 100 dana rada vlade - suficit, bolji poslovni ambinjent, očuvanje spoljnopolitičkog koncepta i unapređenje trgovinskih odnosa sa starim i novim partnerima i rešenje problema Železare Smederevo. On je rekao i da je Srbija ostvarila bolji poslovni ambijent i najbrže napredovala u svetu za dve godine na svetskoj Duing biznis listi kao i da "smo uspeli da sačuvamo našu spoljnotrgovinsku i spoljno političku koncepciju, ističući da naš evropski put nije doveden u pitanje - naprotiv."

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

"Nastavljamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, imamo izvanredan odnos sa Kinom i Kineska banka će u Srbiji imati centar za čitav region što je velika čast za našu zemlju", rekao je on. Prema njegovim rečima, važno je da je Železara uspela da odmah reši pitanje sa sindikatima i da su plate povećane 10 odsto. Vučić je rekao nema više mnogo fabrika zbog kojih zemlja "krvari". To su RTB Bor, Resavica, a od gradskih preduzeća GSP, koji pruža odličnu uslugu, a gubi novac, kao i Sava Centar.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

- Pitanje Savamale najopskurnije je i najmanje rečito, rekao je Vučić. On je dodao i da je Savamala kao tema bila potrebna da bi se oslabila Vlada Srbije i da posredi nije bio nikakav narodni bunt već da iza toga stoje organizacije koje su za to dobile veliki novac.

- Šta god da uradim nije dobro - rekao je Vučić odgovarajući na kritike dela javnosti da se prečesto pojavljuje u javnosti.

- Kad je bio Milošević, eto i Sarapa mu je to zamerao, a i ja sam, što se nikad ne obraća narodu, zabio se u svoju vilu, baš ga briga... Kad je bio Koštunica, stalno spava, a kad je bio tadić govorili su da dolazi na posao u 12, a u tri sata već ode s posla. A sad svakom smeta što se obraćam, što dolazim na posao svaki dan - rekao je Vučić.

O Marijanu Rističeviću

Na pitanje šta se to dešavalo s Marijanom Rističevićem u Skupštini, Vučić je odgovorio da su svi preneli šta se dešavalo u Skupštini, a da niko nije reagovao na to da se Rističević izvinio i da nije tačno da je u svojim tvitovima pomenuo i vređao bolesno dete niti pominjao ili vređao njegove roditelje.

- Ja mislim da nije uopšte trebao da se upušta u taj slučaj jer to jednostavno nije pristojno - dodavši da je danas u Srbiji lečenje SMS-om, kako to pojedini uvredljivo nazivaju, veoma ozbiljno uređeno i organizovano i da se na taj način pomaže u lečenju 500 osoba.

O Obami i dva miliona dolara...

Reagujući na plasiranu informaciju da je dao dva miliona dolara da bi video američkog predsednika SAD Baraka Obamu, Vučić je rekao da to nije tačno.

O bezbednosti i zabrinutosti za život

Premijer je odbio da govori o eventualnim pokušajima atentata, ponovivši da je odrastao na ulici, da se ne plaši za svoj život, ali da je zabrinut za bezbednost svoje porodice.

- A za sebe se ne plašim - rekao je Vučić.

"Evo, i Sarapa me napadao za Đulijanija..."

Osvrnuvši se na američke predsedničke izbore, Vučić je rekao da nije bio vidovit pa da zna da će nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani da postane tako blizak saradnik budućeg predsednika Donalda Trampa i da mu je dobar prijatelj. Vučić je podsetio da je upravo Đulijani pohvalio projekat Beograda na vodi, ali da ga ne ceni zbog toga nego zbog činjenice da je neka od najružnijih mesta u Njujorku pretvorio u najlepša, poput Tajms skvera...

- Eto i Sarapa me nekad napadao što sam doveo Đulijanija u Beograd - rekao je Vučić.

O putevima i Bugarima

Premijer je najavio da će u narednom periodu biti završen kompletan put prema bugarskoj granici i ocenio da je za Beograđane izuzetno važno da se spoji deo Lajkovac-Ljig jer bi to "dramatično olakšalo" putovanje prema centralnoj Srbiji.

"Kada Bugari budu izgradili nekoliko kilometara pre obilaznice, imaćemo kompletno autoputem pokrevenu deonicu Beograd-Sofija. Gradimo i završićemo u toku sledeće godine Beograd-Preševo-makedonska granica", poručio je.To je, ocenio je, izvanredna poruka za sve investitore koji žele da ulažu u Vladičin Han, Surdulicu, Vranje, Trgovište, Bosilegrad, Bujanovac, Preševo, odnosno sve one koji su južno od Grdeličke klisure."Borimo se za to, čini mi se da uspevamo u tome i po pitanju brojha zaposlenih, naravno da nije još dobro ili idealno, ali mislim da idu stvari u dobrom smeru", rekao je Vučić.

Podsetio je da je završen put UB-Lajkovac od 12, 5 kilometara, Ljig-Preljina od 40,4 kilometara. "Treba sada da spojimo, mislim da je za Beograđane strašno važno, i taj deo Lajkovac-Ljig jer onda bismo tu kod Chelija, odnosno Lajkovaca, ulazili na autoput sve do Čačka. To bi dramatično olakšalo putovanje prema Uzizcu, Zlatiboru i Kraljevu i drugim mestima u centralnoj Srbiji, pre svega raškog i zaltiborskoh okruga", rekao je Vučić.

On je podsetio i da su otvorena i plaćena prva tri miliona evra za "Y krak" iznad Subotice. Takođe, naglasio je, "žestoko smo napali" Grdeličku klisuru, gde ima 28 kilometara i ona će, najavio je, biti otvorena sledeće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja