VUČIĆ SA KORKEROM: Senator će pomoći Srbiji da privuče jošš više američkih investitora
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Susret u Vladi Srbije

VUČIĆ SA KORKEROM: Senator će pomoći Srbiji da privuče jošš više američkih investitora

Politika -
BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorom Bobom Korkerom, koji predsedavava Spoljnopolitičkim komitetom Senata SAD.
1 / 4 Foto: Tanjug Srđan Ilić

Premijer se sa senatorom sreo nešto pre 12 časova posle čega je usledilo obraćanje novinarima. Vučić se tada zahvalio senatoru Korkeru na poseti pozvavši ga da u Srbiju dođe što češće jer će ovde uvek biti rado viđen gost.

Vučić je zamolio senatora Boba Korkera da svojim autoritetom i ugledom pomogne da privučemo jošš više američkih investitora i popravimo poslovni ambijent. Senator Korker je rekao da će tu poruku preneti američkim poslovnim ljudima i učiniti sve da dođu ovde. On je dodao da podržava viziju srpskog premijera.

Vučić je istakao da je stabilnost izvesnija i rast BDP veći tamo gde su prisutne velike američke kompanije, a za njima, dodao je, dolaze japanske, korejske i druge. Nemamo strah od ekonomskih reformi, najteži deo smo proššli, ali brine nas situacija u regionu i migrantska kriza, odnosno pretnje stabilnosti koje mogu da ugroze ekonomije, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o evropskim integracijama Srbije i drugim temama.

Vučić: Nije protestna nota, već pismo, a sadržaj je po

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Haškom tribunalu nije uputio protestnu notu, već pismo i da ne može da kaže šta piše jer je sadržaj poverljiv. "Pismo je, nije nota, i poverljivo je", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Bobom Korkerom.

RTS je preneo danas da je Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS). Kako je navela RTS, Vučić je u noti poručio sudu u Hagu da mora da poštuje Srbiju, navodeći dvostruke aršine koje taj sud primenjuje.Srbiji se, kako je naveo Vučić, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost. Vučić je u noti podsetio i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a u utorak, na ročišštu povodom zahteva Tribunala za hapššenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori, nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

Vučić je ponovio da građane Srbije iz godine u godinu čeka bolji život, ali da sve to može biti ugroženo nestabilnošću na Balkanu koju Srbija nipošto ne želi.

Korker je uzvratio zahvalnost premijeru Srbije na gostoprimstvu i ličnom prijateljstvu, a potom odao priznanje Srbiji na načinu na koji je primila izbegle sa Bliskog istoka.

Svestan velikih teškoća i opterećenja koje migrantska kriza stvara Srbiji i istakao da veoma ceni kako se naša zemlja ponaša kada je reč o odnosu prema njima. Korker je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će migratnska kriza prestati kada se bude stabilizovala situacija u Siriji.

"Način da ovo prestane jeste da u Siriji dođe do prekida vatre i da ljudi ne budu bombardovani, da imaju mogućnost da žive u svom domu i gradu, a ne da strahuju od onih koji sprovode teror", rekao je Korker. Kako je naveo, veoma su velike nade da će se situacija u toj zemlji smiriti i razrešiti, ali i da istovremeno ima i dosta skepticizma. "Srećan sam što je učinjen napredak, ali svi razumemo da, kada imate zemlje poput Sirije, da to stvara ogroman humanitarni problem i za njih, ali i opterećenje za ostale zemlje", rekao je Korker.

"Nadam se da će na Kosovu biti očuvana stabilnost"

Vučić je izrazio nadu da će na Kosovu biti očuvana politička stabilnost, jer je to važno za sprovodjenje sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština. Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon razgovora sa američkim senatorom Bobom Krokerom, on je rekao i da će u Prištini 17. februara biti "održane velike demonstracije, možda i najveće do sada na Kosovu".

"Ja se ne radujem problemima koje imaju u Prištini", rekao je premijer i dodao da se zbog toga i ne ispunjavaju dogovori s Beogradom, medju kojima je i sporazum o Zajednici srpskih opština. Vučić je kazao da Srbija dosledno ispunjava sve svoje obaveze i da se nada da će to učiniti i prištinske vlasti. Premijer Srbije je ocenio da će u narednom periodu biti teško održati stabilnost u regionu, ali je istakao da je ona preko potrebna svim balkanskim državama.

Premijer Srbije će se potom u Palati Srbija sastati sa senatorom Džonom Mekejnom, koji predvodi delegaciju američkog Kongresa. Doček će biti organizovan u Palati Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track