Prikaži najnovije vesti
Aleksandar Vučić, izbori, foto Dragan Kadić
Moguć je i ovaj obrt

VAGANJE U SNS: Idemo opet na izbore?

Politika 13

Naprednjci razmatraju opciju da, uz predsednika Srbije, biramo i poslanike ako se Vučić ne kandiduje za šefa države

Nije isključeno i da zajedno s predsedničkim izborima na proleće naredne godine budu održani i parlamentarni izbori, a prema našim saznanjima, ova opcija bila bi otvorena u slučaju da se za predsednika ne kandiduje premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Okidač za izlazak na glasanje, kako se može čuti u političkim krugovima, mogao bi biti nesređena situacija u Skupštini Srbije.
- Još ništa nije utanačeno, a novi parlamentarni izbori dolazili bi u obzir ako bi se za predsednika Srbije kandidovao Tomislav Nikolić, kako bi mu i ceo SNS dao vetar u leđa. Ipak, ima još punih pet meseci do tada, ostaje dosta da se vidi da li će izboru biti organizovani i s kojim razlogom, a jedini koji o tome odlučuje jeste premijer Aleksandar Vučić - kaže naš izvor.

U SNS niko nije javno hteo da govori o tome, ali zato u opoziciji svi odreda kažu da ih ova opcija ne bi iznenadila. Među onima koja ta vest ne bi zatekla jeste lider SDS Boris Tadić.
- Sve vreme računamo na tu mogućnost jer su neprekidni izbori način vladanja i održavanja neke vrste vanrednog stanja u društvu - rekao je Tadić.

I funkcioner SRS Zoran Krasić kaže da ne bi isključio izbore, ali i upozorava da bi to građani vrlo loše dočekali.
- U Srbiji je sve moguće, pa i izbori svaki čas. Mislim da narod ne bi dobro reagovao na to, pa dosta im je izbora. Vlast već ima većinu i može da promene stanje u društvu i bez čestih izlazaka na glasanje - opominje on.

Politički analitičar Branko Radun podseća da će za nove parlamentarne izbore Vladi biti potreban jak razlog.
- Skoro su bili parlamentarni izbori, a potreban je dobar argument za to. Čak ni ova kriza u Skupštini nije nešto zbog čega bi trebalo izaći ponovo na birališta, to je više cirkus, koji ne treba shvatati ozbiljno - napominje Radun.

Aleksandar Vučić
NE TREBA NAM PREDSEDNIK KOJI ZVOCA

Premijer Aleksandar Vučić ponovio je da ne bi pristao na kohabitaciju.
- Vlada dok radi, taj neko bi sedeo, a Nikolić to nikada nije radio, i svakoga dana bi nešto zvocao. Imao bi sva prava, nikakve obaveze. Pitam vas, a šta su uradili ti što kritikuju? Treba nam neko ko će da radi s Vladom, u mrcvarenju zemlje ne želim da učestvujem - poručio je Vučić.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir