Vlada Srbije

VIDEO VUČIĆ POZIVA NA MIR Imamo informacije da će biti nemira u Republici Srpskoj!

Politika -


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na vlasti u BiH i RS, povodom najavljenog protesta u Banjaluci za subotu, da sačuvaju mir i da ne izazivaju sukobe.

Naime, prema domaćim obaveštajnim podacima, postoje mogućnosti za izazivanje nemira. Premijer Vučić na početku je objasnio da je najvažnije pitanje Vlade Srbije ekonomska stabilnost koja je direktno skopčana sa političkom stabilnošću.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Najvažnija je tema regionalna stabilnost. Juče sam razgovarao sa Dodikom, Ivanićem i Bosnićem. Srbija želi punu stabilnost i mir u BiH i, razume se, i u Republici Srpskoj. Zabrinuti smo zbog informacija do kojih su naše službe došle, zbog mogućih nemira u Banjaluci i zamolio sam sve političke aktere da sve u subotu, 14. maja, i pre i posle, prođe u miru, da svi putevi budu obezbeđeni, da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost Republike Srpske i shvate da bi bilo kakvim nemirima i sukobima bio doveden u pitanje njen opstanak. Apelujem na njih da sve svoje nesuglasice rešavaju mirnim putem", naveo je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije uverena da će narod Republike Srpske shvatiti najbolju nameru ovog apela i očuvati mir i stabilnost regiona.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

O planovima posle izbora

"Do kraja godine želim da obiđem 500 objekata, škola, bolnica... Svih 500 želim lično da obiđem i obezbedim njihovu rekonstrukciju. U ovom trenutku imamo pregovore sa 49 investitora, a ako se ti pregovori uspešno okončaju, to bi značilo novih 27.255 zaposlenih", naveo je Vučić.

On je dodao i da je Vlada uspela da drastično uveća poreske prihode, ali da su pred nama teški razgovori sa MMF, koji se, pre svega, tiču broja zaposlenih u javnoj upravi, ali i sveobuhvatne reforme obrazovanja i zdravstva.

"Dobra vest je da nemačke banke preporučuju da se kupuje srpske obveznice", rekao je premijer.

O predsedničkoj kandidaturi Rasima Ljajića

Na pitanje kako komentariše odluku lidera SDPS Rasima Ljajića da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine, Vučić je rekao da je to njegova lična odluka.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Imam puno poverenje Ljajića, ali ne želim uopšte da se bavim predsedeničkim izborima. Politička matematika me uopšte ne zanima. On će biti deo Vlade i želim mu svu sreću", objasnio je on.

O navodnom prisluškivanju Saše Jankovića

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je sumnju da je bio prisluškivan kada je 4. maja razgovarao sa načelnikom policijske uprave za Grad Beograd, Veselinom Milićem. Vučić, s druge strane, tvrdi da to nije istina.

"Uveren sam da je reč o notornoj neistini. Dobio sam čvrsta uveravanja da ombudsman nije prisluškivan, ali ako se ipak utvrdi da je to istina, kompletan sektor bezbednosti biće smenjen", naveo je premijer, dodavši da je to samo jedna u nizu laži, nakon tvrdnji da su izbori pokradeni.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

On je naveo da su to samo teorije zavere i da se nada da će mu se jednom zbog njih neko i izviniti.

"Nije dokaz prisluškivanja kada neko kaže da čuje šum dok razgovara. Pa znate, i moja tetka tako čuje šumove. ali ako je tačno, bezbednosni sektor neka se odmah pokupi i ide", rekao je Vučić.

O formiranju nove Vlade

Na pitanje kada će započeti pregovore o formiranju nove Vlade, kao i da li će uputiti poziv lideru LDP Čedomiru Jovanoviću, premijer je rekao da nema vremena da se time bavi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Novine i portali stalno nešto objavljuju tim povodom. Moji saradnici to izvuku i donesu mi, ali verujte mi da ja to više ni ne čitam", kratko je prokomentarisao Vučić.

"Ne bežim od cenzus koalicija!"

Vučić je, na pitanje o rušenju Savamale, ponovio tvrdnje da nije bilo razloga da se nelegalni objekti ruše noću, ali i istakao da ne može više da se bavi lažima opozicije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Isto su tako pričali i o padu helikoptera i o ugovoru sa Fijatom, pa kad je ugovor objavljen, ućutali su se. Tako je svojevremeno i Đorđe Vukadinović tvrdio da ću pobeći iz ove zgrade čim Šešelj stigne iz Haga, pa evo me ovde. Vidi se kakav je on analitičar. Sad mi svi treba da se tresemo od njih par koji su jedva prešli cenzus i skupili se, pa hoće da sruše narodnu volju? Osvojili su 8 ili 9 puta manje glasova, ali bi i ja trebalo da se zapitam zašto su i toliko dobili. To mi je znak da treba više i napornije da radim", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track