VAPAJ PILOTA RATNOG HEROJA Sreto Malinović: Dikoviću, zaštiti svoju vojsku ili se skloni!
Foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

Otvoreno pismo generala bliskog lidera DS Draganu Šutanovcu

VAPAJ PILOTA RATNOG HEROJA Sreto Malinović: Dikoviću, zaštiti svoju vojsku ili se skloni!

Politika -

Penzionisani general i legendarni ratni komandant RV i PVO Sreto Malinović ogorčen je trenutnim stanjem u Vojsci Srbije. Tim povodom, napisao je autorski tekst, u kome bez dlake na jeziku proziv sve za koje smatra da su odgovorni za takvu situaciju.

Prenosimo Malinovićev tekst, koji je objavio na portalu Patriot:

Odsustvo predstave o pravcu delovanja i nesposobnost Vlade da adekvatno reaguje, pored bezbroj primera, najbolje se ogledala na netolerantnom odnosu prema zahtevima Vojnog sindikata, što je rezultiralo protestima. Tako je prvi put u istoriji Srbije na ulicu izašla njena vojska protestujući zbog ponižavajućeg položaja u koji je dovedena. Umesto da nadležni ozbiljno pristupe problemu jer akumulacija nezadovoljstva može dovesti do implozije sistema sa nepopravljivim posledicama, usledila su neprimerena komesarska saopštenja državnih funkcionera.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Već samu najavu prvog protesta predstavnici vlasti su dočekali na nož uz politbiroovske kvalifikacije o štrajku, rušenju ugleda Vojske, deljenju sudbine naroda, politizaciji i stranom faktoru. Sve to da bi sprečili proteste ili zastrašili učesnike. Drugi protest, ojačan policijskim sindikatom, popraćen je nesuvislim zajedničkim saopštenjem nadležnih ministarstava i neizbežnom demonstracijom odlučnosti visokih funkcionera pred kamerama, uz pitanje koje sluti na zaveru: Zašto baš sada???Pa zato što je neradni dan. Ako to nije u redu, recite kada vama odgovara da se organizuje naredni protest, rekli bi fleksibilniji sindikalci.

Krunu besmisla predstavljalo je “spontano” okupljanje grupice građana iz Obrenovca u cilju odbrane časti srpskog vojnika od njega samog?! Spontani građani, verovatno postiđeni time što rade, krili su se kapama i šalovima od kamera. Neki hrabriji stali su ispred kamere i uputili naciji istorijsku poruku: Mora biti OVO, ne može više biti ONO! Ne znam da li je ovo na TV ekranu delovalo smešnije, gluplje ili žalosnije.Kada smo pomislili da ne može niže pasti, vlast nas je demantovala. Četvrtom protestu sindikata suprotstavljen je kontramiting udruženja nezadovoljnih ali strpljivih boraca nekakvog rata koji imaju razumevanje za poniženja koja trpe vojska, policija i građani! Kakav to borac i čovek može u tome da učestvuje? Kolika protuva treba biti da se ovako nešto inicira i organizuje? Šta je sledeće, spontano uvođenje navijačkih grupa i batinaša?

Foto: Fonet, Božidar Pertović
Foto: Fonet, Božidar Pertović

Nikada nisam bio pobornik nekadašnjeg partijskog ili sadašnjeg sindikalnog organizovanja u vojsci smatrajući da to na razne načine može dovesti do urušavanja hijerarhijskih odnosa i načela na kojima počiva vojna organizacija. Obaveze, odgovornosti i prava pripadnika Vojske su nešto što se uređuje Zakonima i dosledno sprovodi u ozbiljnom sistemu… Da, u ozbiljnom!Međutim, ako su sindikalno organizovanje i protesti omogućeni zakonom, nije postojao ni jedan razlog za neprimerene reakcije nekih državnih funkcionera i saopštenja iz vrha sistema odbrane koja vređaju inteligenciju svakome ko iole poznaje stanje u vojsci! O merama nadžora, medijske blokade skupova, njihovog ometanje i sprečavanja masovnijeg okupljanja da ne govorimo. Koliko znam, o tome je trebalo da se izjasne Tužilaštvo i Sud.

Maćehinski odnos države prema Vojsci, doveo je najveći deo njenih pripadnika u agoniju. Razapeti između zahteva profesije i porodične egzistencije prisiljeni su da rade dopunske poslove radi pukog preživljavanja! Nisu tražili izobilje, trpili su, ali onih kojima je dosta demagogije ima mnogo više i ne kopčaju se na leđima! Vide oni da to što im sipa po leđima nije kiša. Prostora da odustanu, bez da obesmisle vlastite proteste, sve je manje!Niko razuman ne može osuđivati te ljude u borbi za pravo na uslove života dostojne vojničke profesije! Pogotovo ne neko ko je ceo svoj radni vek proveo u uniformi. Prirodno je da podržimo naše kolege u njihovim opravdanim zahtevima, svako na način koji smatra korisnim i prikladnim. Tim pre što nisu imali drugog izbora jer Vojni vrh, koji je morao ispostaviti zahtev nadležnima za rešavanje ovih problema, nema hrabrosti, volje ili interesa da se bori za status i standard Vojske.

Glavnokomandujući Vojskom, Predsednik svih građana a ne stranke, setio se pred kraj svog udobnog manadata da je briga o Vojsci bila i njegova nadležnost. Tim povodom se oglasio sa nekoliko narodnih izreka, pružajući se više nego što je dug, kako mu je to narodski uzvraćeno iz majstorske radionice u Nemanjinoj. Nedugo iza toga izjavi da je stanje u Vojsci odlično, kao da protesti nemaju veze sa tim. Čovek je ispunio formu i dnevnu normu. I zaćutao!

Šta to sputava Načelnika Generalštaba da pokaže odlučnost i zaštiti dostojanstvo svoje vojske ili da zatraži razrešenje od dužnosti? Da li je ucenjen, uplašen ili je u pitanju mentalni sklop? Zašto ga u svakom problemu sa podređenima karakteriše netaktičnost a sa nadređenima ćutanje. Barem tako izgleda. On ne talasa dok pluta između “centra gravitacije” i skuta Vrhovnog komandanta. Ako se uopšte zna ko je titular te dužnosti?

Biće zanimljivo videti odnos majstora iz Nemanjine prema svemu što ga očekuje ako kojim slučajem direktno ponese titulu Vrhovnog komandanta i stane na vrh lanca komandovanja u koji se neprestalno mešao, bez da ima ikakvu nadležnost i odgovornost. Hoće li nastaviti u istom maniru tražeći od onih koji protestuju da podele sudbinu naroda onako kako on zamišlja da je ispravno? Ili će promeniti retoriku i posle Njega postati On?!Neverovatno je kako se nama u određenom vremenskom intervalu istorija ponavlja. Ista meta, isto odstojanje u kojem vlast, funkcija i okruženje nedoraslima izjednačuju doživljaj moći na poziciji i stanje duha – JA sam onaj Izabrani! Podgrejavani ego postaje sve veći, obzir sve tanji a vidik sve manji! Glava u oblacima nema predstavu da ponižavanje, ignorisanje i trpeljivost onih dole ima granice koje se ne prelaze. Ta zabluda ispadanje iz oblaka čini grubljim i bolnijim, iako se pada u žitko blato…

Gladna se usta ne mogu nahraniti i ućutkati konferencijama za štampu, a sve ih je više, udružuju se i glasniji su. Muka natera orla da noćiva sa kokošima, ali i među njima on je ipak orao! Da li to razumeju izabrani predstavnici naroda?! Ako razumeju, kazaće im se, ako ne, onda ništa, neka samo tako spontano nastave. Poslednji neka ugasi svetlo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) FILMSKO HAPŠENJE: Policija lišila slobode dvojicu muškaraca u centru Beograda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track