VEĆE EULEKSOVOG SUDA NASTAVLJA PO SVOME: Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću
Foto: Zorana Jevtić

Advokat sutra podnosi žalbu Apelacionom sudu u Prištini

VEĆE EULEKSOVOG SUDA NASTAVLJA PO SVOME: Produžen pritvor Oliveru Ivanoviću

Politika -
Ivanović je o toj odluci obavešten u bolnici, gde se nalazi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja izazvanog višednevnim štrajkom glađu

KOSOVSKA MITROVICA - Veće Euleksovog suda u Kosovskoj Mitrovici produžilo je danas pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću do 27. oktobra.

Ivanović je o toj odluci obavešten u bolnici, gde se nalazi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja izazvanog višednevnim štrajkom glađu.

Ivanović je više od 15 dana štrajkovao glađu, najpre u pritvorskoj jedinici a potom i u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Štrajk je, na molbu porodice i prijatelja, prekinuo u subotu 22. maja.

Oliver Ivanović i četvorica Srba optuženi su za najteža krivična dela počinjena 1999. i 2000. godine nad albanskim stanovništvom u Kosovskoj Mitrovici.

U sudskom procesu koji je počeo prošle godine saslušano je 47 svedoka optužbe i niko od njih nije direktno optužio Ivanovića i ostalu četvoricu da su počinili dela koja im se stavljaju na teret.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je da je odluka o produženju pritvora njegovom klijentu potvrda onoga što se videlo od početka vodjenja postupka - "da sud ne zanimaju činjenice i da posle više od godinu i po dana sud i dalje ponavlja da postoji osnovana sumnja, iako niko od 47 saslušanih svedoka nije okrivio Olivera Ivanovića".

On je istakao da se u pritvoru drži čovek protiv koga "ne postoji nijedan dokaz da je počinio krivično delo" i dodao da su "iluzorna" obrazloženja suda da postoji navodna mogućnost bekstva i uticaja na svedoke.

"Svi znaju da Ivanović neće pobeći i da nijedan od svih saslušanih svedoka optužbe nije prijavio bilo kakav pritisak, čak ni pokušaj kontakta ili razgovora. Prema tome, to što sudija tvrdi, jednostavno, nije moguće", rekao je on.

On će najavio da će sutra Apelacionom sudu u Prištini podneti žalbu.

"Videćemo šta će Apelacioni sud da kaže, ali mišljenje Apelacionog suda se uopšte ne razlikuje od mišljenja Osnovnog suda. Prema tome, videćemo šta će se dogoditi", rekao je Vlajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track