Vesna Pusić: Hrvatska neće Srbiji postavljati dodatne uslove
Foto: Fonet/AP

Nije nego

Vesna Pusić: Hrvatska neće Srbiji postavljati dodatne uslove

Politika -
Srbija neće imati nijedan dodatni uslov, nego isključivo one uslove i kriterijume koje je i Hrvatska ispunjavala na svom putu, izjavila je Pusićeva

ZAGREB - Hrvatska neće postavljati nikakve dodatne uslove Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali će Beograd morati da poštuje iste kriterijume koje je imala Hrvatska prilikom pristupanja, rekla je danas hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"Srbija neće imati nijedan dodatni uslov, nego isključivo one uslove i kriterijume koje je i Hrvatska ispunjavala na svom putu", izjavila je Pusićeva po završetku sastanka šefova diplomatije EU u Briselu.

Pusićeva je tom prilikom rekla i da je danas izvestila EU o situaciji posle privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja, istakavši da će Hrvatska ustrajati da se europske institucije o tome izjasne.

"Obavestila sam 28 zemalja članica o situaciji nastaloj nakon puštanja na slobodu osumnjičenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, o njegovoj agitaciji, pozivanju na rat, uništavanju regionalne suradnje, šteti koju nanosi odnosima država u regiji i njihovom evropskom putu", rekla je Pusićeva novinarima.

"Odluku (o puštanju Šešelja) niko ne može sasvim razumeti, pa ni ja", dodala je ona, dodajući da će Hrvatska insistirati da se o ovom slučaju izjasne institucije EU.

Što se tiče inicijative da se o tome obavesti Haaški sud, Pusićeva je rekla da je predsednik Ivo Josipović preuzeo na sebe dužnost da pošalje takvo pismo sudu i službeno ga obavesti o nastaloj situaciji.

Pusićeva je dodala da su i drugi ministri rekli da postoji zabrinutost u javnosti u vezi s posledicama takve odluke Haškog suda, preneo je index.hr.

Šefica hrvatske diplomatije dodala je da suđenja za ratne zločine čine deo funkcioniranja pravosuđa i pravne države i da se ti kriterijumi primjenjuju na svaku zemlju.

Na pitanje da li to znači da se ne slaže s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem koji je rekao da će Hrvatska insistirati na tome da Srbija sudi odgovornima za ratne zločine, između ostalog i na Ovčari, Pusićeva je odgovorila da "ne vidi u čemu bi trebalo da se slaže ili ne slaže" i da je reč o uslovima koji su važili za Hrvatsku i koje ne postavlja samo Hrvatska, nego sve države članice.

Uoči sastanka u Briselu, Pusićeva je izjavila da "Šešelj u prvom redu šteti Srbiji, koja u ovom trenutku na svojim ulicama ima jednog poludelog ratnog zločinca".

"To je nama susedna zemlja koja je krenula na evropski put i to šteti njihovom evropskom putu, preti Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, koja je manje stabilna i koja je tek na početku svog evropskog puta", rekla je Pusićeva.

Kako je ocenila, s tog stanovišta to predstavlja jedan potencijalno remetilački faktor, u prvom redu u regionalnim odnosima i javnom mnjenju u regionu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track