(VIDEO) EVO KOGA JE SVE HAG OSLOBODIO Pogledajte izricanje presude Oriću, Gotovini, Haradinaju...
Foto: AP, Naser Orić, P

Malobrojni

(VIDEO) EVO KOGA JE SVE HAG OSLOBODIO Pogledajte izricanje presude Oriću, Gotovini, Haradinaju...

Politika -
Vojislav Šešelj koji je danas u Hagu oslobođen po svim tačkama optužnice spada u one malobrojne koje je Tribunal proglasio nevinim.

Trebalo bi podsetiti da je sud u Hagu krivice oslobodio i hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića kao i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Tribunal je oslobodio i nekadašnjeg predsednika Srbije Milana Milutinovića kao i generala Momčila Perišića.

Evo podsećanja na svaku od ovih presuda.

RAMUŠ HARADINAJ

Haški tribunal oslobodio je bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Sudsko veće reklo je da Haradinaj kriv ni po jednoj tački optužnice. Zajedno sa Haradinajem oslobođeni su i Baljaj i Brahimaj.

Veće sudija, koje su činili Džastis Bakone Moloto iz Južne Afrike, Barton Hol sa Bahama i belgijski sudija Gi Delova, ustanovili su da je bilo zločina u Jablanici, ali da trojica optuženih bivših komandanata OVK za njih nisu odgovorni.

Predsedavajući sudija je rekao i da ne postoje verodostojni dokazi da je Haradinaj znao za zločine počinjene u Jablanici.

NASER ORIĆ

Haški tribunal je pravosnažno oslobodio ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-93.

Apelaciono veće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima i osudjen na dve godine zatvora.

ANTE GOTOVINA I MLADEN MARKAČ

Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo je hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora.

Za oslobađanje Gotovine i Markača glasale su sudije Meron iz SAD, Mehmet Ginej (Guney) iz Turske i Patrik Robinson (Patrick) sa Jamajke, a protiv su bili Karmel Ađijus (Carmel Agius) sa Malte i Fausto Pokar (Pocar) iz Italije.

MILAN MILUTINOVIĆ

Sudsko veće Haškog tribunala, kojim je predsedavao britanski sudija Ian Bonomi, oslobodilo je bivšeg srpskog predsednika Milana Milutinovića optužbi za ratne zločine i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1999. godine.

"Sudsko veće oslobađa vas optužbi po tačkama jedan do pet optužnice", rekao je Ian Bonomi.

Obrazlažući presudu, sudija Bonomi je rekao da Milutinović nije dao značajan doprinos "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" i da njegove akcije nisu bile usmerene promeni etničke slike na Kosovu.

MOMČILO PERIŠIĆ

Haški tribunal oslobodio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za ratne zločine.

Žalbeno veće Haškog suda naložilo je da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu.

“U skladu sa članom 25 uzeti su obzir svi podneci u postupku protiv Momčila Perišića. Što se tiče optužbi za ratne zločine i ubstva civila po tačkama 1, 2, 3, 9, 10 i 11, uz izdvojeno mišljenje sudije Liua, sud oslobađa gospodina Preišića optužbi i nalaže momentalno puštane Momčila Perišića na slobodu”, rekao je predsedavajući sudija Teodor Meron.

VOJISLAV ŠEŠELJ

Haški tribunal je oslobodio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koje su ga teretile da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Vojislav Šešelj je od danas slobodan čovek, rekao sudija Antoneti. Sudija Latanci izdvojila mišljenje po osam tačaka optužbe.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track