(VIDEO) ŠEIK IMRAN HOSEIN: U Srebrenici nije bilo genocida, ne kažnjavajte Srbe kao narod!
Foto: Printscreen Yt

Poruka bosanskim muslimanima

(VIDEO) ŠEIK IMRAN HOSEIN: U Srebrenici nije bilo genocida, ne kažnjavajte Srbe kao narod!

Politika -
Ugledni muslimanski teolog upozorava da ni država Srbija ni bosanski Srbi nisu imali politiku sistematskog uništavanja muslimana i da je zato masakr u Srebrenici, iako strašan, ipak zločin, a ne genocid

KUALA LUMPUR - Šeik Imran Hosein, jedan od najuglednijih muslimanskih teologa i filozofa, izjavio je u poruci bosanskim muslimanima da zločin koji se pre 20 godina dogodio u Sreberenici nije genocid.

On je politiku koja nameće stav da su Srbi počinili genocid nad muslimanima nazvao mračnom i kazao da tu politiku sprovode iste institucije koje su dozvolile da se dogodi masakr u Srebrenici.

Foto: AP
Foto: AP

"Sirguran sam, i želim da to podelim s muslimanima u Bosni, da bi većina pravoslavnih hrišćana iz Bosne, Srbije i celog regiona i sama osudila ubijanje toliko muslimana u Srebrenici", kaže on na 4:20 i nastavlja:

"Zasigurno da nema dokaza o tome da je to bio deo sistematskog plana kao što je to radio Adolf Hitler sa Jevrejima, za koje se plašio da će mu ugroziti vlast. Zato je ustanovio politiku genocida. Tako je, to je bila državna politika, zvanična politika vlade", navodi on dodajući da su takav sistematski genocid isto sprovodili drevni Egipćani nad Jevrejima, što je opisano u Starom zavetu, i ne tako davno Evropljani nad domorocima Indijancima u Severnoj Americi.

Šeik Imran Hosein: Genocid je ono što je Adolf Hitler radio Jevrejima, a Evropljani Indijancima na Severu Amerike (Foto: Wikipedia)
Šeik Imran Hosein: Genocid je ono što je Adolf Hitler radio Jevrejima, a Evropljani Indijancima na Severu Amerike (Foto: Wikipedia)

"Ali pitam vas u Bosni, pre svega muslimane, muslimane koji sad žive u Srebrenici i Banjaluci, da li stvarno verujete da su pravoslavni Srbi imali politiku genocida i da je brane do danas kao ispravnu?", kaže šeik Imran Hosein na 6:25 i nastavlja:

"Zar verujete da misle da je bilo ispravno klati muslimane u Srebrenici? Ja se s takvim mišljenjem ne slažem, ne slažem se uopšte, i nadam se i molim da događaji pokažu da sam u pravu... Zato sam pozvao vladu u Srbiji i vladu bosanskih Srba da među Srbima sprovedu referendum i čuju šta narod ima o tome kaže. Uveren sam da bi rezultat tog referenduma bio oštra osuda ubijanja muslimana izbeglica u Srebrenici. Pa ako većina njih osuđuje ubijanje, kako ga možete nazvati genocidom? To vas pitam. Da je to bio genocid, morao bi da bude deo državne politike. Da li su država Srbija i bosanski Srbi imali podršku cele zajednice, cele zemlje, svih ljudi za ubijanje muslimana? Ne verujem", kaže on.

"A saznaćete da pravoslavni hrišćani ne odobravaju to i da žale zbog toga što se desilo u Srebrenici. Onda ne možete da govorite o genocidu. Morati naći ljude odgovorne za taj zločin i njih kazniti, tako je pravo. Ali ne da kažnjavate ceo narod kao kad biste usvojili takvu rezoluciju u Savetu bezbednosti", poručuje šeik Imran Hosein.

"A Rusija je bila veoma mudra, veoma mudra kad je uložila veto na tu zlu rezoluciju, koja je samo dolivala ulje na vatru da je održava. Mi želimo drugi razvoj situacije", kaže on i ozbiljno upozorava bosanske muslimane: "Ne primajte smernice iz tržnog centra! Tražite smernice u Kuranu, a ako vam nameću nešto drugo, distancirajte se od takvih!"

Konačno, šeik Imran Hosein se, kao i u svojim prethodnim porukama muslimanima širom sveta, izvinio u ime muslimana za sve zločine koje je Otomanska vršila nad pravoslavim hrišćanima - od danka u krvi preko svega ostalog. I opet je ponovio da Aja Sofiju treba vratiti hrišćanima jer je to hrišćanska crkva.

http://www.youtube.com/watch?v=8OyLnL3gwQU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track