(VIDEO) UŽIVO SKUPŠTINA: Prepucavali se o čarapama i cipelama za policiju!
Foto: Beta

Sednica u toku

(VIDEO) UŽIVO SKUPŠTINA: Prepucavali se o čarapama i cipelama za policiju!

Politika -
Poslanica DS Aleksandra Jerkov čudila se što su nabavljene čarape broja većeg od 45, a šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić spremno je odgovorio da u policiji ne rade pigmeji

BEOGRAD - Nove čarape i cipele za pripadnike MUP danas su bile glavna tema početka sednice Skupštine Srbije, pošto su poslanici DS od resornog ministarstva tražili informacija o toj nabavci, na šta su im kolege iz SNS poručile da podržavaju istrage o svim spornim javnim nabavkama, a posebno o onim sprovedenim u Vojvodini.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov čudila se što su nabavljene čarape broja većeg od 45, a šef naprednjaka u parlamentu Zoran Babić spremno je odgovorio da u policiji "ne rade pigmeji".

UŽIVO PRENOS IZ SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

12.00 - Nastavljena sednica. Glasanje o predloženim aktima zakazano je za 12 sati

11.30 - Pauza u Skupštini Srbije. Poslanici Skupštine Srbije završili su danas pretres amandmana na predložene izmena tri zakona iz oblasti pomorstva, a o njima će se izjasniti u podne.

Poslanici su tokom prepodneva razmotrili 50-tak amandmana na izmene zakona o pomorskoj plovidbi, o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i o državnoj pripadnosti i upisu plovila. Glasanje o predloženim aktima zakazano je za 12 sati. Izmenama Zakona o pomorskoj polovidbi predviđeno je, pored ostalog, izdavanje identifikacionih kartica srpskim pomorcima, koji su prethodnih godina imali velike prbleme u svom radu, poput zabrane izlaska sa broda. Identifikaciona kartica je javna isprava kojom se dokazuje osposobljenost pomorca za obavljanje određenih poslova na brodu, zdravstveno stanje, svojstvo u kome je član posade ukrcan na brod, kao i trajanje zaposlenja na brodu.

Koristeći mogućnost da postavi pitanje, što poslovnik o radu predviđa svakog četvrtka, Jerkov je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zatražila informaciju o javnim nabavkama za čarape u vrednosti od 15 miliona dinara i za cipele.

"Pojavila se informacija da je javnu nabavku za čarape za službenike policije u vrednosti od 15 miliona dinara dobilo privredno društvo za proizvodnju i trgovinu voća na veliko, a da stvar bude još interesantnija, sve čarape koje je policija nabavila su broja većeg od 45", rekla je Jerkov i dodala da je nabavku za cipele dobila firma koja, prema podacima Agencije za privredne registre, ima samo jednog zaposlenog.

Ona je dodala i da su "policajci ispred Skupštine Srbije do pre nekog vremena bili u patikama, čekajući da im se nabave čarape i cipele", a Babić joj odgovorio da se pridružuje svim poslanicima koji ukazuju na neophodnost završetka istraga o lošim javnim nabavkama, ali i dodao:"Čudi me da se neko zabrinuo zbog nabavke čarapa od brojeva 43 do 45, izvinjavanjam se što u policiji ne rade pigmeji, već građani koji nose čarape i cipele tih brojeva”.

Babić je koleginicu iz DS podsetio i da su te javne nabavke raspisane krajem 2013. i početkom 2014. godine, kada je sadašnji ministar policije Stefanović bio predsednik Skupštine Srbije. Šef naprednjaka u Skupštini je ukazao i da su poslednji put uniforme za policajce nabavljene pre 10 godina i da će do aprila dobiti nove.

On je ministra Stefanovića pozvao da istraži sve sporne javne nabavke, pa i one u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine i svim organima Pokrajine Vojvodine i upitao dokle se stiglo sa istragama u vezi pančevačke Azotare, slučaja "Nubainvest" u koje su umešani nekadašnji ministri iz DS. "To nisu čarape, ali su milioni evra koji su nestali iz budžeta kako Vojvodine tako i Srbije", naglasio je Babić.

Poslanica Jerkov je zatim zatražila i informaciju ko će da odgovara za lošu procenu nekadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića zbog čijeg je odbijanja, kako je naglasila, da kredite konvertuje iz dolara u evre Srbija izgubila 783 miliona evra.

Pitanje za nadležne imalal je i poslanica SPO Ljiljana Kosorić, koja je od Ministarstva poljoprivrede zatražila informaciju o tome šta ima nameru da učini da bi sprečili dalje odumiranje sela u Srbiji, navodeći, pored ostalog, da je za proteklih 50 godina iz sela u grad prešlo oko osam miliona ljudi, a da oko milion hektara zemlje niko ne obrađuje.

Poslanik SDP Vladimir Marinković je Upravu carina upitao zašto ne postoji mogućnost carinjenja robe u Novom Pazaru, budući da carine imaju i Užice, Kruševac i drugi gradovi. Poslanici u nastavku sednice razmatraju 50-tak amandmana na izmene zakona o pomorskoj plovidbi, o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track