VLADIMIR VULETIĆ: Rešiti Savamalu da bi se vlada okrenula pitanjima ključnim za građane
Foto: Tanjug

Poštovati zakon

VLADIMIR VULETIĆ: Rešiti Savamalu da bi se vlada okrenula pitanjima ključnim za građane

Politika -

Sociolog prof. Vladimir Vuletić rekao je da je važno da se slučaj Savamale reši pre formiranja nove Vlade, kako bi ona mogla da bude orijentisana prema ključnim stvarima za građane.

Vuletić je rekao da je okončanje slučaja Savamala važno iz više razloga, između ostalog i zato što je politizovan.

"Kod dela građana počeo je da se stvara utisak da živimo u zemlji koja je nesigurna, gde ljudi preko noći mogu da rade stvari koje su inače u nadležnosti države. Pokazalo se, međutim, da to nije moguće, da u Srbiji postoje zakoni, da se oni poštuju i, što je važnije, da je epicentar pronađen u vrhu gradske vlasti, to je novost u političkom životu Srbije – da se na taj način komplikovani slučajevi razrešavaju", rekao je Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.

To su neke nove poruke i novi vetrovi koji duvaju – niko nije zaštićen ako pravi prekršaje, a da su građani zaštićeni jer niko drugi nije, rekao je Vuletić dodajući da je na državnim organima da slučaj završe.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ukazuje da u Srbiji postoji mnogo problema kada je reč o funkcionisanju institucija.

"Najvažnije je da se uprkos možda nešto lošijim zakonima oni poštuju, odnosno da se zakoni koji sprečavaju neke procese menjaju, ali važno je da se prema zakonima orijentišu i vlast i građani", istakao je Vuletić.

Na pitanje koliko je važno da se slučaj reši do formiranja nove vlade, Vuletić je rekao da vladu čeka mnogo posla i da je važno da ne bude opterećena.

"Pre izvesnog vremena premijer je nagovestio da će do formiranja biti završeno, važno je da nova vlada, koju čeka mnogo posla, ne bude opterećena stvarima koje stvaraju šum i nepotrebno se politizuju, da bude orijentisana prema ključnim stvarima za građane – prema ekonomskim pitanjima i razvoju", zaključio je Vuletić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja