VLADISLAV JOVANOVIĆ: Odluka o referendumu u RS je legitimna, pretnje SAD deluju zloslutno
Foto: Maja Mojsovski Rašević

Nije ugroženo postojanje BIH

VLADISLAV JOVANOVIĆ: Odluka o referendumu u RS je legitimna, pretnje SAD deluju zloslutno

Politika -
Odluka o referendumu je i legitimna i legalna izjavio je bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Vladislav Јovanović

Odluka rukovodstva Republike Srpske o referendumu je i legitimna i legalna, jer je usmerena upravo na zaštitu odredaba Dejtonskog sporazuma koje su narušene time što su neke funkcije koje su bile dodeljene entitetima prešle na centralnu vlast, izjavio je bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Vladislav Јovanović.

"To što Republika Srpska osporava takvo nelegalno stanje u ime pozivanja i zaštite Dejtonskog sporazuma jeste nešto što je u prirodi stvari i što ne bi trebalo druge da stavlja u stanje uzbune, jer ničim nije ugroženo postojanje BiH, a najmanje mirovni ugovor u Dejtonu", istakao je Јovanović.

On je ukazao da američka prenaglašena reakcija na referendum "nije slučajna" i mora se dovesti u vezu sa nizom stavova i aktivnosti Amerike posljednjih nekoliko nedelja u vezi sa stanjem ne samo u BiH, nego na Balkanu uopšte.

"To je posledica njihovog pribojavanja da je uticaj Rusije na Balkanu posle tretiranja anglo-američke rezolucije u Savetu bezbednosti ojačan i da bi mogao da bude još jači, tim pre što se Rusija pojavila kao jedina zaštitnica Srba na Balkanu", objasnio je Јovanović.

On je ukazao da se pored nerešenih pitanja u vezi sa BiH, Srbijom zbog kretanja ka EU, Makedonijom, pa naročito Grčkom, SAD pribojavaju da bi te oslabljene tačke zapadnih uporišta na Balkanu Rusija mogla da iskoristi i još više ojača svoje prisustvo i uticaj.

Јovanović smatra da je Amerika zbog toga odlučila da pređe u neku vrstu političke ofanzive radi suzbijanja i, po mogućnosti, otklanjanja svakog oblika prisustva i uticaja Rusije na Balkanu.On objašnjava da su SAD izvršile pritisak na Brisel da ubrza kretanje Srbije ka EU, ali i na EU i Grčku da dođu do uzajamno prihvatljivog rješenja "kako Grčka ne bi polako klizila ka Rusiji i time oslabila geopolitičke i strategijske pozicije Amerike i Zapada u tom dijelu Sredozemlja"."

Ta njihova ofanziva gleda da pokrije sve te oslabljene tačke na Balkanu kako bi se ostvario njihov glavni cilj, a to je istiskivanje Rusije sa Balkana", rekao je Јovanović.

On ističe da su SAD više nego uzrujane, čak pomalo uspaničene jer su napravile strašnu grešku sa rezolucijom i jednostavno Rusiju pustili na Balkan na "bijelom konju", pa sada žele da što brže otklone te posljedice, vršeći direktne pritiske na sve koji mogu tome da doprinesu, uključujući i njihove saveznike u Briselu i Atini.

"Pretnja SAD deluje zloslutno, kao neki gradonosni oblak koji se nadvio nad Republikom Srpskom. Ona bi verovatno trebalo da odvrati Srpsku od borbe za prava koja joj daje Dejtonski sporazum i natera je da prihvati dalje sužavanje tih prava, kao što je morala da prihvati i ranija počinjena od visokih predstavnika međunarodne zajednice", rekao je Јovanović.

On je ocenio da ova politička ofanziva Amerike "nije najsrećnija", jer nije inspirisana pravim ciljevima Dejtonskog sporazuma, nego geopolitičkim interesima u regionu koji se u poslednje vrijeme pokazuju oslabljenim upravo zbog grešaka koje su Amerika i njeni zapadni saveznici činili i čine širom Balkana.

Јovanović ističe da su SAD veoma blago reagovale na fizički napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića, izražavajući samo osudu, ali ne i oštru osudu, a još manje najoštriju osudu."Najoštrije i oštre osude su rezervisane samo za Srbe. Tokom cele jugoslovenske krize i nesrećnih ratova u Hrvatskoj i BiH, svaki srpski eksces je uvek najoštrije osuđivan, dok je eksces drugih strana propuštan time što je izražavano samo žaljenje. Isto je i sa Kosovom", zaključio je Јovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track