VOJNICIMA VEĆE PLATE: Vučić na Uskrs sa pripadnicima 250. raketne brigade
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

PODRŠKA

VOJNICIMA VEĆE PLATE: Vučić na Uskrs sa pripadnicima 250. raketne brigade

Politika -

Premijer Srbije najavio povećanje broja vojnika, a u toku godine i uvećanje njihovih zarada, pre svega vojnicima i podoficirima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema informacije da Hrvatska poseduje ruski raketni sistem S-300, komentarišući pisanje zagrebačkih medija da je Rusija tokom devedesetih godina prodala ovaj sistem Hrvatskoj.- Nije to igla pa da može da se sakrije. Nemam ja tu šta da komentarišem dalje. Čuli smo precizno i nedvosmisleno rusku ambasadu i mislim da će se čuti i odgovor ministarstva odbrane Rusije. Ko je s kim trgovao, ne želim da se mešam. Da li mi želimo da ojačamo vazdušnu odbranu? Da, želimo, to ćemo i da učinimo - rekao je Vučić tokom posete vojnicima 250. raketne brigade u kasarni „Narodni heroj major Milan Tepić“ u Jakovu.

Razgovor s PutinomBudući predsednik Srbije podsetio je da se sa ruskim predsednikom Putinom dogovorio o isporuci „migova-29“, tenkova i borbenih izviđačkih vozila.- O S-300 nemamo dogovor, a ako to smem da vam kažem, prvi put sam to pomenuo u razgovoru s Putinom i razgovarali smo o tome. Pomenuo sam i u razgovoru s Lukašenkom - naveo je Vučić.

On je kasarnu u Jakovu posetio u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića. Vojnicima i njihovim porodicama, Vojsci Srbije i građanima čestitao je Uskrs uz želju „da uvek imamo mir, ali i da uvek budno čuvaju naše nebo i sigurnost građana“. Vučić je potom doručkovao s vojnicima sistema protivvazdušne odbrane, a u skladu sa tradicijom, tucali su se jajima, a pobednik je bio general Diković. U takmičenju u tucanju jajima Vučić je pobedio Đorđevića, a Diković premijera.Vučić je vojnicima poručio da će država nastaviti da ulaže u modernizaciju vojske i jačanje namenske industrije i najavio povećanje broja vojnika za još 300, kao i novih 500 za sledeću godinu. U toku godine biće povećane i plate vojnicima, „ne linearno, već vojnicima i podoficirima“.

Uništavali smo „strele“- Sve što nismo radili decenijama, sada radimo. Godinama smo terani da uništavamo naše „strele“, pa sam se pitao čime da oborimo neprijateljski helikopter. Hvalili smo se kako dobijamo 250 dolara za uništenu „strelu“. Sada obnavljamo resurse, „strele“ obnavljamo zoljama - kazao je premijer.Vučić je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije.- Videli ste modernizovane radarske sisteme. Ovo je jedini sistem koji na ovim prostorima može da hvata nevidljive avione. Da smo imali ovaj modernizovani sistem 1999, verovatno bismo više neprijateljskih aviona mogli da oborimo - rekao je Vučić.Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track