VUČIĆ: Borba za vlast biće neizvesna!

Premijer za Kurir

VUČIĆ: Borba za vlast biće neizvesna!

Politika -
Prema istraživanju u koje smo imali uvid, SNS ima 45 odsto, najveći skok beleže radikali sa 9,4 odsto, a Saša Radulović ima čak 5,2 odsto

BEOGRAD - Borba je veoma neizvesna i biće neizvesna do poslednjeg trenutka. Ovako je premijer Aleksandar Vučić za Kurir prokomentarisao najnovije istraživanje javnog mnjenja o rejtingu stranaka koje ga je zabrinulo, a u koje je naš list imao uvid.Na pitanje da prokomentariše istraživanje o kom je pre dva dana govorio na konferenciji za medije, kada je rekao da koalicija koju vodi nikad nije bila bliža gubitku izbora, ali i šta čeka Srbiju ako se nastavi rast podrške radikalima, odgovara:Radikali drugi- Ono što mogu da obećam je velika bitka i nadam se da ćemo moći ujedinjenim snagama da se odupremo bivšem režimu i svima onima koji su protiv budućnosti do 24. aprila.Istraživanje je, prema saznanjima našeg lista, urađeno telefonski, nakon izricanja oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Hagu.Ono donosi četiri iznenađenja - za radikale, socijaliste, pokret Dosta je bilo Saše Radulovića i demokrate.Prema rezultatima, SNS ima 45 odsto. Najveći skok beleži SRS, zahvaljujući čemu su se našli na drugom mestu sa 9,4 procenta. Najveći pad beleži koalicija SPS-JS sa 9,2 odsto.Koalicija SDS-LDP-LSV prelazi cenzus i ima 5,3 odsto, a odmah iza njih je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića sa 5,2 odsto.Prema ovom istraživanju, DS beleži znatan pad i ne prelazi cenzus jer ima četiri odsto podrške.Koalicija DSS-Dveri za dlaku prelazi cenzus, sa pet odsto, što nije slučaj s pokretom Levica Srbije Borislava Stefanovića, koji ima dva odsto.Miroslav Parović i Vladan Glišić imaju 1,5 odsto, koliko i Zavetnici, a SVM Ištvana Pastora 1,8 odsto.Podsetimo, Vučić je na konferenciji povodom oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju rekao da je veoma realno da novu vladu Srbije formiraju stranke opozicije.- Sinoć (u četvrtak uveče) dobio sam prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči. Kad sam rekao da gubimo izbore, ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli. Podaci pokazuju da bi svi drugi mogli da se ujedine i formiraju vladu - rekao je tada Vučić.

Borba protiv ŠešeljaKomentarišući oslobađajuću presudu Šešelju, premijer je rekao da nema ništa lično protiv lidera radikala, ali da će se njegovoj politici žestoko suprotstavljati.Lider SRS Vojislav Šešelj ne veruje u tačnost istraživanja koja pokazuje Vučić i tvrdi da SRS ima više od 20 odsto.- Posle presude iz Haga može se samo desiti da moji radikali preskoče Vučića. Vidi se da je uzdrman i sad on plaši celu Srbiju kako će da izgubi vlast, kao da je to smak sveta. Njemu ni na kraj pameti nije palo da ću biti oslobođen pred Haškim tribunalom. On je računao da će me osuditi na deset godina. Izbio sam mu argument i on je zaplašen - poručuje lider SRS.U DS kažu da ta stranka u poslednje dve godine nikada nije pala ispod 10 odsto. Komentar Ivice Dačića nismo dobili do zaključenja broja.

Zoran StojiljkovićVUČIĆ MOBILIŠE SVOJE BIRAČEProfesor FPN Zoran Stojiljković objašnjava za Kurir da je Vučićev nastup o mogućem gubitku izbora sasvim očekivan i uperen je pre svega na njegove birače.- On je posegnuo za totalnim marketingom, sad može malo da zastrašuje, malo da opušta i uspavljuje, a malo i da zateže. Ovo pominjanje izbornog poraza je mobilizirajuća poruka njegovim glasačima i simpatizerima, a na opoziciju to može delovati prerano opuštajuće - ocenjuje Stojiljković. On smatra da je skoro duplirano biračko telo radikala posledica trenutne reakcije javnog mnenja na presudu Šešelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track