VUČIĆ: Da ja pretim visio bih u Briselu
Foto: Reuters, Profimedia

Premijer odbrusio Rami i evropskim birokratama

VUČIĆ: Da ja pretim visio bih u Briselu

Politika -

Neki izgovaraju šta hoće, a odgovor Unije je, nažalost, gotovo nemušt. To ne doprinosi stabilnosti u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je albanskom šefu vlade Ediju Rami da velika Albanija može da bude samo njegova želja.Vučić je poručio svima koji daju zapaljive izjave da one ne doprinose dobrim odnosima u regionu, a čelnicima EU da jasno iznesu svoj stav o dešavanjima na zapadnom Balkanu.Novoizabrani predsednik kaže da bi reakcija bila potpuno suprotna da je on izgovorio nešto slično.- Da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje svih Srba u regionu, verovatno bi me okačili u Briselu na jarbol, umesto nekih od zastava što tamo stoje. Nisam mislio bukvalno, naravno, metaforično sam govorio. Neki mogu da izgovaraju šta hoće, a odgovor EU je, nažalost, gotovo nemušt. Molim ih da jasno stave do znanja šta je poželjna politika, a šta nije. Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama, pozivaćemo na rad, ozbiljnost i odgovornost - kaže Vučić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pazite s izjavama

Istakao je i da ipak ne razume zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, ali i da je srećan što u Srbiji to nikome ne pada na pamet.- Ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob, i to sa nekoliko država u regionu. Takve izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, a svima je jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje - poručio je Vučić.Dodao je i da uz takve izjave teško posle može biti govora o dobrim odnosima.- Molim sve da ne daju takve izjave, jer je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu. Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca, onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč - poručio je premijer i dodao da Srbija neće pozivati na ujedinjenje i razjedinjavanje.Spremni smo za dijalog- Pozivaćemo samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, zato i insistiram na jačem povezivanju država u regionu u tom smislu - poručio je on.Na kraju, rekao je i da Srbija ne razmišlja o prekidu dijaloga u Briselu uprkos ovakvim pretnjama.- Dijalog u Briselu je važan i uvek mora da se razgovara. Srbija je uvek spremna za nastavak razgovora - naglasio je on.D. LUKOVIĆ

Poraz na izborima Vučić o bivšem predsednikuTADIĆEVA IZJAVA GOVORI O NJEMU, ALI URADIO JE ČASTAN POSAOPovodom poruke bivšeg šefa države Borisa Tadića da se kaje što je 2012. priznao pobedu Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima, Vučić je rekao da to najviše govori o njemu.- Mislim da je on za sebe uradio dobru i odgovornu stvar za državu. Nažalost, plašim se da sve što je rekao mnogo više govori o njemu nego o bilo kome od nas. Ne žalim zbog toga što sam priznao kada sam izgubio za 3.000 glasova, od gospodina Bogdanovića (Nenada Bogdanovića, prim. aut.), to je pitanje elementarne časti, vaspitanja i pristojnosti. A zamislite kakve karakteristike imaju oni koji ne priznaju gubitak na izborima, a izgubili su sa 1,4 miliona glasova - kazao je izabrani predsednik Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track