Glavni čovek predsednika SAD za region

KURIR TV VUČIĆ SE SASTAO S HOJTOM JIOM U VILI BOKELJKA: Trampov specijalac za Balkan u poseti Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom.

Sastanak će biti održan u 10 sati u vili Bokeljka, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Posle sastanka, u 11 časova, premijer Vučić i Hojt Ji obratiće se medijima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Hojt Brajan Ji, pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, doputovao je u Srbiju i danas će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a sagovornici lista ocenjuju da će predmet razgovora biti bezbednost i smirivanje odnosa u regionu.

Ji je postao glavni čovek predsednika SAD Donalda Trampa za region nakon što su skoro svi viši funkcioneri smenjeni posle dolaska nove administracije. Iz Ambasade SAD u Srbiji saopštili su da će njegova poseta "istaći snažno partnerstvo SAD i Srbije i omogućiti razgovore o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja od značaja za obe strane", a predviđeno je da se danas sastane s premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić će se takođe danas sastati sa Jiom, a za list kaže da Jia verovatno interesuje naša dalja politika posle izbora Vučića za predsednika i formiranje nove vlade. "Ko je Hojt Brajan Ji? Mirođija za svaku čorbu na Balkanu kako ga zovu mediji, čudotvorac ili tek običan karijerni diplomata u čijoj vrućoj stolici sagovornici brzo pristaju na kompromis", piše list.

Kakav god odgovor bio na pitanje ko je Hojt Brajan Ji, činjenice su neumoljive - poslednjih dana mu je pošlo za rukom da smiri uzavrele političke prilike u Makedoniji i Albaniji, navodi list.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Bivši ambasador Amerike u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da je Ji veliki profesionalac koji će tokom boravka u Beogradu najverovatnije najveću pažnju posvetiti bezbednosti regiona. "U pitanju je čovek sa velikim iskustvom, službovao je u Crnoj Gori, u Zagrebu... Ocene da je mirođija u svakoj čorbi ili mađioničar su preterivanje. Prosto, on je iskusan diplomata koji čini sve da dođe do rešenja i kompromisa. On ne može da učini da neke stvari u regionu budu urađene ako to ovdašnji ljudi ne žele. Uveren sam da će svoj posao uraditi dobro i u Srbiji ", kaže Montgomeri.

Foto: AP
Foto: AP

Ji se u svojim izjavama ne ustručava da kritikuje Rusiju, zbog čega ga čak i u Americi optužuju da je rusofob. S ovim ocenama se ne slaže bivši ambasador Srbije u Americi Ivan Vujačić."Kritike na račun Rusije su rezultat relativno novije prakse američke administracije. Amerika je prisutna na ovim prostorima. Hojt obilazi teren, radi svoj posao i iznosi stav SAD o najvažnijim stvarima. Ne očekujem da će reći nešto novo tokom ove posete, kaže Vujačić.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track