VUČIĆ: Hrvati u Srbiji dobili više nego što su tražili
Foto: Kurir

Ruka Srbije za saradnju uvek ispružena

VUČIĆ: Hrvati u Srbiji dobili više nego što su tražili

Politika -

BEOGRAD - Ruka Srbije Hrvatskoj za saradnju uvek je ispružena, uvek smo spremni na razgovore, da govorimo o svemu, ali vam nikad nećemo dozvoliti da unižavate Srbiju, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić.On je, na konferenciji za novinare, rekao da Srbija želi dalju saradnju sa Hrvatskom, ali bez pokušaja da joj se drže lekcije.

Komentarišući primedbe Hrvatske zbog kojih je blokirala pregovaračko poglavlje 26, a tiču se obrazovanja, Vučić je istakao da i sami pripadnici te nacionalne manjine u Vojvodini govore o velikim pomacima toj oblasti.On je rekao da je, s druge strane, spremio celu listu svih incidenata u Hrvatskoj u kojima su prošle godine meta bili Srbi, a čije čitanje bi potrajalo sat i 15 ili sat i 20 minuta.

Očekujem saplitanje na svakom koraku i dalje od Hrvatske, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara na pres konfernciji u Vladi Srbije.A upitan da komentarise izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su još neke zemlje bile protiv otvaranja Poglčavlja 26, izričito je odgovorio da je to bila samo Hrvatska, a da je bilo nekih pitanja koja je ranije postavljala Bugarska, ali da su ona rešena.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Vučić:Mi hoćemo budućnost, ne znam šta Hrvati hoće

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija hoće mir, saradnju i gleda u budućnost, a da ne razume šta hoće Hrvatska."Šta oni hoće, ja stvarno ne znam" rekao je Vučić i dodao da bi mi voleli kada bi izborni sistem u Hrvatskoj bio za manjine isti kao onaj u Srbiji koji im garantuje i prelaz praga za ulazak u parlament od 0,4 odsto i gde mogu da imaju i pet, šest, sedam ili i više poslanika i gde mogu da glasaju kao svi građani Srbije, a ne da se na izbornom mestu deklarišu kao nacionalna manjina.

Kako je rekao, problem je kada neko nema drugu politiku već im je jedina politika da budu protiv Srba i Srbije."Super, uživajte u tome" rekao je Vučić ali i dodao da Hrvatska nije zatvorena zemlja iz koje se ništa ne čuje, da je 21 vek i vreme modernih tehnologija i da informacije postoje.Premijer je dodao da je na sve što odande stiže "500 puta zvao (ministra Aleksandra) Vulina" i zamolio ga da ne reaguje, ali i dodao da je to teško učiniti kada za postavljanje table sa ustaškim pozdravom na Jasenovcu kažu da nije ništa čudno da se stavi taj pozdrav kod najvećeg srpskog groblja.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Vučić: Neću više u Brisel zbog poglavlja 26

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da će ići u Brisel koliko bude potrebno, ali ne i da bi se opet razmatralo poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi koje je Hrvatska blokirala."Otićiću bezbroj puta u Brisel, ali neću više pregovore o poglavlju 26, jer je Srbija završila svoj posao po tom pitanju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na pitanje da li će ići u Brisel da razgovara o napretku u pristupnim pregovorima.

Vučić je rekao da je Srbija uradila sve što je potrebno za poglavlju o 26 i da "ako hoće da prihvate neka prihvate, ako neće ne moraju".

Hrvati u Srbiji dobili više nego što su tražili

Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.To je više od onoga što su tražili", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica i da je to učinjeno."Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića", rekao je Vučić.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Kada je reč o medijskim napisima da je Hrvatska juče blokirala otvaranje Poglavlja 26 u Briselu zbog nepostojanja udžbenika na Hrvatskom jeziku, Vučić je citirao raniju izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova koji je, kako je rekao da je najveći pomak upravo ostvaren u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na Hrvatskom.Dodao je i da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV Vojvodina, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

"E to je ono što sam kao predsednik Vlade u vaše ime, u ime građana Srbije, poštujući reč Vlade Srbije, našu reč, našu želju da se Hrvati u Srbiji osećaju mnogo bolje nego ranije. To je ono što smo uradili za samo nekoliko meseci", poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track