VUČIĆ I MUSTAFA PONOVO U BRISELU: Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: Fonet

Uz posredstvo Federike Mogerini

VUČIĆ I MUSTAFA PONOVO U BRISELU: Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Politika -
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen sutra sastankom srpskog premijera Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, saopšteno je u Briselu.

Dijalog na najvišem nivou će biti vođen uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, objavljeno je na sajtu evropske službe za spoljno delovanje (EEAS).

U kabinetu premijera Srbije Tanjugu je potvrđeno da će Vučić učestovati u dijalogu 27. januara.

Vučić je danas potvrdio da ide u sredu u Brisel na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Idemo da razgovaramo o onome što smo dogovorili 25. avgusta prošle godine", rekao je Vučić i dodao da je Srbija uvek spremna da razgovara i da najteže situacije treba rešavati dijalogom, kao i da su za razgovor potrebe dve strane.

"Razgovor (u Briselu) je uvek dinamičan", kazao je Vučić.

Kosovski premijer Mustafa, takođe je potvrdio učešće, iako je nedeljama pre toga nastojao da dolazak u Brisel uslovi nekim ustupcima.

Iz kancelarije Federike Mogerini najavljuju da će na sastanku dve strane razmotriti primenu postojećih sporazuma i razgovarati o daljima koracima u okviru dijaloga.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče da će glavna tema sledećeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biti sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Đurić je rekao da je za Beograd na predstojećim razgovorima u Briselu tema svih tema sprovođenje sporazuma o ZSO i da mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine.

On je kazao da će uz ZSO na dnevnom redu razgovora u Briselu nužno biti i vladavina prava - uključujući i pravo na fer suđenje Oliveru Ivanoviću za koje je ocenio da je izostalo u dosadašnjem procesu.

Koordinator Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić izjavio je danas uoči nastavka razgovora u Briselu da dijalog nema zamenu, jer proces dijaloga rezultira dogovorima.

"Dve strane su se obavezale da sprovode te dogovore i dosad smo videli da je Vlada Srbije svojom posvećenošću procesu dijaloga sprovela sve što je dogovoreno", rekao je Marić.

Beograd, prema njegovim rečima, očekuje sprovođenje tih dogovora od strane političkih predstavnika Prištine, donošenje dekreta o ZSO i konačno početak procesa u sistemu na Kosovu, dakle, uspostavaljnje ZSO.

"Dijalog nema zamenu, prvih šest tačaka stoji i dalje kao obaveza Prištine iz prvog Briselskog sporazuma. Taj dekret je trebao da se donese još 26. avgusta", kaže Marić.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track