Vučić: Letujte u Srbiji i povećaćemo penzije
Foto: Dado Đilas

Delio letke: Premijer pozvao građane da troše pare u našoj zemlji

Vučić: Letujte u Srbiji i povećaćemo penzije

Politika -
Kada bi makar 10 odsto novca koji se daje u inostranstvu ostao kod nas, bilo bi dovoljno za povišice najstarijima. Najverovatnije me niko od članova Vlade neće poslušati, samo jednu osobu iz kabineta sam ubedio da ne putuje u inostranstvo - Ivicu Kojića

BEOGRAD - Izvolite, upoznajte se s turističkom ponudom Srbije. Videćete, mnoge lokalitete niste još obišli. Negde ima i dva noćenja za 40 evra. Ovim rečima je premijer Aleksandar Vučić juče na Trgu republike pozvao sugrađane da letuju u Srbiji.Dok su se zainteresovani građani tiskali oko njega, Vučić je hvalio domaće destinacije i delio prospekte s najatraktivnijim mestima. Izabrao je da deli prospekt „52 vikenda u Srbiji“, jer je, kako je kroz šalu rekao, „za one malo starije“.- Želimo da pokažemo da Srbija ima kapacitete i sadržaje koji mogu da budu daleko bolje iskorišćeni, a da ujedno novac građana ostane kod nas. Ovo je promocija zemlje koju svi najviše volimo, koja je najbolja i najlepša.Hotelijeri trljaju rukeKad bi građani, kako je rekao, 10 odsto novca koji daju u inostranstvu potrošili u Srbiji, to bi značilo povećanje penzija za 2,5 odsto.- Trošimo više od 890 miliona evra na turizam u inostranstvu. A samo 10 odsto tog novca koji je zvaničan, kad bi ostao u zemlji, to bi bilo 90 miliona evra - naglasio je premijer.Od juče se, kako je rekao, javljaju hotelijeri i pričaju da već sad imaju više poziva. Vučić je juče pred svima „pecnuo“ kolege iz Vlade i kabineta da ga najverovatnije neće poslušati, a da je dosad samo jedan čovek prihvatio sugestiju. Na konstataciju novinara da ga je podržao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Vučić je kazao:- E, ako je Siniša Mali podržao, u šta ne verujem, pošto čovek više voli da putuje u inostranstvo nego leba da jede - provocirao je Vučić, na šta je Mali dobacio: „Apsolutno podržavam.“- On podržava, al‘ na sedam dana. Ako bude podržao, to će biti svetsko čudo. Samo jednu osobu iz kabineta sam uspeo da nagovorim, to je Ivica Kojić. Trebalo je da ide u Hrvatsku, pa je odustao - rekao je Vučić.Toma nek radi šta hoćeA na pitanje da li misli da će ga i predsednik Srbije Tomislav Nikolić poslušati pošto prošle godine nije, odgovorio je:- Svako ima pravo da putuje gde hoće. Predsednik države dobro obavlja svoj posao, ja ga u tome podržavam. Ne treba da posluša. Nadam se da će 10 odsto čuti, svi volimo Srbiju, jer će taj novac ostati kod nas.Uz premijera, turizam u Srbiji juče su promovisali ministri trgovine i privrede Rasim Ljajić i Željko Sertić, ali i gradonačelnik Siniša Mali.

Država častiVAUČERI OD 5.000 DINARAOdređenim kategorijama građana koji budu letovali u Srbiji biće podeljeni vaučeri od 5.000 dinara, na šta će biti potrošeno između 10 i 20 miliona evra. Način na koji će to biti realizovano biće dogovoren u ponedeljak na sednici Vlade.- Postoje dve opcije za vaučere. Prva je da će dobiti vaučer kad donese račune, a druga opcija su poreske olakšice na kraju godine - rekao je Vučić.

Produženi vikendLETUJEM ČETIRI DANA U SRBIJIVučić je rekao i da će i on letovati u Srbiji, i iskoristiti četiri dana odmora.- Letovaću od četvrtka do nedelje. Prošle godine ni dana odmora nisam imao, a ove ću ići do 5. avgusta. Prošle godine sam hteo da idem na Borsko jezero, pa su se vaše kolege pojavile sa specijalnim foto-aparatima, kako se beše zovu? Da ne napravim kao Gašić neku grešku. Kad budem završio, obavestiću vas - rekao je Vučić.

REAGOVANJARasim Ljajić ministar turizma: Po službenoj dužnostiKakav bih ja bio ministar turizma ako ne bih letovao u Srbiji.Aleksandar Antić ministar energetike: Kakav odmorNe razmišljam o odmoru, imam mnogo obaveza.Aleksandar Vulin ministar rada: Nikad se ne odmaramNi prethodne tri godine nisam nigde letovao. Ova godina neće biti izuzetak.Zorana Mihajlović ministarka saobraćaja: Idem na morePoštujem šta kaže premijer, ali ako budem bila na odmoru, biće na moru. Jadranka Joksimović ministarka za EU: Nekoliko dana za morePlaniram da idem na Divčibare i u Ribarsku banju. A na more možda nekoliko dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track