VUČIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE FAKTOR ČERČIL: On je imao osećaj za narod
Foto: Nebojša Mandić

Svečana sala Skupštine grada

VUČIĆ NA PROMOCIJI KNJIGE FAKTOR ČERČIL: On je imao osećaj za narod

Politika -

BEOGRAD - Knjiga "Faktor Čerčil" koju je napisao novi šef britanske diplomatije, Boris Džonson, večeras je predstavljena u svečanoj sali Skupštine grada Beograda, a na promociji govorio je predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Džonson je u knjizi koja je postala bestseler predstavio politički portret jednog od najvećih državnika savremenog sveta, analizirao Čerčilov politički put i neke ključne odluke u njegovoj dugoj karijeri.

- Čerčil je imao nešto poput polu ideologije, ja bi rekao da je imao najvažniju ideologiju. Sve se kod njega menjalo od mržnje prema Americi do ljubavi. Kako je lukavo pridobijao podršku Amerike. I dan danas mnogi osuđuju Čerčila jer je naterao Amerikance da uđu u nešto što se smatralo evropskim ratom, rekao je Vučić.

- Čerčil je dobro razumeo odnos snaga u svetu, i činio je sve da izvuče maksimum za svoju zemlju i u odnosu sa Staljinom, Hitlerom ili SAD. Čerčil je položio temelje moderne ujedinjene Evrope, istakao je Vučić zasluge legendarnog britanskog premijera.

On je dodao da se nije snalazio u običnom životu, samo jedanput je ušao u podzemnu železnicu gde se izgubio i u autobus, ali je imao nešto drugo osećaj za narod.

- Čerčil je bio veoma veliki perfekcionista, veoma vredan. Čovek koji je bio veoma ponosan na francusku državu jer su se njegovi roditelji tamo venčali i zemlju koja je bila civilizacija, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Čerćil, opisan u knjizi Borisa Džonsona, je bio perfekcionista. U knjizi je istaknuto da je britanski premijer četo sve postizao manipulacijom. Kako je naveo, Čerčil je bio osoran i nadmen, a opet, brinuo je o svim svojim saradnicima.

– Njegova najvažnija ideologija su bili napredak, boljitak i sloboda njegove zemlje. Sve drugo je bilo podređeno promenama, samo to nije moglo da se menja, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija u budućnosti imati odgovorne ljude kojima će Srbija biti na prvom mestu.

Vučić je zahvalio izdavaču koji je preveo knjigu i omogućio građanima Srbije da među prvima na svom jeziku pročitaju knjigu “Faktor Čerčil“.g britanskog premijera.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja