VUČIĆ: Imamo čvrsto i stabilno finansiranje i realno skrojen budžet
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

VUČIĆ: Imamo čvrsto i stabilno finansiranje i realno skrojen budžet

Politika -

BEOGRAD - Napravili smo čvrsto i stabilno finansiranje i ovo je najbolje krojen, a realno skrojen budžet, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u obraćanju poslanicima u parlamentu, u kojem je u toku rasprava o predlogu budžeta za 2017. godinu.

"Veoma sam ponosan na tu činjenicu", istakao je premijer i podsetio da je za ovu godinu bio predviđen deficit od 122.1 milijarde dinara, a što je ocenjeno kao dobar deficit na putu izlaska iz krize i dve godine mandata vlade i razgovora sa MMF.

Na današnji dan imamo suficit od 31 milijardu, precizirao je Vučić, precizirajući da je reč o vladinom budžetu.

On se osvrnuo na to da neki budžete iz 2005. i 2006. godine predstavljaju kao najbolje i po pitanju deficita naveo da su tada u budžetima predstavljena i sredstva koja su dobijana iz privatizacija i da su budžeti bili krojeni na osnovu toga pa su svi rashodi sastavljani po tim prihodima koji nisu bili realni, navodeći kao primer da je samo Mobtel prodat za oko milijardu i 500 miliona evra i računao se kao redovni prihod.

VUČIĆ: Ne umemo da upravljamo RTB Bor, koštaće nas dve milijarde

"Onda smo ušli u potpunu katastrofu, jer nije imalo šta da se privatizuje. Nema tih prihoda od 2008. godine", dodao je premijer.

Kako je rekao, prihode takve prirode smo ostvarili u visini od oko 30 miliona i nisu prikazani u budžetu, a državna kasa se puni iz poreza, akciza, taksi...

Imamo stabilno i čvrsto i finansiranje koje se ne oslanja na to da li ćemo prodati jedno ili drugo preduzeće - rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što su javne finansije zdrave, te primetio da ni on nije očekivao tako dobre rezultate.

Ostaje, kaže, da sada podižemo druge izvore rasta. "Verujem da to možemo, za to nam je potrebna podrška naroda koji treba da zna da preko noći ništa ne biva, ali da smo napravili da javne finansije budu zdrave", rekao je premijer.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je i da je iz Poreske uprave stigao izveštaj po kome se u 60 od 70 objekata ne vodi promet preko fiskalne kase: "Kod nas potrošača, postoji običaj da se "psuje majka" državi po svaku cenu, a ljudi ne razumeju da kada ne dobiju fiskalni račun da su sebi odmogli. Odmogli su državi, a to znači da neće imati dobru prugu, put, urađenu bolnicu...", apelovao je Vučić.

Za Vojvodinu 7,3 odsto, plus za plate, penzije, puteve...

Predlog budžeta Srbije za 2017. podrazumeva da AP Vojvodina dobije 7,3 odsto sredstava iz državne kase, da dodatno "ojača ono što Republika već plaća", objasnio je Vučić.

"Nema nikakvih suštinskih obaveza na nivou pokrajine, jer mi plaćamo i penzije, i plate i puteve i sve. Mi dajemo pare da bi pokrajina isplatila pokrajinskim instutucijama", rekao je Vučić u obraćanju narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.

On je istakao da želi da se otvori dodatna diskusija o Vojvodini u Parlamentu, jer je po pitanju ukupnih sredstava kojima pokrajina raspolaže stvorena "papazjanija".

Primetio je da može da razume da za to ima političkih razloga, ali ne i ekonomskih, da neko ovako "zamuti vodu" po tom pitanju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Mogu da razumem političke razloge, ali da neko finansijski i ekonomski ovako zamuti vodu... Jer, ovo su pare koje mi dajemo gotovo bez obaveza. Mi dajemo pokrajini da ona dodatno ojača ono što mi već plaćamo", rekao je premijer objašnjavajući da to "dodatno" iznosi onih 7,3 odsto.

Pokrajina, međutim, nema nikakvih primarnih suštinskih obaveza koje treba da finansira:

"Mi plaćamo penzije, puteve, plate, sve...", istakao je Vučić.

On je kao primer naveo i to da će 465 miliona dinara biti uloženo u granični prelaz Batrovci, 300 miliona za Kelebiju, 386 miliona za izgradnju novog zatvora u Pančevu, 171 milion u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track