Vučić: Ne dam Gašića i Lončara
Foto: Tanjug

Sednica Predsedništva SNS

Vučić: Ne dam Gašića i Lončara

Politika -
Vidim da se vodi hajka protiv ministara Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete... Evo, ja preuzimam odgovornost, da su me pitali, a nisu, i ja bih rekao Idite, spasite to dete, istakao je premijer

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga niko nije konsultovao u vezi angažovanja helikoptera Vojske Srbije u akciji spasavanja deteta iz Novog Pazara, ali da bi i sam doneo istu odluku.

"Vidim da se vodi hajka protiv ministara Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete... Evo, ja preuzimam odgovornost, da su me pitali, a nisu, i ja bih rekao: " idite, spasite to dete", rekao je Vučić novinarima.

"Gašića i Lončara neću da dam", rekao je premijer i dodao da je zadovoljan radom dvojice ministara.Jedino im zamera, dodao je, što se pravdaju i odgovaraju na prozivke analitičara, koji ih kritikuju da su želeli da se slikaju u takvoj situaciji, a u stvari su analitičari ti "koji ništa drugo ne rade, nego se slikaju".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Jesu li odgovorni za bilo čije plate, jesu li se jednog vesla u poplavama dohvatili", zapitao je premijer i dodao da su i tada samo "zvocali i ogovarali one koji rade".

On je dodao da ga niko nije konsultovao u vezi s angažovanjem helikoptera, da nije ni znao šta se dešava, osim što je celu noć bio budan, čekao rezultate, kao što su, rekao je, i Gašić i Lončar bili budni ne samo te, već i mnogih drugih noći...

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, inače rođak ministra Rasima Ljajića, i tehničar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara.

O rekonstrukciji vlade

Odgovarajući na pitanje da li se danas na sednici Predsedništva SNS razgovaralo o mogućoj rekonstrukciji vlade, Vučić je rekao da ona svakako neće biti kozmetička, a da postoje četiri mogućnosti. "Jedna je da dođe do promene koalicionih snaga, druga da dođe do značajnih promena u SNS, treća podrazumeva promenu na čelu vlade, a četvrta da ne bude nikakvih promena do decembra, da sačekamo pokrajinske i lokalne izbore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Upitan koja je, prema njegovom mišljenju, najbolja opcija, rekao je: "Ne bih o tome, ali mislim da će moja opcija biti podržana. Mislim da još imam podršku većine u stranci".

O mafijaškim lobijima

Vučić je rekao i da ima dokaza kako se tajkunsko mafijaški lobiji, od zemunskog do Miškovićevog klana, bore da se ništa ne promeni, kako bi mogli da nastave sa pljačkom Srbije. On je izjavio da je uticaj biznismena Miroslava Miškovića u Srbiji, i finansijski i medijski, mnogo ozbiljniji nego što je mislio. "Imamo dokaze kako se tajkunsko-mafijaški lobi, od zemunskog do Miškovićevog klana, bore da se ništa ne promeni, kako bi mogli da nastave sa pljačkom Srbije", rekao je lider SNS. On je rekao da će vrlo brzo biti dokazani na sudu "veliki finansijski zločini". "Veliku nervozu vidim kod nekih, sve su pokušali preko svojih medija. Mnogo ljudi plaćaju. Ne biste verovali koga sve plaćaju...I za to imam dokaze, čekam samo da me tuže, a spreman sam i da idem na poligraf", rekao je Vučić i dodao da, nažalost, ne sme o svemu javno da govori.

"Iznenadili biste se", rekao je, "koliko je širok i značajan Miškovićev uticaj u finansijskom i medijskom smislu. Mnogo je ozbiljniji nego što sam mogao da sanjam. Mnogo para ima i ne čeka mu se ta presuda, za koju tvrdi da neće biti osuđujuća", rekao je Vučić.

O stranačkim izborima

On je posle sednice predsedništva SNS, na kojoj je bilo reči o unutastranačkim izborima i rekonstrukciji vlade, rekao da se razgovaralo o svim nedostacima i o lošim stvarima koji prate rad te stranke i o tome kako da prevaziđu nedostatke.

"Dogovorili smo se da stranačke izbore završimo u narednih dva do dva i po meseca, to će biti veoma važno da bismo kao stranka bili spremni za izbore na pokrajinskom, lokalnom nivou i na teritoriji Srbije", rekao je lider SNS. Kako je istakao, princip odgovornosti, ozbiljnosti i posvećenosti u radu biće osnovni princip rada SNS i naglasio je da će zbog toga biti i promena na unutrašnjem nivou.

"Zadatak SNS biće ubedljiva pobeda, ubedljivo za nas biće više od 20, 30 i 40 odsto razlike", zaključio je Vučić.Aleksandar Vučić je rekao i da će ta stranka razmatrati izmene izbornog sistema u Srbiji.

"Danas smo se malo bavili time, ali bavićemo se time i na narednim sednicama Predsedništva", rekao je Vučić. On je tako odgovorio na pitanje novinara kakav je stav naprednjaka po pitanju izbornog sistema, a posle izjave potpredsednice vlade Kori Udovički da je promena izbornog sistema na svim nivoima najvažnija stvar koju treba uraditi da bi demokratski sistem bolje služio građanima i reformama. "Ako je Kori Udovički to najavila, mi smo nevažni, ako Kori kaže biće tako", rekao je lider naprednjaka.

Odluka o Železari

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odluka o tome ko će upravljati smederevskom "Železarom" biti doneta na sednici Vlade u utorak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track