VUČIĆ: Nećemo zaboraviti nijednu žrtvu!
Foto: TANJUG

Komemorativna svečanost

VUČIĆ: Nećemo zaboraviti nijednu žrtvu!

Politika -
Danas je dan u kojem je vojnik Boban Nedeljković postao prva žrtva, posle njega ubijeno je još gotovo 3.000 ljudi. Podlo, mučki s visine. Nemilice i neretko uz najciničnija objašnjenja poput onih o kolateralnoj šteti, rekao je Vučić

BEOGRAD - Nećemo zaboraviti ni jednu žrtvu tokom 78 dana NATO bombardovanja, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić na centralnoj komemorativnoj svečanosti u Beogradu ispred zgrade razorenog Generalštaba i poručio da Srbija nije u neprijateljstvu ni sa kim i da je okrenuta budućnosti.Na komemoraciji održanoj povodom 16 godina od početka NATO bomrardovanja SRJ, Vučić je istakao da je mesto Srbije u Evropi i da je uređena i moderna država ono što predstavlja pobedu Srbije.

Danas je dan u kojem je vojnik Boban Nedeljković postao prva žrtva, posle njega ubijeno je još gotovo 3.000 ljudi. Podlo, mučki s visine. Nemilice i neretko uz najciničnija objašnjenja poput onih o kolateralnoj šteti, rekao je Vučić.

Nabrajajući mesta na kojima su u bombardovanju NATO ginuli građani Srbije, poput Grdelice, Batajnice, Niša, Surdulice, Košara, Vučić je naveo poimence trgodišnju devojčicu Milicu Rakić koja je poginula u Batajnici. Njen dotadašnji život je čitav stao u jedan osmeh, onaj koji nije znao da postoji ni život i smrt, rekao je Vučić govoreći o Milici Rakić i žrtvama NATO bombardovanja.

U njihovo ime, mi pamtimo svaku bombu, svaki tomahavk, svaki geler i svaku smrt. Pamtimo besmisao i sirene. Glas Avrama Izraela, ruševine, grafitne bombe i kasetne i one sa osiromašenim urajinumom i požare i mostove, rekao je Vučić.

On je istakao da je "srpsko pamćenje dugačko" i da Srbija nikada neće zaboraviti".Savine vode i 3. maj, 20 mrtvih u autobusu ne želimo da zaboravimo. Grdelicu, 12. april i 12 mrtvih u vozu ne umemo da zaboravimo, Niš 7. maj, 13 izrešetanih kasetnim bombama na ulici ne možemo da zaboravimo. Beograd, 23. april, 16 ubijenih u zgradi RTS ne smemo da zaboravimo, rekao je Vučić. On je istakao i da Srbi umeju da praštaju i da su to činili bezbroj puta.

Ja, ipak, imam težu dužnost od te. Da tražim danas u ime Srbije da joj oproste oni koji su joj za tih 78 dana dali nekog. Svaki od izgubljenih života bio je sve i to sve dato je Srbiji. Ne postoji reč kojom se ta žrtva može opisati, ocenio je Vučić.

Zato danas Srbija moli. Danas, večeras, pred vama i ja molim. Oprostite svojoj zemlji vi koji ste joj dali sve, rekao je Vučić u obraćanju ispred zgrade razrušenog Generalštaba u centru Beograda.

Vučić je rekao da je Srbija okrenuta budućnosti i da svaki Srbin koji može mirno da radi i živi na Kosovu i Metohiji i da to parče zemlje zove svojom predstavlja pobedu Srbije.

Premijer je istakao da Srbija nije u neprijateljstvu sa NATO paktom, da sa tim savezom ima partnerske, kao i da želi u Evropu čista obraza.

Srbija u Evropi je naša pobeda i to čvrsto i jasno pred vama izgovaram. Mi nismo i ne smemo svoju budućnost da rušimo zbog mržnje, iracionalne i besmislene, rekao je on.

Mi nismo u neprijateljstvu sa onima koji su nas ubijali. Nismo, jer je to jedini mogući put za Srbiju, za njenu budućnost. Drugačije ne bismo opstali i ne bismo imali decu za život da odgajamo, rekao je Vučić. Vučić je istakao i da Srbija ljubomorno čuva svoju različitost i svoju vojnu neutralnost.

Komemorativni skup je počeo sirenama za vazdušnu opasnost i zvukom eksplozija. Skupu su prisustvovali ministri Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Kine Li Mančang.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track