VUČIĆ O BLOKADI: Mogli smo voz da proguramo do Mitrovice, ali bi bilo mrtvih
Foto: Printskrin

Mir je sačuvan

VUČIĆ O BLOKADI: Mogli smo voz da proguramo do Mitrovice, ali bi bilo mrtvih

Politika -

Neko je tražio dovoljan razlog da započne sukobe na severu Kosova. Zahvaljujući našoj želji da sačuvamo mir, to smo uspeli da uradimo. Mogli samo da proguramo voz do Mitrovice, ali to nam nije bila namera, jer bi stradalo mnogo ljudi, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u specijalnoj emisiji TV Pink.

Srbija ostaje na evropskom putu, i mislim da ljudi u Srbiji mogu da drugačje gledaju u budućnost. Srbija dolazi u dobar period gde svaki građanin može da očekuje bolji standard, rekao je Vučić.

Prema rečima premijera, on je tokom jučerašnjeg dana oko četiri sata ujutru saznao da se na Kosovu spremaju neredi i istakao da je grupisanje albanskih snaga bilo protiv svih međunarodnih dogovora. On je rekao da su vlasti u Prištini u tom trenutku poslali jedinicu u čisto srpsku opštinu, da zaposednu stanicu Donje Jarinje, gde uopšte nema Albanaca, da bi zaustavili voz, a da su Tači i Mustafa rekli da se voz zaustavi po svaku cenu.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

- To je bio običan voz, nikakav tenk niti oklopno vozilo, time niko nije bio vređan, osim Albanaca. Za njih je uvreda to što je voz imao slike fresaka iz srpskih manastira koji se nalaze na Kosovu. Oni su došli sa dugim cevima. Jučerašnja akcija Prištine bila je suprotna onome što smo dogovorili u Briselu i sa NATO, jer je za dolazak naoružane jedinice na sever bila neophodna saglasnost lokalnih Srba i dozvola NATO. Tražili smo da tamo nikad ne smeju da se pojave ROSU, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

- Da nisam molio Srbe na različite načine da se povuku imali bismo sukobe i rat, i to je odgovornost i međunarodne zajednice, rekao je premijer i dodao da je imao težak razgovor sa Frederikom Mogerini.

- Dobar deo Srba se ljuti što voz nismo progurali do Kosovske Mitrovice, mogli smo to da uradimo, ali bilo bi mrtvih na obe strane“, rekao je Vučić.

On joj je rekao da je razočaran pošto je Maja Kocijančić imala već pripremljenu izjavu i da jeEU time prala ruke.

Vučić je rekao da će u Davosu imati susret sa Ši Đinpingom, predsednikom Kine i Džozefom Bajdenom.

U emisiji TV Pink gostuje i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije, koja je rekla je da je njena NVO meta konstantnih napada televizije Pink i lista Informer, i da Vučić svojim konferencijama tim medijima daje legitimitet.

Foto: Printscreen Pink

Vučić je odgovorio da mu ne pada na pamet da se meša u rad medija, jer su mediji u ovoj zemlji slobodni.Jelena Milić je od premijera zahtevala da javno kaže da su organizacije civilnog društva legitimni akteri društva i da mogu zastupaju stavove koje žele, pa i o Savamali.

Vučić je odgovorio da nema ništa protiv stavova nevladinih organizacija, ni onih sa kojima se ne slaže, i da mu ne smeta ni kada neke od njih dobijaju milione evra, jer taj novac na kraju doprinosi našoj ekonomiji.

- Nemamo pravo da slučaj Haradinaj predamo bilo kojem drugom sudu i nećemo od toga odustati, jer je Srbija država, a ako nećemo da gonimo ratne zločine, onda država ne postoji, rekao je večeras na televiziji Pink premijer Aleksandar Vučić.

- Haradinaja mora da goni Srbija, jer je na njenoj teritiriji počinio zločine i ne postoji niko drugi ko bi imao više prava da mu sudi, kakao je Vučić.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Odgovarajući na tvrdnji Jelene Milić da troje radikala treba izručiti Haškom sudu, Vučić je rekao da, za razliku od Haradinaja, oni nisu počinili nikakve zločine.

- Osim toga, sud je odlučio da nisu ispunjeni zakonski uslovi da oni budu izručeni i ja to moram da poštujem, a mislim da je ta odluka dobra, rekao je Vučić.

Odgovarajući na tvrdnje Jelene Milić da troje radikala treba izručiti Haškom tribunalu, Vučić je rekao da lično smatra da je sudija i pravno i moralno doneo ispravnu odluku da nisu stvoreni uslovi za izručenje.

– Kao predsednik vlade sam u obavezi da poštujem svaku odluku koju sud donese – dodao je premijer.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić napustila je emisiju televizije Pink, u kojoj je učestovala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i novinarom Milomirom Marićem.Nakon što je premijer Vučić ocenio da je njena politika i sve što je u emisiji rekla upreno protiv interesa Srbije,

Milić je demonstrativno otišla iz studija.Kako je posle toga rečeno, ona je vlasniku televizije Pink Željku Mitroviću unapred najavila da će napustiti emisiju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: MAŠINOVOĐA JELENKO STEVANOVIĆ ZA KURIR: Čast mi je da vozim voz za Kosovsku Mitrovicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track